Murat Gülderen Yapay zeka sayesinde enerjide rekor verim
HABERİ PAYLAŞ

Yapay zeka sayesinde enerjide rekor verim

Petkim ve Star Rafineri’nin çatı şirketi Azerbaycanlı Socar, yapay zeka yatırımlarıyla enerjide büyük tasarruf sağladı. Dönüşüm yolculuğunu POSTA’ya anlatan Socar Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Zaur Gahramanov, “Yapay zeka ve makine öğrenmesi algoritmaları ile operasyonel mükemmellik sağladık. STAR Rafineri’nin motorin ve jet yakıtı üretiminde yıllık yüzde 10’luk verim artışı elde ettik. Rafineride yakıt olarak kullanılan doğalgaz tüketimi de üretimimizdeki artışa rağmen 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 6 azaldı” dedi.

Haberin Devamı

UZAKTAN YÖNETİM

Karbon emisyonunda 178 bin tonluk bir düşüş, su tüketiminde ise yılda 406 bin tonluk bir tasarruf sağladıklarına dikkat çeken Gahramanov, şöyle devam etti: “STAR Rafineri’ye ileri teknoloji donanımı için 70 milyon dolarlık yatırım yaptık. Performans yönetiminin takip edilmesi, tesisin dijital ikizinin oluşturulması, makine öğrenmesi gibi alanlarda da etkili sonuçlar sağlandı. Petkim’de de gelişmiş analitik uygulamaları ve yapay zekayı, üretim süreçlerimizde kullanır duruma geldik. Sahaya fiziksel erişim yapmadan, uzaktan yönetmeye imkan sağladık.”

PLASTİK DÖNÜŞÜMÜ

Atık plastiklerin kimyasal geri dönüşümü konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını ifade eden Zaur Gahramanov, “Bu kapsamda petrokimya sektörünün temel hammadde girdisi olan nafta için alternatif bir kaynak geliştirerek çevre ve sürdürülebilir ekonomiye önemli katkılar elde edebilmeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin en büyük endüstriyel holdingi olarak, sanayi ve akademi arasındaki işbirliklerinin güçlenmesi için Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri ile araştırma geliştirme (Ar-Ge) projeleri kapsamında yakın çalışıyoruz” diye konuştu.

Yapay zeka sayesinde enerjide rekor verim

KÂRI HIZLA ARTIRDI

Şimdiye kadar hayata geçirdikleri dijitalleşme projeleri sayesinde yaklaşık 43 milyon dolarlık finansal katkı elde edeceklerini kaydeden Gahramanov, şu bilgileri verdi: “Dijital dönüşüm uygulamalarımız, STAR Rafineri’nin 2020 yılı vergi öncesi kârına da 35 milyon dolarlık potansiyel katkı sundu. Dijital teknolojilerle entegre edilen altyapımızın faaliyetlerimize kazandırdığı verim, esneklik ve hızla bu alanda daha da derinleşmeyi, inovatif çözümleri ve daha yenilikçi uygulamaları hayata geçirmeyi hedefleyen çalışmalarımız sürüyor.”

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder