Murat Gülderen Yurtdışı sitelerinden alışveriş rehberi
HABERİ PAYLAŞ

Yurtdışı sitelerinden alışveriş rehberi

İnternet sayesinde artık dünyanın her yerinden online olarak alışveriş yapmak saniyeler sürüyor. Ürünün Türkiye’ye girişi ise en fazla 1 hafta. Ancak bu tür alışverişlerde vergileri hesaplamayarak zor duruma düşen, kargoda sorun yaşayan ve dolandırılan da binlerce kişi var. Bu tür sorunları yaşamamanız için size özel bir rehber hazırladık.

Türkiye’de internetten alışveriş yapanların oranı yılda ortalama yüzde 30 artıyor. Geçen yıl bu kanallardan yapılan işlem hacmi 60 milyar liraydı, bu yıl ise rakamın 80 milyar doları aşması bekleniyor. Ancak işin en ilginç noktası yurtdışından yapılan alışverişlerde de ciddi yükselişler yaşanması. E-ticaretin kolaylığını ve güvenilir alışveriş sistemlerini öğrenenler, Türkiye’de bulamadığı ya da daha ucuza alabileceği ürünleri yurtdışından getirtiyor.

Haberin Devamı

Yurtdışı sitelerinden alışveriş rehberi

Yasak ürünler

Ancak yurtdışından alışveriş yaparken pek çok kişi de dolandırılıyor. Hem sahtekarların tuzağına düşmemek hem de alacağınız ürün hangi şartlarda Türkiye’ye giriyor, vergi yükümlülükleri neler, ülkeye ne gibi ürünlerin sokulması yasak, kargoda yaşanabilecek olası sorunlar ve çözümler konusunda size kapsamlı bir rehber hazırladık.

Vergileri hesaplayın

Şu anda yurtdışı alışverişlerinde Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelerden gelen ürünlerde ‘değeri ne olursa olsun’ yüzde 18, diğer ülkelerden ise yüzde 20 oranında ‘Gümrük Vergisi’ alınıyor. Örneğin AB ülkelerinin birinden 20 Euro’luk yani 131 liralık bir ürün aldığınızda buna eklenen yüzde 18 vergi ile bu rakam 153 liraya çıkıyor. Eğer ürün Çin’den alınsaydı bu kez vergi oranı yüzde 20’den hesaplanacaktı.

Ülkeye girdiğinde

Sözkonusu ürün, ülkeye girdikten sonra ithalden alınan yüzde 18’lik KDV’ye de tabi olacak. Gümrük Vergisi ve KDV’nin yanı sıra eğer sipariş edilen ürün, ÖTV Kanunu’nda ekli 4 sayılı listedeki eşyalardan (kozmetik) ise bu vergi yükümlülüklerine ek olarak yüzde 20 ÖTV de alınacak.

150 TL'lik alışveriş

Hem Gümrük Vergisi ve KDV hem de ÖTV alınması durumunda ise yurtdışından 22 Euro’luk bir sipariş için Türkiye’deki tüketicilerin cebinden kargo bedeli hariç, toplam 37 Euro’luk bir tutar çıkacak. Bugünkü Euro kuru dikkate alındığında ise 150 TL’lik bir sipariş Türkiye’ye gelinceye kadar 250 TL’yi geçmiş olacak.

Haberin Devamı

Güvenilir siteler

Yurtdışı alışveriş siteleri konusunda en bilinenler ise Aliexpress, Ebay, GearBest, Banggood, AliBaba, Amazon, DX. Yurtdışından sipariş verdiğinizde ürüne göre gönderim süresinin de değişeceğini unutmayın. Çin kaynaklı gönderilerde genellikle 15 ile 20 gün arası bir ürün gelme süresi oluyor.

Bunlara dikkat!

✘Yurtdışından alacağınız ürün Türkiye’de satılıyorsa, fiyatları karşılaştırın. Bazı ürünlerde Türkiye’deki fiyat daha uygun olabiliyor.

✘Ürünü aldıktan sonra size verilen ‘Tracking Number’ yani takip numarasını kaybetmeyin. Bu yolla ürününüzün hangi aşamada olduğunu izleyebilirsiniz.

✘Uzakdoğu kargolarının takibi için dünyada birçok insan tarafından kullanılan ‘17track.net’ sitesini kullanabilirsiniz.

✘Cep telefonları, gece görüş dürbünü, ilaç ve kozmetik türleri, sporcu gıdaları gümrüğe takılacağından, bu tür ürünleri almayın.

Haberin Devamı

✘Almaya çalıştığınız ürün, yasadışı kabul edilenler arasındaysa yetkililerin kapınızı çalacağını unutmayın.

✘Kargo ücreti ödemek istemiyorsanız, almayı düşündüğünüz ürünün yanında veya altında, ‘ ücretsiz kargo’ anlamına gelen ‘Free Shipping’ yazısının olup olmadığına dikkat edin.

✘Yurtdışından ürün alırken sanal kart kullanın. Sanat kart ön ödemeli olduğu için limiti kendiniz belirlersiniz.

✘Tanınmış şirketleri seçin. Sitenin SSL (güvenli giriş katmanı) sertifikalı sayfalar olmasına dikkat edin.

✘Kart bilgilerinizi yazarken, adres çubuğunda yazan adres, https:// ile başlamalı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder