Murat Gülderen Virüse karşı akıllı ofisler
HABERİ PAYLAŞ

Virüse karşı akıllı ofisler

New York, Tokyo, Şanghay, Londra, Frankfurt, İstanbul gibi dünya finans merkezlerindeki ofislerin dijital dönüşümü olası virüs tehlikelerini de bertaraf ediyor.

Özellikle son 2 yılda ağırlık kazanan akıllı ofislerin en büyük özellikleri ‘ateşi olan kişileri tespit etmesi’, ‘yüz tanıması’, ‘ortama göre oksijeni düzenlemesi’, ’Hava durumu tahminlerine göre kendi ısısını ayarlayan merkezi sistemi’, ‘yapay zekalı kişisel asistanları’ ve ‘Güneşin durumuna göre hareket eden güneş panelleri ve gölgelikler’... Böyle bir dönüşümün 40 metrekarelik bir ofis için ortalama maliyeti ise 50 bin TL civarında.

Haberin Devamı

İSTANBUL ÜS OLACAK

İşin en etkili yönü ise bu tür ofis dönüşümlerini artık yerli teknoloji şirketlerinin de kısa sürede en uygun maliyetlerle yapabilmesi. Teknoloji analistlerine göre İstanbul Finans merkezi olduğunda bölge ülkelerde merkez ofisleri olan onlarca dünya markası ofislerini İstanbul’a taşıyacak.

Yani İstanbul, Balkanlar, Ortadoğu ve Afrika’nın akıllı ofis üssü olacak. A’dan Z’ye dijital dönüşüme giren bu tür binalara ve ofislere Almanya Berlin’deki The Cube ve The Edge Grand Central güzel bir örnek gösterilebilir. İkisi de teknolojik gücünü tamamen yapay zekadan alıyor.

HER ŞEY KONUŞUYOR

Ofis teknolojileri çözümleri sağlayan Yerli üretici JLL Ofis Kıdemli Direktörü Mahir Mermer, mevcut binaları bile bu yeni teknolojiye uyumlu hale getirebildiklerini anlatarak, şunları söyledi:

“Aydınlatmadan, oksijen oranına kadar gerekli değişiklikler ofis içinde otomatik olarak düzenleniyor. Çalışanların, fotokopi ve yazıcıların kağıtlarını yenilemesi bile gerekmiyor. Makineler arasında iletişim sayesinde ofisle uzaktan her an irtibat halinde olabiliyorsunuz.”

YOK BÖYLE TASARRUF

2000’den sonra dünyaya gelen yeni kuşağın bu tip binalarda çalışmak istediklerini kaydeden Mahir Mermer, şöyle devam etti: "Bu tarz gelişmiş ofislerde güneş paneline sahip özel bina camları ve rüzgâr tribünleri sayesinde neredeyse enerji ihtiyacının yüzde 100’ü karşılanıyor.

Tüketim giderleri maksimum oranda düşüyor. Güvenlik, sağlık, konfor maksimuma taşınıyor. Çalışanların anahtara ihtiyaç duymadığı, havalandırmanın otomatik olarak ayarlandığı geniş alanlara sahip ofislerden bahsediyoruz.”

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder