Murat Gülderen Stratejik oyuncaklar
HABERİ PAYLAŞ

Stratejik oyuncaklar

Haberin Devamı

  • Teknoloji kullanım yaşı 3’e kadar düşünce artık geleneksel oyuncak devri de yavaş yavaş kapanmaya başladı. Yeni dönemde kişisel gelişim ağırlıklı robotik ürünlere, telefonlara bağlanan ve kod yazmayı öğreten oyuncaklara talep artarken bu alandaki yerli üretim hacmi de yükselişe geçti.
  • Öyle ki Kırklareli’nde dev bir Oyuncak İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması çalışması sürüyor. Halihazırda oyuncak pazarının yüzde 15’ini yerli ürünler oluşturuyor. Oyuncak ihracatı ise 50 milyon dolar seviyelerinde.

Stratejik oyuncaklar

500 MİLYON DOLARLIK PAZAR

Türkiye Oyuncakçılar Derneği Başkanı Esin Yürür’ün verdiği bilgiye göre, pandemi sırasında online oyuncak satışları arttı. Dünya oyuncak pazarının büyüklüğü an itibarıyla 84 milyar dolar, Türkiye hacmi ise 500 milyon dolar civarında. Son dönemde gelen ilave gümrük vergileri nedeniyle Uzakdoğu’dan ithal edilen ürünlerde yüzde 40’ın üzerinde düşüşler oldu. Bu durum, dünyada olduğu gibi Türkiye oyuncak pazarında önemli ölçüde daralmaya yol açtı.

HANGİSİNİ ALSAK?

Oyuncak satışlarının en yoğun olduğu dönemlerin başında bayram günleri geliyor. Biriktirilen harçlıkların ilk adresi genellikle oyuncakçılar oluyor. Kurban Bayramı’na sayılı günler kala bu tür ürünlerde indirim yarışı da başladı. Ancak oyuncak alırken çocuğunuzun yaşına, ilgisine ve becerisine uygun olduğuna dikkat etmek gerekiyor. Çünkü yaş ve beceri düzeyinin üstünde alınmış bir oyuncak çocukta başarısızlık duygusu yaratabilir. Bu haftaki yazımızda dijital dönüşümle birlikte oyuncakların geldiği son noktayı örnekleriyle birlikte anlattık.

TOYBOX

Çocukların evlerinde kendi oyuncaklarını üretmeleri için geliştirilmiş bu 3 boyutlu yazıcı tam bir oyuncak fabrikası. Telefona bağlananan cihaz, 3D Print Your Toys adlı özel mobil uygulamasının içerisinde yer alan yüzlerce oyuncağı 5-10 santim ölçülerinde tasarlayabiliyor. Her bir üretim ortalama 3 dakika sürüyor. Yapmanız gereken tek şey yapılacak oyuncağı seçmek.

Stratejik oyuncaklar

SPINMASTER ZOOMER DİNO

Dünyanın ilk evcil dinozoru Zoomer Dino, sensörleri sayesinde sizin hareketlerinizi algılıyor ve evin içerisinde nereye kaçarsanız kaçın sizi buluyor. Kuyruğundan çekerseniz sinirleniyor ve yüksek sesler çıkarmaya başlıyor. Türkçe komutları da algılayabilen Dino'ya dans etmeyi, ısırmayı ve kovalamayı öğretebilirsiniz. USB girişi olan oyuncak, iki ayağının üzerinde de durabiliyor.

SPY ROVER LIVE CAMERA

Kameraya ve kızılötesi aydınlatmaya sahip bu araç her türlü arazi koşulunda donatıldı. 10 yaş üzeri için tasarlanan araç, su altında da kayıt yapabiliyor. Özel kumandası dışında akıllı telefondan da kontrol edilebilen cihaz, gizli görev oyunları için en eğlenceli araçların başında geliyor.

CODE A PILLER

Bu oyuncak tırtıl, vücudundaki parçalarla okul öncesi çocuklara dizilim, programlama gibi kod yazmanın temellerini öğretmesi için tasarlanmış. Çocuklar, 8 parça renk ve sembollerden oluşan tırtılın, gülümseme, göz kırpma ve hareket etme gibi özelliklerini kendileri ayarlayabiliyorlar. 180 derece dönebilen tırtıl, pek çok ses çıkarıp ışıklar saçabiliyor.

Stratejik oyuncaklar

MI ROBOT BUILDER

Xiaomi tarafından 10 yaş üzeri çocukların kodlama eğitimi için geliştirilen bu robot toplam 978 parçadan oluşuyor. Bluetooth ile akıllı telefonlar üzerinden yönetilebilen robotun parçalarını kendinize göre birleştirerek hayalinizdeki oyuncağı tasarlayabiliyorsunuz. Her şekle girebilen bu robot yön bulma özelliğine de sahip.

HAFTANIN OLAYI

AKILLI BEBEK BEZİ

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Pine markası, bebeklerin idrar yolu hastalıklarını erken teşhis eden Pine Smart adlı akıllı bebek bezi geliştirdi. 59.90 TL’den satışa sunulan bezin ön kısımda 2 adet solüsyon yer alıyor. Bebeğin idrarında bakteriyel kaynaklı bir enfeksiyon söz konusuysa solüsyon pembe bir renge dönüşüyor. Böylece erken tedbir alma imkanı veriyor.

Stratejik oyuncaklar

Sıradaki haber yükleniyor...
holder