Murat Gülderen Yaşayan ölüler…
HABERİ PAYLAŞ

Yaşayan ölüler…

Hologram teknolojisi sayesinde yaşamını yitirmiş kişilerin konserlerini canlıymış gibi izlediğimizde günlerce etkisinden kurtulamamıştık. Michael Jackson olduğu gibi yanımızdaydı; özlemleri gidermiştik. Devrim niteliğinde bu buluş klonlama sistemiyle şimdi daha da ileri taşınıyor.

Halihazırda yaşayan kişilerin seslerinden davranışlarına yürüyüş şekillerinden gülüşüne kadar neredeyse tüm özellikleri simüle edilebiliyor. Yani bu kişilere ait belli başlı veriler bir yerde toplanıp dijital benzerleri yapılabiliyor. Sistemi kusursuz yapan klonlama, sanal gerçeklik ve yapay zekanın bir arada kullanılması…

Haberin Devamı

Henüz test aşamasında olsa da sistemin 5 yıl içerisinde tüm dünyada yaygınlaşması bekleniyor. Bunu pek çok kişi belki de özellikle dini inanışları gereği yaşamını yitirmiş kişiye saygısızlık olarak tanımlayacak tepki gösterecektir ama pek çokları da acıları biraz olsa dineceği için deneyecektir. Çünkü o kişiyle sanal da olsa saatlerce vakit geçirme imkanı bulacaklar. Etkileşim kopmayacak…

Hatta yapay zeka ve 3D print teknolojisi bu hızla gelişirse yaşamını yitiren bir yakınınız hissedebilen tepki verebilen gülen konuşan ve düşünen özellikleriyle gerçeğe en yakın robot olarak karşınıza bile çıkabilir. Gelecek gerçekten çok enteresan olacak… Korkmalı mıyız yoksa sevinmeli miyiz bilemedim?

3D SİLAHA DİKKAT

3D demişken ABD’de bu teknolojiyle silah yapımının önündeki yasal engellerin yavaş yavaş kalkacağı konuşuluyor. Neredeyse sistem icat olduğundan bu yana konuyla ilgili hukuk mücadelesi devam ediyor…

Yaşanan son gelişmeler gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması ve federal kayıtlarda görülmesi şartıyla 3D basılabilir silahların çizimine ve dağıtımına izin verilebiceğini gösteriyor.

Bu durum bazı silah üreticilerini memnun etse de güvenlik konusunda ciddi sorunlara yol açabilir. Örneğin bu çizimler kaçakçıların eline ulaşırsa kayıtdışı silah pazarı fena patlar. Hatta bu işlere meraklı milyonlarca vatandaş bu çizim modellerini kullanarak evlerinde kendilerine bireysel silahlar bile üretebilir.

Haberin Devamı

Konu güvenlik olduğu için çok hassas. Halihazırda 3D print teknolojisi ile kalp, böbrek, uçak, ev, araba gibi binlerce model yapılabiliyor. Siz çizimden haber verin…

COVER'LARIN YÜKSELİŞİ

Son dönemde müzik piyasasında eski şarkıların günümüz teknolojisiyle yeniden uyarlanması moda oldu. Çünkü neredeyse 15 yıldır yeni ve kalıcı eser yapılamıyor; piyasa iyice kitlendi. Eskinin sevilen popüler şarkıları yeni sesler ve yeni müzik altyapısı ile yeniden beğeniye sunuluyor.

Pop müziğin sevilen seslerinden Yıldız Tilbe’nin şarkılarının farklı şarkıcılarla seslendirildiği “Yıldızlı şarkılar” yaza şimdiden damgasını vurdu bile. Özellikle genç yetenek Aleyna Tilki’nin “Yalnız Çiçek” adlı şarkıyı farklı bir tavırla seslendirmesi ve eleştiriler yanında beğeni de toplayan sürreal öğeler içeren klibi yüz milyon izlenme sayısına dayandı. Pop müziğin dev ismi Sezen Aksu’nun hareketli şarkısı “Le le le” de Tuğba Lofçalı tarafından yeniden yorumlandı. Klip YouTube’da 5 günde 120 binden fazla izlenmiş. Diyeceğim o ki eskinin güzide şarkıları öyle kalıcı ki cover’ları bile bu yüzyılda da hit olmayı başarıyor.

Haberin Devamı

Bu tabi harika bir buluş ve nimetlerinden yararlanmak şart. Ama taşıma suyla değirmen dönmez. Cover trendi bitince ne olacak? Kalıcı eserler üretin arkadaşlar…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder