Murat Gülderen Trump’ın teknolojisi
HABERİ PAYLAŞ

Trump’ın teknolojisi

Haberin Devamı

ABD Başkanı Trump, Apple, Google, Facebook, Microsoft dahil ülkesinin teknoloji devleriyle ikinci kez bir araya geldi. Başkan olmadan önce sürekli Silikon Vadisi’ni ‘ekonomiyi kalkındırmıyor’ diye eleştiren, Apple’ın Çin’deki üretimlerini durdurmasını isteyen, interneti bile kısıtlamayı düşünen Trump’ın şimdi ‘Teknoloji Konseyi’ kurarak bu toplantıları geleneksel hale getirmesi hem ilginç hem de önemli.

Trump’ın teknolojisi

Teknoloji üreticilerine artık ‘özel insanlarsınız’ diyerek hitap eden Başkan, son toplantıda siber saldırılara karşı halkı korumak, kamu teknolojisi alanında dünya lideri olmak, her alanda dijitalleşmeyle rekor tasarruf sağlamak gibi mesajlarıyla öne çıktı.

AMAZON RÜZGARI

Bu konuşmalar devam ederken internet üzerinden yapılan alışverişlerin ABD’deki AVM’leri hızla kapattığı bilgisi geldi. Yapılan araştırmalara göre 2025’e kadar ABD’de 400 alışveriş merkezi daha tarihe gömülecek. Bunun en büyük nedenlerinden biri ABD'li e-ticaret devi Amazon. Kendisi ekonomide değişen dengeler sonucu, önceki gün ülkenin en büyük gıda perakende zincirlerinden olan Whole Foods'u 13,7 milyar dolara satın aldı. Bu da kendi değerini 498 milyar dolara çıkardı. Yani sanal ticaretin artık fiziki mağazaları yerle bir ettiğine bir kez daha şahit olduk. Bu durumda ülkeler siyasi kararlar alırken teknolojik analizler de yapmak zorunda.

NASIL BİR STRATEJİ?

Peki Trump neden önce eleştirirken şimdi yapıcı bir tavır almaya başladı? Çünkü tedirgin. ABD’nin yön verdiği teknolojik gelişmelerin yabancılara teslim edilmesini istemiyor. Bunu siber güvenlik açısından son derece hayati buluyor. Ancak bu radikal konuşmaları teknolojiye yön veren ABD’li küresel markaları doğal olarak sıkıntıya düşürmüştü. Görünen o ki bu toplantılar geleneksel hale gelecek. Ancak bu toplantılardan asıl beklenen ABD teknolojisinin bundan sonraki stratejisinin nasıl olacağı. Yani Trup’ın fikirleriyle mi yol alınacak yoksa teknoloji devlerinin mevcut sistemleriyle mi devam edilecek hep birlikte göreceğiz.

NOKIA'NIN DURUMU

Nokia yeniden akıllı telefon üretmeye başladı. Ancak mevcut koşullarda değil kar etmek, pazarda tutunmak bile büyük başarı. Çünkü halihazırda hiçbir telefonun birbirinden üstün yanı kalmadı.

Trump’ın teknolojisi

Böyle olunca da insanlar alışkın olduğu markaları tercih ediyor. Nokia tüm dünyada sevilmişti ancak akıllı telefonla hatırlanmıyor. Kaçan tren, umarız markanın yeni lisans sahibi HDM Global ile yeniden yakalanır. Devrim şart.


YEĞEN GERİ DÖNDÜ

Direk mesajlardan, sürekli iş ve ücretsiz cihaz istemelerden bunaldığı için 2 ay kadar önce twitter hesabını kapatan Samsung Türkiye Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen, "Teknolojiye yön veren bir şirkette çalışıp, dijital dünyanın lokomotifi sosyal medyadan uzak durmak olmaz" diyerek geri döndü. Her yeniliği anında paylaşmasını seven ve halka geleceğin teknolojilerini birebir anlatan Yeğen'in bu mecradan tamamen kopmasına pek anlam verememiştim zaten.

İYİ BAYRAMLAR

Tatillerde uzun yol yapmayı seven bir milletiz. Ancak agresif bir yapımız var. Trafikte alttan almayı bilmiyoruz. Acemiler panik yaptıkları için lütfen usta şoför olmadan yola çıkmasın. Yavaş gidecek olanlar da sol şeridi boşa meşgul etmesin. Telefonlar anlık dalgınlıklara sebep oluyor, kullanılmasın. Tatlının da dibine vurmayın. Hadi iyi bayramlar…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder