Murat Gülderen Yerli bulmacalar dünyanın favorisi
HABERİ PAYLAŞ

Yerli bulmacalar dünyanın favorisi

Türklerin geliştirdiği dijital bulmaca oyunları 50’nin üzerinde ülkenin vazgeçilmezi oldu. Her biri uluslararası çapta ödüller alan bu oyunlar, yazılım ihracatına sağladığı katma değerle de dikkat çekiyor. İndirilen her bir oyun ülkenin para hanesine yazılıyor.

Türk girişimcilerin geliştirdiği dijital bulmacalar, uzakdoğu’dan ABD’ye kadar 50’nin üzerinde ülkenin ortak tutkusu haline geldi.

Pek çok ülkede sık sık App store’da liste başı olan zeka ve beceri odaklı bu bulmacalar, televizyonlarda yayınlanan yarışma programlarında da gösterilmeye başlandı.

Haberin Devamı

Halihazırda her biri 500 bin ile 1 milyon arasında indirilen bu uygulamaların en büyük özelliği ise en karmaşık bulmacaların bile yalın görsel ve grafiklerle çok iyi anlatılması.

Bulmaca oyunlarını geliştirenlerin başında Yunus Ayyıldız, ercan Akkaya, Günay sert, ertan Ünver, Tarık Cantürk, Yeliz Cantürk ve Candaş Alyıldız yer alıyor. Yaş ortalamaları ise sadece 30. İşte dünyayı etkileyerek yazılım ihracatına büyük katma değer sağlayan bu oyunlardan bazıları:

1-Hocus: ODTÜ Bilgisayar Öğretmenliği’nden mezun olan Yunus Ayyıldız tarafından geliştirilen bu oyunda, kırmızı bir küpü üç boyutlu cisimler üzerinde hareket ettirerek varış noktasına ulaştırmaya çalışıyorsunuz. oyunun aşamaları arttıkça zorluk derecesi de artıyor. Ayyıldız’ın diğer ses getiren oyunları arasında VoI, rop ve Puzzlement de yer alıyor.

2-VOI: Beyaz bir yüzey üzerinde oynan oyunda önce size örnek bir desen gösteriliyor siz de bu desenin aynısını yapmaya çalışıyorsunuz. Bunu ne kadar hızlı yaparsanız, başarı oranınız da o kadar artıyor. oyunda tam 88 bölüm var.

3-Four plus: Ercan Akkaya ve Günay sert’in birlikte geliştirdiği bu oyunda da dikey ve yatay çizgileri bir araya getirerek artı işaretini elde etmeye çalışıyorsunuz. elde edilen artıların kare formunda bir araya gelmesiyle birlikte ise patlatılabilir kafesler yaratılıyor.Yüksek puan elde etmek için ise olabildiğince fazla kareyi bir araya getirerek ortadan kaldırmanız gerekiyor.

4-Rop: 77 adet bölümü olan bu zeka odaklı bulmaca oyununda da VIo’ya benzer bir şekilde örnek şekli yapmanız isteniyor.Ancak bunu yaparken size çeşitli halatlar veriliyor. Bölümler geçildikçe şekiller zorlaşıyor.

Haberin Devamı

5-Puzzlement: Kırmızı bir karakterle bir küpün içindeki tüm kırmızı noktaların üstünden geçmeye çalışıyorsunuz. oyunun en zevkli bölümü 10’uncu seviyeden sonra başlıyor, çünkü boyutlar birbirine giriyor; küpün altı ve üstü birbirine karışır gibi bir hal alıyor. Beyin cimnastiği yapılan bu oyun ise 50 seviden oluşuyor.

6-Motif: Sanatsal unsurları ön plana çıkaran bu oyunu Tarık Cantürk, eşi Yeliz Cantürk ile birlikte geliştirdi. Motif, İstanbul’da Kristal Pixel,Jüri özel ödülü ve Brezilya’da düzenlenen BIG Festivalde en İyi Öğrenci oyunu Ödülünü kazanmış. Bu oyunda örnek motif desenlerini size verilen parçalarla yapmaya çalışıyorsunuz.

7-LVL: Bir diğer zeka geliştirici bu oyunu ise ertan Ünver tasarladı. oyunda bir küpün altı kenarında değiştirilebilir parçalar yer alıyor.Amaç, o parçaları tam karşısındaki parçalarla aynı renge getirebilmek bunu yaparken de kenarlarda boşluk bırakmamak. oyunda 11 farklı dil desteği de mevcut.

Haberin Devamı

8-Dotcraft: 38 ülkede en beğenilen oyunlar listesine giren Dotcraft’ı da yine genç bir girişimci olan Candaş Alyıldız geliştirdi. 6 ayda 500 bin kullanıcıya ulaşan oyun, pek çok kombinasyon üzerine kurulu. Burada halkaların birleşimiyle nizami bir şekil oluşturmanız isteniyor.

Yerli bulmacalar dünyanın favorisi

Sıradaki haber yükleniyor...
holder