Murat Gülderen Şeker hastasına akıllı çözümler
HABERİ PAYLAŞ

Şeker hastasına akıllı çözümler

Haberin Devamı

  • Türkiye’de 12 milyon kişi diyabet hastası. Bu kişilerin sadece 3 milyonu kan şekerini kontrol altında tutabiliyor. Hastalığın artış hızı ise 10 yılda 2 kat. En büyük etken, düzensiz beslenme, obezite ve fiziksel aktivite azlığı.
  • Dolayısıyla pandemi sürecinde bu hastalıkla mücadele etmek daha da zorlaşıyor. Sorunun hızla büyüdüğünü fark eden teknoloji dünyası özellikle son bir yılda büyük aşama kaydederek hastalığı kontrol altında tutabilen giyilebilir akıllı cihazlar geliştirmeye başladı.

EN HASSAS NOKTA DOĞRU OKUMA...

Apple ve Samsung’un da bu alanda yoğun çalışmaları olduğu, hatta yeni çıkacak saatlerinde bu tür donanımların yer alacağı belirtiliyor. Özetle kısa süre içerisinde diyabet hastaları ölçüm için iğne yapmayacak ve yaşamlarını acısız bir şekilde sürdürecekler. Buradaki en hassas nokta en doğru okumayı yapabilmeden geçiyor. Bu nedenle çok ince eleyip sık dokumak gerekiyor. Halihazırda bazıları tamamlanmış, bazıları da son aşamaya gelmiş cihazları önünüze getirdik. İşte giyilebilir diyabet teknolojisinde gelinen son nokta...

Sense Glikoz: Bu şık tasarıma sahip bluetooth özellikli küpe, yüksek frekanslı radyo dalgaları ile sürekli kan şekerinizi ölçümleyerek takip altında kalmanızı sağlıyor. Tip-1 diyabet hastaları için şarj edilebilen bir yapıda geliştirilen küpenin farklı renk seçenekleri de var. Küpe, ölçülen verileri direkt telefonunuza aktarabildiği için bu sayede doktora anlık bilgi geçilebiliyor.

Şeker hastasına akıllı çözümler

Freestyle Libre: Parmak delmeden gece gündüz şeker takibi yapan bu cihaz bir saniye hızında okuyucu ve özel sensörlerden oluşuyor. Son 8 saatlik şeker geçmişinizi ve şekerinizin hangi yöne nasıl seyrettiğini gösteren cihaz, giysilerin üzerinden bile okuma yapabilmesiyle öne çıkıyor. Cihaz, 90 günlük glikoz verisini de saklıyor.

Şeker hastasına akıllı çözümler

Yapay pankreas cihazı: İğne yapmadan vücuttaki insülini dengeleyen bu cihazda sistem şöyle işliyor: Bluetooth’lu cihazın içine insülin enjekte edilerek vücuda yapıştırılıyor. Şeker düştüğünde insülin gönderimini kesen cihaz, şeker yükseldiğinde ise uyarı veriyor. Yani cihaz, kandaki şeker düzeyini ölçüyor ve uygun miktarda hormon salgılayarak denge oluşturuyor. Cihaz riskli durumlarda da doktora ve aile yakınlarına bilgi gönderiyor.

Şeker hastasına akıllı çözümler

Insülin saati: Japonya merkezli teknoloji şirketi Quantum Operation da cildi delmeden sadece 20 saniyede kullanıcının kan şekerini ölçebilen akıllı saat geliştirdi. Cihaz bunu yaparken, Raman Spektroskopisi yöntemini kullanıyor. Yani işlem esnasında kimyasal bileşimi tanımlamak için lazerlerden yararlanılıyor. Cihaz aynı zamanda kalp atış hızı ölçümü ve EKG özelliklerine de sahip. Saatin kısa süre içerisinde piyasaya sunulması bekleniyor.

Şeker hastasına akıllı çözümler

Hela Bio: Bir damla ter olması şartıyla 3 saniyede şeker ölçümü yapan bu bilekliğin yurtdışı satışına başlandı. Özel sensörler, terdeki glikoz oranlarını gelişmiş algoritmalar kullanarak algılıyor. Suya dayanıklı cihaz, aynı zamanda nabız ve uyku takibi yaparken kan basıncını da ölçebiliyor. Bluetooth 4.0 üzerinden telefonlara bağlanan cihaz su içme alarmına ve GPS’e de sahip.

Şeker hastasına akıllı çözümler

Polygreen: Bu akıllı kan şekeri ölçüm cihazı da şeker hastaları ve hamilelere büyük kolaylık sağlıyor. Mobil uygulama ile entegre çalışan ve ortalama 4 saniyede okuma yapabilen cihazın hem yemek öncesi hem de yemek sonrası modları bulunuyor. 2 adet pil ile çalışan cihaz, geçmişteki test bilgilerinizi de gösterirken ölçüm hatırlatmaları da yapıyor. Cihaz halihazırda Türkiye’de satışta.

Şeker hastasına akıllı çözümler

HAFTANIN OLAYI

OPPO TÜRKİYE’DE RENO5 LITE RÜZGARI

Türkiye’de üretime başlayan Çinli teknoloji devi OPPO’un Reno5 Lite modeli 4.299 TL’den satışa sunuldu. Aynı anda çift görüntülü video özelliğiyle öne çıkan cihazın 48MP çözünürlüğünde ana kamerasına 8MP ultra geniş açılı, 2MP makro ve 2MP mono kamera destek veriyor.

Önde ise 32MP selfie kamerası bulunan telefon, hem ön hem de arka kameralardan aynı anda kayıt yapabiliyor. OPPO’nun Yapay Zeka Portre Video özelliği Reno5 Lite modelinde güncelleştirilmiş. Bu özellik, çekilen videodaki kişileri tanıyor ve geri plandan ayırt edebiliyor. Sadece 5 dakikalık şarjla 2.9 saat YouTube izlenebilen cihazın RAM’i ise 8GB.

Şeker hastasına akıllı çözümler

TEKNO TURU

  • Oyun ekipmanları üreticisi SteelSeries, e-sporcular için ralli araçlarından ilham alarak ürettiği özel serisi Prime’ı duyurdu. Seri, hafif ve aerodinamik fareler ile oyunda hangi yönde nasıl bir aksiyon olduğunu en hassas şekilde duyuran kulaklıkladan oluşuyor.
  • Alman bahçe ekipmanları markası Kaercher, otomatik sulama aparatlarından yağmurlama sistemine, püskürtme tabancalarından sulama pompalarına kadar enerji ve su tasarruflu akıllı bahçe sulama cihazlarını 30 Haziran’a kadar yüzde 20 indirimle satışa sundu.
  • Türk Telekom’un müşteri deneyimi şirketi AssisTT, gerçek zamanlı konuşma, ses-duygu analizi, memnuniyet ölçüm araçları, chatbot gibi çözümleri kullanarak müşterilerine uçtan uca mükemmel çözümle rakiplerine meydan okuyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder