Murat Gülderen Teknolojide 'Devrim' yılı
HABERİ PAYLAŞ

Teknolojide 'Devrim' yılı

İnternetin bulunması gibi akıllı telefonların ve buna bağlı olarak görüntülü konuşmanın icadı nasıl bir devrim ise sürücüsüz ve uçan otomobillerin, ameliyat yapan robotların, insan gibi düşünen yapay zekaların ve katlanabilir cihazların geliştirilmesi de yeni bir devrin başlangıcıydı.

Devrin en büyük aktörü ise bu kez kuşkusuz mobil internette hız sınırlarının zorlandığı 5G’ydi. 2019, bu geçiş süreci için tüm denemelerin yapıldığı ve taşların yerine oturduğu bir yıl oldu. 2020’de ise bu hizmetlerin A’dan Z’ye insanlığa sunulma zamanı geldi.

Haberin Devamı

GELİŞMELER İÇİN NEFESLER TUTULDU

Yerli oto üretimiyle dünyada ses getiren Türkiye de yerli üreticilerin destekleriyle 5G’yi ilk kullanacak olan ülkeler arasına adını yazdırmaya hazırlanıyor.

Tarihin dönüm noktası olacak 2020 gelişmeleri için dünya nefesini tuttu. Neredeyse tüm testler başarıyla sonuçlandı. Peki dünya devleri şu an neler yapıyor? İşte gelen sızıntılar ve yıla damga vurması beklenen cihazlar:

iPhone 5G

Cihazlarını eylül ayında tanıtan Apple’ın bu yıla damga vurması beklenen telefonları elbette 5G’yi destekleyecek. Bu yıl iPhone 12 modeli kapsamında OLED ekranlı 4 telefon birden tanıtması beklenen Apple’ın yine iddiaya göre artık ekran üzerindeki ‘çentik’ dönemini de bitirmeye hazırlandığı belirtiliyor. Bu iphone’ların bazı modellerinde ise 3D kamera kullanılacak.

Teknolojide Devrim yılı

Galaxy Dünyası

2019’da Galaxy Fold ile katlanabilir telefon pazarında önemli bir adım atan Samsung, 2020’de bu tür cihazlarını artırmayı ve tüm dünyaya yaymayı planlıyor.

İddialara göre bu yılki cihazlar yatay değil dikey olarak katlanacak. Koreli dev ayrıca yeni amiral gemisi Galaxy S11 Plus çalışmalarında da sona geldi. Şubat ayında çıkacak S11 ve S11 Plus da 5G’yi destekleyecek.

Teknolojide Devrim yılı

Huawei

Ülke güvenliğini tehdit ediyor iddiasıyla ABD’nin ticari ambargo uyguladığı Huawei, tüm bunlara rağmen 2019’da cihaz satış hedeflerini tutturmayı başarmıştı.

Ayrıca Android yasağına karşın kendi uygulama mağazasını da hızla geliştirmeye devam eden şirketin bu yıl, OLED ekranlı 48 MP’lik P Smart 2020, yakınlaştırma canavarı P40 ve P40 Pro, Mate Xs ve Mate X2 model katlanabilir telefonlar tanıtması bekleniyor. Şirket, geçtiğimiz günlerde dünyada bir ilki gerçekleştirerek Çin’de çalışanı sadece robotlar olan mağaza da açmıştı.

Haberin Devamı

Teknolojide Devrim yılı

Vestel

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nda yer alan babayiğitlerden biri olan Vestel, bu yıl da dünyada ses getirecek yerli akıllı teknolojileriyle rakiplerine meydan okuyacak. Bağlanabilir ürünlere odaklanan Vestel, Amazon, Google, Sharp gibi devlerle işbirliği yaparak akıllı ürün ihracatını artıracak ve katma değerde sınırları zorlayacak.

Halihazırda ürettiği tüm cihazlar akıllı olan Vestel’in en etkili ürünleri arasında yapay zekalı çamaşır makinesi ve mobil cihazlardan kontrol edilen diğer beyaz eşyalar yer alıyor. Şirket bu yıl üst düzey akıllı telefonlar da tanıtacak.

Teknolojide Devrim yılı

HAFTANIN OLAYI

Tehlikeyi uyaran kulaklık

Yolda yürürken ya da spor yaparken kulaklıkla müzik dinlediği için her gün binlerce kişi kaza yapıyor ve buna bağlı olarak pek çok kişi yaşamını yitiriyor. Bu sorunu ortadan kaldırmak isteyen Columbia Veri Bilim Enstitüsündeki araştırmacılar özel bir kulaklık geliştirdi. Kısa süre içinde pazara sunulacak olan cihaz, sahip olduğu minyatür mikrofonlarla yaklaşmakta olan araçların seslerini algılayarak kullanıcıyı uyarıyor.

Haberin Devamı

Teknolojide Devrim yılı

Sıradaki haber yükleniyor...
holder