Murat Gülderen Teknoloji çıldırdı
HABERİ PAYLAŞ

Teknoloji çıldırdı

Haberin Devamı

Yılın ikinci yarısına girerken teknoloji üreticileri akılalmaz icatlarla hayatın dengesini değiştirmeye hazırlanıyor. İçinde ödeme yapılmayan mağaza sistemleri, yapay zeka ile işletilen depolar ve zincir marketler, işletim sistemli ayakkabılar ve uçan arabalar için tüm hazırlıklar tamamlandı. Yapılan testlerde şu an için ciddi sıkıntılar görünmüyor.

İşte orta vadede hayatın akışını değiştirecek icatlar:

Kasa yok ödeme yok: Online alışveriş devi Amazon, Amazon Go isimli mağaza konseptiyle kasa olayını tamamen ortadan kaldırıyor. Yani ürünü aldıktan sonra nakit ya da kredi kartı ile para ödemeden mağazadan elinizi kolunuzu sallayarak çıkacaksınız.

Teknoloji çıldırdı

Yapılması gereken tek şey akıllı telefonunuzu girişte özel sistemli turnikelere okutmanız. Bu sayede Amazon hesabınıza bağlanan sistem, raflarda bulunan sensör sayesinde aldığınız ürünleri hesabınıza ekliyor. Ürünü almaktan vazgeçtiğinizde de sensör bunu anlıyor ve hesabınızdan çıkıyor.


İnternetli ayakkabı: İşlemci üreticisi Qualcomm, işlemcisi, modemi, kablosuz anteni olan ayakkabı geliştiriyor. Telefonla bağlantı kurup internete bile bağlanacak olan bu ayakkabı aynı zamanda hareketi enerjiye dönüştürüyor.

Özellikle sporcuların antrenmanlarını daha iyi analiz etmelerini sağlayacak olan bu ürünün tescili kısa bir süre önce yapıldı.


Borsacı robot: Ünlü yatırım bankası Goldman Sachs, ücret karşılığı geniş kitlelere yatırım tavsiyeleri verecek yapay zekalı robotlar üzerinde çalışıyor. Sistem internet üzerinden hizmet verecek. Dünyada ilk olacak bu program ile milyonlarca orta düzey müşteri kazanılması hedefleniyor.

İnsansız lojistik: Çinli perakende devi JD, İnsansız Hava Aracı (drone), sürücüsüz otomobiller ve robotlar tarafından kontrol edilen depolar geliştirmeye başladı. Ünlü şirket ayrıca yapay zekalı makineler tarafından işletilen bir depolama ve dağıtım zinciri üzerinde de çalışıyor.

Uçan araba: Uçan araba programlarına Toyota da dahil oldu. Ama bu diğerlerinden çok daha farklı. Şirket Skydrive isimli özel bir otomobil geliştiriyor. Dört pervanesi bulunan araç, yerde ise üç tekerlek üzerinde yol alıyor.

Aracın, her çatıdan, her parktan, her boşluktan havalanabilmesi ve bu dar alanlara inebilmesi bekleniyor. Yerden 10 metre kadar havalanabilen aracın saatte 100 km hız yapma yeteneği de bulunuyor.

Neoling: Uzay Araştırma Teknolojileri Kuruluşu (SpaceX) ile Tesla'nın kurucusu ve CEO'su Elon Musk, insan beyni ve yapay zekayı birleştirecek teknoloji şirketi kurdu. Neuralink isimli şirketinin temel hedefi, insan beyni ve bilgisayarlar arasında doğrudan iletişim kuracak bir arayüz oluşturmak. Projede ilk olarak epilepsi ve parkinson gibi zorlu beyin bozukluklarını tedavi edebilmek için beyin içine yerleştirilecek gelişmiş implantlar üretilecek.

Neuralink'in geliştireceği bu teknolojinin, insanların beynine yerleştirilen elektrotlar ve yapay sinir ağları ile beynin doğrudan bilgisayara veri aktarabileceği veya bilgisayardan beyne veri transferi yapabileceği ileri sürülüyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder