Murat Gülderen Zaman kavramı ortadan kalkıyor
HABERİ PAYLAŞ

Zaman kavramı ortadan kalkıyor

Birileriyle yan yana gelemediğimizde ya da bir yerde fiziksel olarak bulanamadığımızda bizleri o ortamlara en gerçekçi biçimde götürecek ‘Metaverse alemi’ her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Odak nokta ‘deneyimleme’. Yani bulunduğumuz yerden evrenin tüm detaylarını keşfedebileceğimiz gibi satın alacağımız bir ürünü de bilgisayardan bakmakla yetinmeyip üzerimizde deneyeceğiz. Özetle yapay zeka destekli Metaverse başlıklarımızı taktığımızda bir yerden bir yere gitmek, etkinliklere katılmak, ürün satın almak, spor yapmak, birlikte oyun oynamak gibi aktivitelere saniyeler içinde dahil olacağız. İşte sınırları zorlayan bazı örnekler:

Haberin Devamı

IŞINLANMA

Yapay zeka uzmanlarına göre en geç beş yıl içinde hologram ile bize birebir benzeyen avatarımızı istediğimiz her yere ışınlayabileceğiz. Örneğin dünyanın en ünlü profesörlerinin derslerine, ABD’deki konserlere, toplantılara ya da Afrika’daki arkadaşımızın yanına gidebileceğiz. Daha da ötesi çeşitli ameliyatlar hem doktorların hem de hastaların ülkeler arası seyahat etmesine gerek kalmadan yapılabilecek.

Zaman kavramı ortadan kalkıyor

İSTİHDAM

Metaverse evreni, yeni istihdam ve insan kaynaklarına yönelik ihtiyaçları da beraberinde getirecek. Örneğin bir fuar düzenleyeceksiniz; orada danışma ve karşılama gibi birçok görevliye ihtiyacınız olacak. Tabii bunlar da avatarlarla yapılacak. Bunun gibi sanal emlak uzmanı, risk yönetimi uzmanı, blockchain geliştiricisi, oyun tasarımcısı gibi hemen her alanda kişiye gerek duyulacak.

Zaman kavramı ortadan kalkıyor

DENEYİMLEME

Takmış olduğumuz artırılmış gerçeklik gözlüğü ile önünden geçtiğimiz bir mağazanın ürünlerini içeri girmeden üzerimizde sanal olarak deneyimleyebileceğiz. Bu gözlüklerle pek çok aktiviteye de dahil olmak mümkün. Örneğin gözlük içerisindeki fitness uygulamasına girerek orada olan herkesle canlı olarak spor yapabiliyorsunuz. Gerçeklik ve sanallığın tamamen iç içe geçtiği hibrit bir alan söz konusu.

Zaman kavramı ortadan kalkıyor

DİL ÖZGÜRLÜĞÜ

Metaverse’ün yapı taşı elbette yapay zeka. Yabancılarla yapılacak konuşmaları da ortak bir dile çevirecek yani anında tercüme edecek uygulamalar geliştiriliyor. Bu teknoloji özellikle uluslararası ticaret yapacaklar için kritik önem taşıyacak. Sistem oturduğunda tercümansız Çin’e gidip tüm işlerinizi tek bir gözlükle halledebileceksiniz.

Haberin Devamı

Zaman kavramı ortadan kalkıyor

ZAMAN YOLCULUĞU

RoofStacks yazılım şirketi, farklı zaman boyutlarında evrenlerin inşa edildiği GoArt platformu geliştirdi. Uygulamada, farklı noktalardan açılan zaman kapılarıyla kullanıcılara geçmiş, şimdi ve geleceği eş zamanlı olarak deneyimleme imkanı sunuluyor. Kullanıcılar avatarlarıyla 3 farklı boyuta açılan zaman kapılarından geçerek, mimari, sanatsal veya kültürel özelliklerle inşa edilen metaverse’e girebiliyor. Sistem tarih dersleri için oldukça faydalı.

Zaman kavramı ortadan kalkıyor

HAFTANIN OLAYLARI

YERLİ YAPAY ZEKA İLE UZAKTAN SÜRÜŞ DENEYİMİ

Turkcell’in Yapay Zeka Laboratuvarı’ndaki mühendisler, Kocaeli Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde bulunan bir akıllı otonom sürüş aracını 5G deneme şebekesi üzerinden uzaktan kullandı. Bu sistem yakın gelecekte şu kritik faydalarıyla öne çıkacak.

  • Yanlış yere park edilen otonom araçlar uzaktan uygun park alanlarına çekilebilecek.
  • Yeni ehliyet almış kişilere belli süreliğine uzaktan sürüş istasyonu üzerinden takip ve destek verilebilecek.
  • Limanlarda otonom araçlarla taşıma yapılacak ve olabilecek acil durumlar uzaktan takip edilecek.

VODAFONE METAVERSE MAĞAZASI AÇIYOR

Haberin Devamı

Vodafone, Metaverse’teki ilk mağazasını çok yakında Decentraland’de ‘66,-1 parsel’ lokasyonunda açıyor. Müşterileri kişisel dijital asistan TOBi’nin karşılayacağı mağazada Red ve FreeZone’a ait kampanyalar için özel alanlar yer alacak.

Vodafone’un FreeZone Gaming çatısı altında oyunseverler için sunduğu içeriklere de mağazadan ulaşılabilecek. Mağazada ayrıca müşterilere Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik deneyimleri de sunulacak. Mağazaya play.decentraland.org linkinden ulaşılabilecek.

TEKNO TURU

  • Grammy Ödül töreninde sekiz dalda aday gösterilen Doja Cat, aksesuar seçiminde kullandığı JBL Clip 4 hoparlörle dikkat çekti. Üstündeki kancasıyla çantaya da takılabilen bluetooth’lu cihaz, suya ve toza dayanıklı tasarlandı. Fiyatı 629 TL.
  • Senet ödemelerini bankaya gitmeden, nakit taşımaya gerek olmadan, istenilen zamanda, hızlı ve güvenli bir şekilde yapma imkanı veren dijital uygulama Semosis, şimdi de kullanıcılarına senetlerini EFT ve havale ile ödeme fırsatı veriyor.
  • Bulut destekli ağ çözümleri şirketi Zyxel Networks, GS1915 serisi 8 port’lu ağ donanımlarını piyasaya sundu. İşletmeler; Nebula mobil uygulaması aracılığıyla gelişmiş ağ bağlantısı, güvenlik ve sorunsuz cihaz yönetiminin avantajına kavuşuyor.
  • Çok dil bilen sanal asistanlarıyla uçtan uca müşteri hizmetleri deneyimi sunan yapay zeka şirketi CBOT, sorun çözme sürelerini 7.5 kat azalttığını, çağrı karşılama maliyetlerini de 5 kat düşürdüklerini açıkladı.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder