İşverenlerin çoğu aradığı elemanı bulmakta güçlük çekiyor. Özellikle sağlık, satış-pazarlama, IT ve üretim gibi alanlarda büyük açık var. ManpowerGroup araştırmasına göre esnek çalışma saatleri, hibrit imkanlar, maaşlarda düzenleme ve eğitim yatırımları yetenek çekme stratejilerinde önemli bir avantaj yaratıyor.
KÜRESEL İHTİYAÇ
İnsan kaynakları çözümleri şirketi ManpowerGroup, 42 ülkede 40 bin 413 işverenle yaptığı ‘Yetenek Açığı Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Buna göre 2025 yılı itibarıyla dünya genelindeki işverenlerin yüzde 74’ü ihtiyaç duydukları nitelikli yetenekleri bulmakta zorlanıyor. Sektörlere göre yetenek açığına bakıldığında Türkiye’de, sağlık & yaşam bilimleri, finans, gayrimenkul, bilgi teknolojileri, üretim, mühendislik, satış, pazarlama, enerji, altyapı hizmetleri, lojistik ve otomotiv en fazla yeteneğe ihtiyaç duyulan alan oldu.
DİJİTAL BECERİ ÖNEMLİ
Raporu Posta’ya değerlendiren ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, kurumların eğitim ve yetenek geliştirme programlarına yatırım yapmalarının büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Narlı, “Kapsayıcı iş ortamları yaratmak, çalışan bağlılığını artıran stratejiler geliştirmek ve dijital becerileri önceliklendirmek de yetenek açığını kapatmada kilit rol oynuyor. Araştırmaya katılan işverenlerin yüzde 33’ü, yetenek açığını kapatmak için çalışanlarına gelişim odaklı eğitim programları sunduklarını belirtiyor” dedi.
ÜCRETTE DÜZENLEME
Yetenek kazanımında rekabet gücünü artırmak isteyen şirketlerin, ücret politikalarını gözden geçirdiğini ifade eden Narlı, şöyle devam etti: “Araştırmaya göre işverenlerin yüzde 26’sı, yetenek açığına çözüm bulmak amacıyla maaşları artırma ve ücret yapılarını yeniden değerlendirme yoluna gidiyor. Bu yaklaşım, çalışan bağlılığını ve motivasyonunu artırmayı hedefliyor. Öte yandan işverenlerin yüzde 19’u, geçici ve dönemsel iş gücü kullanımını tercih ederek esnek çözümler geliştiriyor.”
ESNEK ÇALIŞMA TEMPOSU
Çalışan bağlılığı ve memnuniyetini artırmak amacıyla esnek çalışma modellerinin giderek daha fazla önem kazandığına dikkat çeken Narlı, şu bilgileri verdi: “İş-yaşam dengesini destekleyen esnek saat uygulamaları ile hibrit ve uzaktan çalışma modelleri, işverenlerin yetenek çekme stratejilerinde öncelikli hale geliyor. Araştırmaya katılan işverenlerin yüzde 19’u esnek çalışma saatlerini, yüzde 16’sı ise esnek konum olanaklarını sunduklarını ifade ediyor.”
BÖLGESEL AÇILIMLAR
İhtiyacı karşılamak adına bazı kurumların da geleneksel işe alım kalıplarının ötesine geçtiğini kaydeden Narlı, “Farklı coğrafi bölgelerden, sektörlerden ve demografik gruplardan yetenekleri değerlendirme yoluna gidiliyor. Araştırmaya göre işverenlerin yüzde 26’sı alternatif yetenek havuzlarına yöneldiğini ifade ediyor. Araştırma, işverenlerin yüzde 13’ünün işe alım süreçlerinde, yüzde 10’unun ise diğer iş süreçlerinde dış kaynak kullanımını tercih ettiğini gösteriyor” diye konuştu. Yetenek açığını kapatacak şu önerileri de dikkate almak kritik önem taşıyor.
KOÇLUK İMKANLARI SUNUN
* Çalışanlarınıza yeni yetkinlikler kazandırmak için eğitimler ve sektör onaylı sertifika programları sunun.
* Sadece temel maaşı değil, aynı zamanda primler, ikramiyeler, sağlık sigortası, emeklilik planları gibi yan hakları da içeren cazip bir toplam ödül paketi oluşturun.
* Farklı coğrafyalardan adaylara ulaşmak için çeşitli işe alım kanalları kullanın.
* Çalışanların kişisel ve profesyonel gelişimini desteklemek için koçluk imkanları sunun.
* Üniversiteler, meslek okulları ve sektör dernekleri ile işbirliği yaparak geleceğin yeteneklerini şekillendirmeye çalışın.
VERİ HIRSIZLIĞIYLA TOPYEKÜN MÜCADELE
ORTAK SORUMLULUK
Dijitalleşen dünyada KOBİ’lerin en değerli varlığı haline gelen işletme verileri, siber saldırıların hedefinden düşmek bilmiyor. Müşteri bilgilerinden finansal kayıtlara, ticari sırlardan çalışan verilerine kadar pek çok kritik bilgi, işletmelerin geleceğini tehdit ediyor. Biz de uzman desteğiyle sınırlı kaynaklara sahip KOBİ’ler için hassas verileri korumak için yapılması gerekenleri derledik. Buna göre ilk kural, siber güvenliğin tüm çalışanların ortak sorumluluğunda olması gerektiği. İşte KOBİ’ler için verileri korumak adına atılması gereken en önemli adımlar...
DÜZENLİ YEDEKLEME
* Güvenlik duvarları kurun ve güncel tutun, varsayılan sistem yapılandırmalarını değiştirin ve güçlü parolalar kullanın.
* Çalışanlarınızı siber tehditler (phishing, şüpheli linkler, kötü amaçlı yazılımlar vb.) konusunda düzenli olarak eğitin.
* Verilerinizi düzenli olarak yedekleyin ve bu yedekleri orijinal sistemlerinizden ayrı ve güvenli bir yerde saklayın.
* Verilere erişimi sadece yetkili personel ile sınırlandırın.
* Bir siber saldırı veya veri ihlali durumunda ne yapacağınızı önceden planlayın.
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
TEDARİKÇİLERE ÖZEL SATIŞ PLATFORMU
Yerli girişim Jetlid, bağımsız satış ortakları ile tedarikçileri buluşturan dijital satış platformunu hayata geçirdi. Mobil uygulamasıyla bireylere esnek gelir imkanı sunan platform, tedarikçilere Türkiye çapında düşük maliyetli satış ağı kurma fırsatı da veriyor. Jetlid Kurucu Ortağı Koray Akhan, “Satış ortaklarımız sadece tanıtım yapıyor, süreci tedarikçiler tamamlıyor. Birçok markayla işbirliği yaparak dijital satışta yeni bir dönem başlatıyoruz” dedi.
KISA... KISA... KISA...
TÜRK GİRİŞİMCİLERİ DÜNYAYA AÇIYOR
Sağlık, yapay zeka ve perakende teknolojileri gibi stratejik alanlarda büyüme potansiyeli yüksek girişimlere yatırım yapan Decacorn Angels, yutdışında atağa kalktı. Geçen yıl Londra’da şube açtıklarını belirten Decacorn Ancels CEO’su Duygu Eren, “Amerika ve Avrupa’daki Türk girişimcilerinin vizyonlarını desteklemek, bizim için ayrı bir öneme sahip. Ayrıca, MENA bölgesinin Orta Doğu’nun yeni Avrupa’sı olacağına inanıyoruz ve buradaki gelişen pazarlara da odaklanıyoruz” dedi.