Murat Gülderen Tarlanızı evden ekin
HABERİ PAYLAŞ

Tarlanızı evden ekin

Sürücüsüz traktörler, tohum eken robotlar, otları ayırt eden kameralı yapay zeka teknolojileri yılın son günlerinde dönüşümünü tamamladı. Birkaç yıla kadar çiftçiler tarlalarını bilgisayar ya da cep telefonlarından ekip biçecekler.

Mobil internet hızının (4- 4.5G) getirdiği güç, tarımda akıllı sulama, hava tahmini, bitki ve hayvanların sağlık durumları ile kuraklık gibi tespitleri anlık takip ederek üretimde hayati bir devrin kapısını aralamıştı. Ciddi bir tasarrufu da beraberinde getiren bu teknolojinin bir sonraki adımı ise sürücüsüz (otonom) traktörler ve ekim ve biçim yapan yapay zekalı robotlar oldu.

Haberin Devamı

YATIRIMLAR ARTACAK

Halihazırda Çin, Japonya, ABD, Güney Kore, Hollanda bu teknolojileri denemeye ve yüzde 90’ın üzerinde sonuç almaya başladı. Sistemin birkaç yıla kadar tüm dünyaya yayılması bekleniyor. Böylece tarlada çalışacak eleman bulamama sorunu da büyük ölçüde çözülmüş olacak. Bu durumun tarım yatırımlarını ciddi ölçüde artırması bekleniyor. Bu konuda Türkiye’de de yerli üretim çalışmaları hız kazandı. Yılın her döneminde ekilen tarlalar için geliştirilen robotik cihazları sizler için derledik.

SÜRÜCÜSÜZ TRAKTÖR

ABD’li Case IH tarafından geliştirilen elektrikli traktörde radar, APS, yüksek çözünürlükte kamera ve özel tarım sensörleri bulunuyor. operatör, bilgisayar başında uzaktan aracını izleyerek istediği an iş akışına ya da rotaya müdahale edebiliyor. Hareketli ve durağan engellerde sesli, görüntülü uyarı veren traktör ne yapılacağı bildirilene kadar geçici olarak motoru durduruyor. Toprağı işleme, ilaçlama, ekme ve hasat gibi adımlarda klasik yöntemlere nazaran daha fazla operasyonel verimlilik sunan araç, böylelikle üreticilerin yakıt maliyetlerini düşürmesine katkı sağlıyor. Traktör, önceden kaydedilmiş arazi haritasında en kısa yolu kullanarak çalışma imkanı sağlıyor. Traktör üzerindeki sensörler, tarım arazisinde bulunan ürünlerin sağlık durumu ve arazinin su durumu hakkında da bilgi veriliyor.

TOPLUYOR VE KIRPIYOR

İngiltere merkezli Gummiarm isimli yapay zekalı robot tarım arazisinde bulunan ürünleri kırpma ve toplama yeteneğine sahip. Örneğin; robot, karnabahar, lahana ya da üzüm hasadını toplama görevini yerine getirebiliyor. 4 işçinin yaptığı işi aynı zamanda tamamlayan robotun kısa sürede Türkiye’ye de gelmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

ÇİFTÇİ ROBOTLAR

Hayvanların izlenmesinden mahsullerde hastalık ve zararlıların kontrolüne, tohum ekiminden ilaçlanmasına kadar pek çok işi kolaylıkla yapan robotlar hızla yayılıyor. Rippa adlı robot mekanik ayıklama, hassas püskürtme, yabancı nesne çıkarma gibi işlevleri de kusursuz olarak yerine getiriyor.

EKİM YAPAN DRONE

8 pervaneli bir tasarıma sahip olan agras isimli drone, üzerindeki püskürtme ağızları sayesinde tohum ekimi ve sulama yapabiliyor. Büyük kameralar taşıyan araç, 10 litrelik sıvı kapasitesine sahip. agras ayrıca kameralarıyla sürülen alanı uzaktan kontrol etme imkanı da sunabiliyor.

İNEKLERE YÜZ TANIMA

Tarım ve hayvancılık şirketi Cargill ile teknoloji üreticisi cainthus, inekleri yüzlerindeki desenlerden ve kemik yapılarından tanıyan yapay zekalı teknoloji geliştirdi. Hangi ineğin hangisi olduğunu bilerek hepsinin her gün ne kadar gıda aldığını, ne kadar su içtiğini saptayan sistem, hayvanların vücut ısılarını da analiz ediyor. Bu sistemden çıkan raporlar hem ineklerin sağlığında oluşabilecek bir sıkıntıyı önceden farketmeyi hem de besi miktarlarında bir sorun varsa onu görmeyi sağlıyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder