Murat Gülderen VİCDANsız vurgun!
HABERİ PAYLAŞ

VİCDANsız vurgun!

Sokaklarda, ‘hastam var’, ‘çocuğuma ilaç alacağım’ diye dilenen düzenbazlar da çağa ayak uydurdu. İnternette ikinci el eşya satan siteleri mesken tutan bu vicdansızlar, akla hayale gelmeyen taktiklerle kendilerine acındırarak vatandaştan para kopartmaya çalışıyor. Taktikleri de ‘Pes’ dedirtiyor...

İkinci el satış siteleri sahtekarların meskeni oldu. Bu mecralara dadanan düzenbazlar artık adeta internet dilenciliği yapıyorlar. Resimlerini internetten indirdikleri buzdolabı, çamaşır makinesi, bilgisayar, TV gibi cihazların üzerine komik fiyatlar yazan ve gerçekçi olsun diye de ilana “hastamız için acil paraya ihtiyacımız var” gibi duygusal notlar ekleyen dolandırıcılar, paraları aldıktan sonra ise ilanları kısa sürede siliyorlar. Bir süre sonra ise bu kez başka isimle benzer ilan koymaya devam ediyorlar.

Haberin Devamı

VİCDANsız vurgun

'Önce ilaçları alayım' diyor

Dolandırıcıların en sık kullandığı ilanlardan biri ise şu:

“Merhaba ben hastanedeyim. Çocuğum hasta ve ilaçlarını alamadım. Bu TV’yi (ilana göre buzdolabı, çamaşır-bulaşık makinesi değişiyor) bunun için satıyorum. İlaçlar 107 TL tutuyor. Çocuğum öksürdükçe içim yanıyor. Allah rızası için durumu iyi olan biri bana bu fiyatı hemen göndersin. Ben de bu eşyayı daha sonra kapısına kadar götüreceğim.”

Hep aynı numara

Bu siteleri takip ederek ikinci el cihaz ticareti yapan Adem Şahin bu tür sahtekarlıklarla her gün karşılaştıklarını belirterek vatandaşın nasıl kandırıldığını şöyle anlattı:

“En az 2.000 TL değerindeki bir ürünün üzerine 200 TL gibi komik rakamlar yazıyorlar. Onları aradığımızda ise klasik olarak ‘Acil hastam var. Sen parayı yatır, yarın ben sana cihazı getireceğim’ diyorlar. ‘O zaman konum at biz hemen gelelim’ deyince de duygu sömürüsü yapmaya devam ediyorlar.

Kapora tuzağı

Bazılarının da “Bu ürünün taliplisi çok. O nedenle kapora yatır, senin için ürünü bekleteyim” dediğini de kaydeden Adem Şahin, “Vatandaş iki güzel söze ve ürünün cazibesine kanabiliyor ve 'en azından kapora yatırayım' diyor. Ancak iş işten geçtikten sonra bu kişileri bulmak çok zor. Çünkü sürekli telefon değiştiriyorlar. Ancak ne olursa olsun ‘Gelip ürüne bakayım’ dediğimizde bunu asla kabul etmiyorlar. Uyanık olun” diye konuştu.

Haberin Devamı

'Sen 5'inci kişisin'

  • Koray: 6 Ocak 2021 tarihinde Aziz isimli kullanıcı Casper Nirvana c300 ilanı verdi. Telefonundan aradım, konuştuk anlaştık. Kargo yapabileceğini söyledi. Karşılığı olan parayı 475 TL yolladıktan sonra, gönderdiği resimleri videoları sildi ve beni engelledi. Savcılığa suç duyurusunda bulunacağım.
  • Muhammed: Letgo üzerinden bulduğum konteyneri satan şahıs art niyetli çıktı. 7.500 TL para gönderdim. Bu tür sitelerin daha güvenli olması gerek. Savcılığa ve emniyetin siber suçlar birimlerine şikayetimi yaptım. Banka bilgileri mevcut. Umarım en kısa zamanda bulunurlar.
  • Fethi: Bir satıcıdan 4 adet Omega marka nostaljik saat aldım. Parayı gönderdiği hesap numarasına yatırdım. Saatlerimi göndermediği gibi bunları tekrar satılmak üzere yayımladı. 2.000 TL param gitti. Letgo’nun bu gibi dolandırıcılık problemlerine bir çözüm bulması gerekiyor.
  • Necat: Ekran aldım, bana boş kasa geldi. Adamı arıyorum telefonlara cevap vermiyor. Kimse önlem almıyor. Aradım Sahibinden’i 'tamam' dediler. İlanı kaldırdılar. Ama ne fayda.
  • Muhammet: 11 Ocak’ta Sahibinden’de birisi ile GoPro Hero 9 için iletişime geçtim. Siteden bana telefon numarasını veren şahısla pazarlık ettim ve anlaştım, şüphelendim ama ‘benim başıma gelmez sanırım' dedim. 3.500 TL’yi EFT yaptım ve telefon kapandı. Hemen Sahibinden’i aradım başkası yanıltılmasın diye. Marmara Adası’nı ikamet göstermiş ama tabii ki yalan. Oranın muhtarını aradım ‘Sen arayan beşinci kişisin’ dedi.
  • Aybike: Bugün Dyson Airwrap satın almak için ücretin yarısını gönderdim. Neden gönderdim, neyime güvendim bilmiyorum. Sanırım herkesi kendim gibi sandığım için bu duruma düşmeye devam ediyorum. Adam telefonu kapattı. Ortada muhatap olacak bilgi verecek bir uygulama yok. Gerçekten ne diyelim doymayalım saflığımıza.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder