Murat Gülderen Sıcaklara 'zeki' çözüm
HABERİ PAYLAŞ

Sıcaklara 'zeki' çözüm

Yapay zeka teknolojisi klimaların da içine girmeyi başardı. İnsan ve hayvanı ayırt eden, mekan boş olduğunda tasarruf moduna geçen, havadaki virüsleri yok eden cihazlar uzun taksit ve garanti süreleriyle dikkat çekiyor.

Direkt yüze üfleyen klasik klima dönemi yapay zekanın gelmesiyle artık tamamen tarihe karıştı. Mekanda kaç kişi olduğunu, vücut sıcaklıklarını, ortamdaki bakteri durumunu ve evcil hayvanları anında tespit edip ona göre çalışan klimalar, tasarrufta da sınır tanımıyor.

Kablosuz internet sayesinde mekanın dışından bile rahatlıkla kontrol edilebilen bu özel cihazları sizler için araştırdık. Hepsinin birbirine karşı üstün özellikleri olan klimaların fiyatları 3500 liradan başlıyor.

Haberin Devamı

Mitsubishi Legendera

Bu cihaz yapay zeka özelliği sayesinde insan ve evcil hayvan arasındaki farkı algılayarak havayı yönlendiriyor ve sıcaklığı dengeliyor. Ortamda kimse olmadığında enerji tasarrufu için sıcaklık ayarı da yapan klima, toz, yağ, sigara dumanı ve karbon gibi maddelerin birikmesini de engelliyor.

Fiyatı: 11500 TL

Vestel Vega Plus Inverter R

Bu klimanın filtresi doğal antivirüsle donatıldığı için sigara dumanı gibi kirleticileri bertaraf ederek hava kalitesini maksimum düzeye çıkarıyor. Çalışma esnasında klimanın üzerinde yer alan sensörler ise bir sorun tespit ettiğinde koruma moduna geçerek kullanıcıyı uyarıyor ve saptanan durumla ilgili bilgi veriyor.

Fiyatı: 5349 TL

Arçelik Mirror Prosmart

Gerektiğinde birinci kademede soğutma kapasitesini yüzde 8 düşürerek enerji tüketiminde yüzde 20 tasarruf sağlayan cihaz, ikinci kademedeyse tasarrufu yüzde 40’a kadar çıkarabiliyor. Soğutma işlemi sırasında ortaya çıkan nem, çalışma sonrası kuruyor. Böylece nemin sebep olabileceği koku engelleniyor.

Fiyatı: 5899 TL

Daikin Shira Plus

Klasik klimalarda hava doğrudan üzerinize gelirken bu cihazın özel sensörleri içerideki kişiyi algılıyor ve hava akışını ona göre ayarlıyor. Odada kimse yoksa gereksiz soğutma ve ısıtma işlemlerini önlemek için tasarruf moduna geçen cihaz hareket tespit ettiğinde ise yine önceki moduna geri dönüyor. Cihazın en büyük özelliği havayı tüm alana eşit dağıtması.

Haberin Devamı

Fiyatı: 3500 TL

Toshiba Shorai 10

Kuş gribi gibi virüsleri yakalayıp yok edebilen IAQ filtre sistemi sayesinde havanın sürekli bahar tazeliğinde kalacağını garanti ediyor. Motorlu ve bağımsız kanatları sayesinde 6 farklı hava yönlendirme seçeneği sunan klima, kendi kendini temizleme özelliğine sahip bataryası ile de öne çıkıyor. Eco ve Hi- Power modlarına hızlı erişim sağlayan uzaktan kumanda, standart olarak çalışma modu, fan devri, oda sıcaklığı ve hava akış yönünü ayarlayabiliyor.

Fiyatı: 5216 TL

ALIRKEN DİKKAT EDİN

Klimanın yüksek kapasiteye sahip olması o klimanın doğru klima olduğunu göstermiyor. Klimanın kullanılacağı mekândaki insan sayısı, mekânın ısı kayıp kazançları, bina yönü, yalıtım durumu gibi pek çok faktöre dikkat edilmeli.

Enerji sınıfı etiketlerine dikkat edin. A+++ enerji sınıfı bir klima, A++ sınıfı bir cihaza göre yaklaşık yüzde 40 daha yüksek verimliliğe sahip.

Yeni filtre teknolojileri bakteri, virüs, toz ve alerjenler gibi etkenlerden bulunduğunuz mekanları koruyor.

Haberin Devamı

Satış, dağıtım, kurulum gibi hizmetleri standartlaştırılmış, bayilik ağları iyi işleyen firmaların klimaları tercih edilmelidir.

Kullanacağımız klimanın ısıtma ve soğutma kapasitesi binanın yapısına, iç ve dış ortam şartları gibi birçok parametreye bağlıdır ve mutlaka bir makina mühendisi tarafından hesaplanmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder