Murat Gülderen Serbest çalışarak dünyaya yayıldılar
HABERİ PAYLAŞ

Serbest çalışarak dünyaya yayıldılar

Dijital dönüşümle birlikte uzman oldukları alana yönelik iş bulamamaktan şikayet edenler, doğum sonrası işten ayrılmak zorunda kalanlar, masa başında oturmaktan nefret edenler artık hiç beklemeden serbest çalışmaya yöneliyor. Çünkü artık dünyanın neresinde olursanız olun tek bir platform üzerinden ihtiyacı olan herkes size anında ulaşabiliyor.

YAZILIM, TASARIM...

Bu platformların en kapsamlısı ise Sanaluzman. Bu site, tam zamanlı personel çalıştırmayı tercih etmeyen veya projeleri için uzman bulmakta zorlanan işverenler ile serbest çalışanları dünyanın neresinde olursanız olun bir araya getiriyor. Burada daha çok yazılım, tasarım, çeviri, grafik, reklamcılık, satış, pazarlama ve danışmanlık gibi uzaktan ve serbestçe yapılabilecek meslekler yer alıyor...

Haberin Devamı

NİTELİKLİ İŞGÜCÜ

Türkiye’de şu an 1.2 milyon kişinin serbest çalıştığını belirten sanaluzman.com CEO’su Niyazi Bekiroğlu, “Son dönemde pek çok yabancı şirket gözünü Türkiye’deki serbest çalışan yazılım uzmanlarına çevirdi. Yakalanan ivme nitelikli işgücünden kaynaklanıyor. Türkiye genç ve becerikli yazılımcılarıyla bu alanda kendini dünyaya kanıtladı” dedi.

ABD’DEN MALTA’YA...

KAYITDIŞINA ENGEL

Geçen yıl yaklaşık 3 milyon dolar tutarında yazılım işini ABD’ye, Birleşik Arap Emirlikleri’ne ve Malta’ya yaptıklarını kaydeden Niyazi Bekiroğlu şöyle devam etti: “Serbest çalışma modeli kayıtdışı çalışmayı da engelliyor. Şu anda İngiltere’de mevcut iş gücünün yüzde 50.8’i serbest çalışıyor. 2023 yılında yaklaşık 8.5 milyon serbest çalışan, Türkiye iş piyasasındaki yerini alacak.”

KADININ ÖNÜ AÇILDI

Burada özellikle kadın oranının hızla arttığına dikkat çeken Bekiroğlu, Türkiye’de kadınların yüzde 49’unun hamilelik döneminde işini bıraktığını, doğum izni kullanan kadınların ise yüzde 40’ının iş hayatına geri dönmediğini söyledi. Bekiroğlu, “Serbest çalışma sisteminin kadınlar arasında yaygınlaşması ekonomik açıdan büyük bir kazanım olacaktır. Şu anda sitemizdeki üyelerin yüzde 46’sı kadın” dedi.

ANINDA İŞ TAKİBİ YAPILIYOR

Siteleri üzerinden yapılan işlerin ortalama değerinin 1060 TL civarında olduğunu ifade eden Bekiroğlu, “Nitelikli yetenekleri olan uzmanlar, site üzerinden asgari ücretin dört beş katı aylık gelir kazanabiliyor. Bu nedenle platforma ilgi büyük. Ayrıca geliştirdiğimiz SincApp uygulamasıyla verilen işler bilgisayar ya da telefondan anlık izlenebiliyor. Böylece işverenin işi teslim zamanından önce görmesi ve yanlış anlaşılma olmuşsa zamanında müdahale edebilmesi sağlanıyor. Hukuki bir durumda da hakemlik sistemi devreye giriyor” diye konuştu.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder