WhatsApp'ta son 2 gün

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

WhatsApp 4 Ocak 2021’de Avrupa Birliği (AB) ülkelerindekiler hariç dünyadaki tüm kullanıcılarına yeni bir gizlilik sözleşmesi göndermiş, bunu da 8 Şubat’a kadar kabul etmeleri konusunda dayatmada bulunmuştu. Kullanıcı bilgilerinin Facebook’un diğer şirketleriyle paylaşılacağı bildirilen sözleşmede, ‘kişisel gizlilik ilkeleri’ ihlal edildiği için Rekabet Kurulu da 11 Ocak’ta WhatsApp hakkında re’sen soruşturma başlatmıştı.

ENDİŞE VERİCİ

Tepkiler sonrası 15 Ocak’ta WhatsApp, yeni sözleşmenin kullanıcılar tarafından onaylanması sürecini 8 Şubat’tan 15 Mayıs’a kadar uzatmıştı. Verilerin paylaşılması zorunluluğunun durdurulması çağrısı yapan Rekabet Kurulu, soruşturma kapsamında 15 Şubat’ta geçici tedbir kararı almıştı. Kurul, aşırı veri toplanmasının ve verinin başka hizmetler için kullanılmasının tüketicinin sömürülmesine yol açmasının da endişe verici olduğuna dikkat çekmişti.

SINIRLI İŞLEV

WhatsApp’ın verdiği süre 2 gün sonra yani bu ayın 15’inde doluyor. Şirket, sonrasında kullanıcılarına kalıcı bir hatırlatma yapacak ve güncellemeyi kabul etmeyenlerin birkaç hafta içinde WhatsApp işlevlerini sınırlandıracak. Örneğin sohbet listesine erişilemeyecek. Ancak yine de gelen telefon aramaları ve video aramaları cevaplanabilecek. Birkaç haftalık sınırlı işlevselliğin ardından, gelen aramalar veya bildirimler de alınamayacak ve WhatsApp telefonunuza mesaj ve arama göndermeyi durduracak.

ÇIKACAKLARA KRİTİK UYARI

Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, WhatsApp hesabını silmek isteyenlere yönelik POSTA’ya önemli açıklamalarda bulundu. “Bir mesajlaşma uygulamasında uçtan uca şifreleme yoksa o platform kullanılmamalı. Ayrıca kullanıcı hangi verileri paylaştığına dikkat etmeli” diyen Akkoyunlu, şu maddelere dikkat çekti:

YEDEKLEME ŞART

  • WhastApp’ı kalıcı olarak sildiğinizde sizin telefonunuzdaki tüm sohbet geçmişi ve buluttaki yedekleriniz de gider.
  • Ancak konuşmalar, görüştüğünüz kişinin telefonunda kalmaya devam eder.
  • Hesabınızı silmeden önce whatsApp’taki dosyalarınızı farklı bir depolama uygulamasına yedekleyin.
  • WhatsApp’tan gönderilen önemli fotoğrafları telefon galerinize kaydedin ve yine buluta ya da bilgisayara da yedekleyin.
  • Sadece WhatsApp’tan iletişimde olduğunuz ancak kişi listenizde olmayan kişileri rehberinize ekleyin. Bu sayede iletişiminizi aksatmamış olursunuz.
  • WhatsApp’ı sileceğinizi iletişimde olduğunuz kişilere ve gruplara bildirin. Sizinle hangi uygulamadan iletişime geçebileceklerini söyleyin.
  • Uygulamayı telefonunuzdan kaldırmak hesabınızı silmeyecektir. Bunun için ‘ayarlar’ bölümünden ‘hesap’ bölümüne gelerek ‘hesabımı sil’ seçeneğine basın.
  • Hesap bilgilerinizi talep edin. Uygulamaya girip ayarlar bölümünden ‘hesap’ seçeneğini seçerek ‘hesap bilgilerini talep et’ seçeneğine basın. Bu sayede WhatsApp hesap bilgilerinizin bir raporuna erişebilirsiniz.
  • Fikrini değiştiren kullanıcıların uygulamayı sıfırdan kurması gerekiyor.

Yazarlarımızdan

Sıradaki haber yükleniyor...
holder