Murat Gülderen WhatsApp dayatmasına soruşturma
HABERİ PAYLAŞ

WhatsApp dayatmasına soruşturma

WhatsApp’ın ‘8 Şubat’a kadar ya kabul et, ya da sil’ dayatmasına Rekabet Kurulu’ndan karşı hamle geldi. Facebook ve WhatsApp hakkında soruşturma başlatan Kurul, verilerin paylaşılması zorunluluğunun durdurulması çağrısı yaptı.

Kaçış arttı

WhatsApp, ‘gizlilik ilkeleri’nde çok tartışılacak bir değişikliğe gitmiş ve 2 milyarı aşkın kullanıcısının bilgisini, Facebook’un diğer şirketlerinin reklam ve pazarlama alanına açmıştı. Türkiye’deki kullanıcılara ‘8 Şubat’a kadar ya kabul et, ya da sil’ dayatmasında bulunmuştu. Bunun üzerine WhatsApp’ı silen kullanıcılar, Telegram, Signal, Bip gibi uygulamalara yönelmişti.

Haberin Devamı

'Durdurun' uyarısı

Dün Rekabet Kurulu da devreye girerek Facebook ve WhatsApp hakkında resmen soruşturma başlattı. Bu kapsamda Facebook ve WhatsApp’ın piyasadaki hakim durumunu kötüye kullanıp kullanmadığı incelenecek. Kurul, soruşturma sürecinde kullanıcıların bu durumdan olumsuz etkilenmemesi açısından WhatsApp’ın veri paylaşımı ile ilgili güncellemesini durdurmasını istedi. Bu arada Kişisel Verileri Koruma Kurulu da (KVKK) WhatsApp’ın ‘zorunlu güncelleme’ kararının bugünkü toplantıda ele alınacağını duyurdu.

WhatsApp dayatmasına soruşturma

Açıklama geldi

Hızla kan kaybeden WhatsApp, tepkiler de çığ gibi büyüyünce dün bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Açıklamada dikkat çeken noktalar şunlar:

Güncelleme, WhatsApp’ın Facebook ile veri paylaşımını değiştirmiyor.

WhatsApp üzerinden arkadaşlarınızla ve ailenizle yaptığınız görüşmeler ve mesajlaşmalar, uçtan uca şifreleme ile korunur.

Üçüncü şahıslar, WhatsApp ya da Facebook bile, bu içerikleri göremez.”

Gizlilik sözleşmesi kabul edilirse ne olacak?

WhatsApp’ın yeni gizlilik ilkeleri ve hizmet şartlarını kabul eden kullanıcılar, bugüne kadar WhatsApp platformunda görmediği reklam, tanıtım ve teklif gibi içeriklerle karşılaşacak. WhatsApp kullanıcılarının yasal yollardan izinli olarak sundukları kişisel bilgiler ve kullanım alışkanlıkları, Facebook’un diğer platformlarındaki verilerle entegre edileceği için Facebook’un dolaylı reklam hedefleme pazarına WhatsApp kullanıcıları da dahil olmuş olacak.

Onlara göre veriler güvende

WhatsApp’ın açıklamaları kullanıcıları ve uzmanları ikna etmedi. Ortak düşünce; “Verilerimiz rahatlıkla paylaşılıp depo edilebilecek ve bunun karşımıza nasıl çıkacağını bilmiyoruz” şeklinde. Avukat Devrim Nur Kayabalı, “Aslında hepimiz izleniyorduk ancak ‘kişisel veri ve özel hayatın gizliliği’ nedenleri ile karşımıza çıkmıyordu. Bu sözleşme bunun önünü açan bir durum” dedi.

Haberin Devamı

FBI ve CIA etkisi

Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Üyesi Ismail Hakkı Polat da ABD menşeili teknoloji şirketlerinin bilerek yazılımlarında arkada açık kapılar bıraktığını ifade ederek, “Buradan istihbarat şirketleri çeşitli kişi ya da kurumlarla ilgili istedikleri bilgileri alıyor. Sözleşmede denilen üçüncü şahıslar FBI ve CIA’i de kapsıyor. Bu, ‘devletlere de belli koşullar altında veriler verilebilir’ maddesiyle destekleniyor” diye konuştu.

BİP’e 4.6 milyon yeni kullanıcı

WhatsApp’ın Türkiye’deki en büyük rakibi BiP’e son 3 günde 4.6 milyon yeni kullanıcı katıldı. BiP’in verileri Turkcell’in İstanbul ve Ankara’daki uluslararası güvenlik sertifikalarına (TLS) sahip veri merkezlerinde saklanıyor. Herhangi bir üçüncü şahıs, araya girip mesajlara erişemiyor ve okuyamıyor. BiP’teki yedekleme ayarı açılmadıysa, mesajlar sistemlerde karşı tarafa iletilene kadar şifrelenerek geçici bir süre saklanıyor ve mesaj iletildikten sonra sistemlerden siliniyor.

Haberin Devamı

Yanlış sinyal yanlış yatırım

Tesla ve SpaceX Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk’ın WhatsApp yerine mesajlaşma uygulaması Signal’i (Sinyal) tavsiye etmesiyle, uygulamayla alakası olmayan Signal Advance isimli şirketin hisseleri 2 günde yüzde 1283 yükseldi. Piyasa değeri 660 milyon dolara ulaşan sağlık teknolojileri firması Signal Advance’in CEO’su Chris Hymel dışında tam zamanlı çalışanı bulunmuyor. Mesajlaşma uygulaması Signal ise borsaya açık değil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder