Murat Gülderen Sihirli kulaklıklar
HABERİ PAYLAŞ

Sihirli kulaklıklar

Haberin Devamı

  • Dijital dünyada en hızlı dönüşüm artık telefonlarda değil, kulaklıklarda yaşanıyor. Öyle ki eklenen her bir özellik, devrim niteliğinde. Örneğin neredeyse dünyadaki tüm dilleri tercüme edebilme yeteneği kazanan kulaklıklar geliştirildi. Ayrıca engelli bireylerin günlük yaşamını kolaylaştımak için büyük atılımlar yapıldı. Yön tarif eden, tehlikeleri uyaran hatta düşünce okuyan kulaklık bile icad edildi.
  • Kulaklığın bu denli etkili kullanılabilmesinin altında ise kemikten iletişim teknolojisinin keşfi yatıyor. Burada dışarıdan gelen ses titreşimleri kulak zarına yakın bir kemiğe dokunuyor ve dışarıdan gelen sesler duyulabiliyor. Bu tür sıradışı kulaklık geliştirenler arasında yerli mühendisler ve araştırma görevlileri de var. Bu tür keşifler devlet tarafından da seri üretim aşaması sonuna kadar destekleniyor. İşte milyonların hayatını değiştirecek yeni nesil kulaklıklar:

Sihirli kulaklıklar

100 DİL ÇEVİRİSİ

Google’ın 2017’de tanıttığı 40 dil çeviren Pixel Buds yenilendi. Buds 2 adlı cihaz, şimdi 100’den fazla dili tercüme edebiliyor. Bunun için de yine Google çeviri uygulamasını telefonunuza indirmeniz gerekiyor. Bu cihaza ayrıca gürültü engelleme ve uzaktan kumanda da eklendi. Google bu cihazı henüz Türkiye’ye getirmedi ancak bazı ithalatçı firmalar ürünü 2600 TL’den satıyor. Ayrıca aralarında Türkçe de olan 23 dil çevirisi yapan Peiko marka kablosuz kulaklık ise 169 TL’den alıcı buluyor.

BAKTERİLERİ TEMİZLİYOR

Güney Koreli teknoloji devi LG’nin Tone Free kablosuz kulak içi kulaklığının en büyük özelliği ise Ultraviyole Işığı’ndan güç alan kılıfı sayesinde şarj oldukça içindeki bakteri ve mikropları temizlemesi. Bu sayede olası kulak enfeksiyonlarının tamamen önlenmesi sağlanıyor. Google Assistant veya Siri’ye kolay ses erişimi için sesli komut özelliği de barındıran ve Meridian Audio’nun ses desteğine sahip olan kulaklık, hızlı şarj özelliğine de sahip.

TEHLİKEYİ UYARIYOR

Kulaklık kulağımızdayken çoğu zaman dalgınlıkla arkadan gelen araçları farketmiyoruz. Sırf bu nedenle dünya genelinde her gün yüzlerce insan yaşamını yitiriyor. İşte bu sorunu ortadan kaldıran kulaklık da geliştirildi. Düşük güçteki sinyalleri dahi algılayabilen cihazda bir dizi minyatür mikrofon bulunuyor. Yüzlerce farklı sesi sınıflandıran bir makine öğrenme teknolojisinden güç alan akıllı kulaklık sistemi, yaklaşan bir arabanın sesini tespit ettiğinde, kullanıcıyı uyarıyor. Ulusal Bilim Vakfı tarafından 1.2 milyon dolar hibe alan cihazın testleri bitmek üzere.

İŞİTME ENGELLİYE

İstanbul Üniversitesi Biyofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Leyla Türker Şener tarafından tasarlanan ‘Tetfit’ adlı bu kablosuz ‘kemik iletimli’ kulaklık, kulak zarı ve kulak yolunda problem olan işitme engelli bireylerin telefondaki ve dışarıdaki sesleri duymalarını sağlıyor. Kulak zarı yolunu kullanmadan elmacık kemikleri üzerinden orta kulağa sesi titreşimle aktaran kulaklık hiçbir şekilde nemlenme de yapmıyor.

DÜŞÜNCE OKUYOR

MIT’nin geliştirdiği AlterEgo ismindeki bu yapay zekalı kulaklık düşüncelerinizi anlıyor ve sesli yanıtlar verebiliyor. Bunu beyin dalgalarınızı okuyarak yapıyor. Mesela yolda yürürken nerede olduğunuzu düşündünüz, kulaklık bunu algılayarak nerede olduğunuzun cevabını veriyor. Yüzde 95’lik doğrulama oranı olan cihazın seri üretimine iki yıl içinde başlanması bekleniyor.

DIŞ SESLERİ AYRIŞTIRIYOR

40 desibele kadar gürültüyü engelleyerek tüm rakiplerine meydan okuyan Freebuds Pro, ‘farkındalık’ özelliği ile dışarıdan gelen sesleri ayırt edip size iletebiliyor. Örneğin müzik dinlerken bir arkadaşınız size seslendiğinde onun sesini size aktarabiliyor. 3 adet mikrofon, ivme ölçer, kızıl ötesi sensör ve kemik iletim sensörü olan kulaklıkta Bluetooth 5.2 sürümü kullanılıyor. Bu sayede telefon ile bağlantı 2 kat daha hızlı olurken, olası bağlantı kopmalarının önüne geçiliyor.

HAFTANIN OLAYI

APPLE WATC H 6 TÜRKİYE’YE GELDİ

Apple’ın kandaki oksijen doygunluğunu ölçen yeni nesil akıllı saati Watch Series 6, Türkiye’de 3 bin 799 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. Kullanıcılar bu sayede kanlarındaki oksijen düzeyinin nasıl değiştiğini takip edebiliyor. ‘Otomatik el yıkama algılaması’ özelliği de olan saat, kullanıcının sabunla 20 saniye el yıkayıp yıkamadığını kontrol ederek uyarı yapıyor.

Sihirli kulaklıklar

Sıradaki haber yükleniyor...
holder