Murat Gülderen Yeni havalimanında 5G dönemi
HABERİ PAYLAŞ

Yeni havalimanında 5G dönemi

Türkiye’de 2020’nin sonlarına doğru hizmete sunulması beklenen 5G’nin önce İstanbul Havalimanı’nda uygulamaya girmesi bekleniyor. Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, “Orada ortak altyapı kurduk. Bu şebekeyi 4.5G’den 5G’ye dönüştürme çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Mobil internette 4.5G’ye göre en az 10 kat veri hızı sunacak olan 5G çalışmaları Türkiye’de tüm hızıyla sürerken ülke genelinde kurulması beklenen ortak fiber altyapı konusunda henüz bir gelişme yaşanmaması bazı yatırımların aksamasına yol açıyor. Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan “Türkiye’nin en az 1 milyon kilometre fibere ihtiyacı var. Bu da 16 milyar dolar yatırım demek. Bunu 3 operatör ortak yaparsa en fazla 4 milyar dolar harcar” dedi.

Haberin Devamı

Yeni havalimanında 5G dönemi

3.5 MİLYON HANE...

5G’nin önündeki en büyük engelin fiber altyapının yetersizliği olduğunu söyleyen Murat Erkan, “Fiber sorununu ne kadar çabuk çözersek 5G’ye o kadar etkin geçiş sağlarız. 5G, önce fiberin yaygın olduğu yerlerde devreye girecek. Örneğin, “İstanbul Havalimanı’nda ortak altyapı, 4.5G şebekesi kurduk.

Bu şebekeyi kolayca 5G’ye dönüştürme çalışmalarımız devam ediyor. Biz ayrıca Trabzonspor stadında da bunu yapacağız. Şu an 45 bin kilometre fiberimiz var. 3.5 milyon eve ulaşıyoruz. Fiber yatırımlarımızın çok iyi olduğu bölgelere 5G’yi götürebiliriz” dedi.

MİLLİ OLMA YARIŞI

Tüm dünyayı etkileyen ticaret savaşlarına da değinen Murat Erkan, “Ticaret savaşlarının göbeğinde telekom sektörü var. Huawei’nin ikinci kişisi şu an Kanada’da ayağında bileklik ile hapis durumda. Artık Çin’e gidiyorsunuz hiç bir Amerikan uygulaması çalışmıyor. Rusya’ya gidiyorsunuz kapalı... ‘Yani illa getirip benim merkezime koyacaksın ancak sonra açarım’ diyor” diye konuştu.

Yeni havalimanında 5G dönemi

10 KATI FİBER GEREK

3G’den 4G’ye geçerken 16 katı fibere ihtiyaç olduğunu ifade eden Murat Erkan şu bilgileri verdi: “4G’den 5G’ye geçmek için de 10 katına ihtiyaç var.

Yani 3G zamanında sizin 1000 kilometre fiberiniz varsa 5G’ye geçtiğinizde 160 bin kilometre fibere ihtiyacınız olur. Türkiye’de ise şu an henüz 250-300 bin kilometrelik fiberimiz var.”

Haberin Devamı

ATOMU PARÇALAMIYORUZ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın fiber ve 5G konusunda çok önemli tespitleri olduğuna dikkat çeken Murat Erkan şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanımız fiber altyapının ne kadar önemli olduğuna dikkatleri çekti.

Hatta fiber altyapı yatırımlarını engelleyecek kişilerin karşısında kendisini bulacağını söyleyerek bu konuda ne kadar kararlı bir duruş sergilenmesi gerektiğini açıkça ortaya koydu. Fiber işi zor değil, atomu parçalamıyoruz.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder