Doğu Karadeniz’de 830 bin dekar alanda yapılan çay tarımında oluşan yaklaşık 50 bin ton çay çöpü lifi sahalara dökülüyordu. Rize Belediyesi, çay çöpü liflerini değerlendirmek amacıyla bir proje hayata geçirmişti.
12 dönümlük alanda kurulan tesiste çay çöpü lifleri karbonla preslenerek yılda 2 bin ton mangal kömürü üretilmeye başlandı. Ayrıca bu işlem sırasında çıkan metan gazıyla elektrik enerji üretildi. Yılda 30 milyon liralık gelir getiren tesisin çatısına kurulan güneş panellerinden de elektrik üretilen bu proje, ilk ödülünü kazandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Verimlilik Proje Ödülleri yarışmasında ikinci oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara’daki törende Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin’e ödülünü takdim etti. Tesisin dünyada ilk örnek olduğunu söyleyen Başkan Metin, ödül almanın haklı gururunu yaşadı.
OSMANGAZİ’DEN AHUDUDU ATAĞI
Bursa’nın ahududu yetiştiriciliği potansiyelini ön plana çıkartmak, ithalatın önüne geçip ihraç edilmesini sağlamak amacıyla yeni bir proje başlattı. Deneme üretimi için dikilen ahududu fidanları, geleneksel tarım yöntemleriyle ilaç kullanılmadan yetiştirilecek. Çoğaltılan fidanlar çiftçilere ücretsiz dağıtılacak. Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, hedeflerinin ihracat odaklı organik yetiştiricilik olduğunu açıkladı. Proje kapsamında üreticiye her türlü teknik, fiziki ve maddi destek sağlanacak. İlerleyen süreçte, yetiştirilen ürünlerin saklanması için soğuk hava deposu da inşa edilecek.
KOCAELİ’NDE ÇİFTÇİYE SERA DESTEĞİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, üreticinin modern seralarda verimi ve kalitesi yüksek ürünler yetiştirmesine yönelik başlattığı projede altı yılda önemli aşama kaydedildi. Projeyle bugüne kadar üreticiye yüzde 50 hibeli 175 sera ile 1.400 çiftçiye tamamı hibe 2 bin 49 top sera naylonu desteği yapıldı. Bu destekle şehirde örtü altı tarımda büyük bir artış oldu. Seracılık, üretici için önemli bir gelir kapısı haline geldi. Bu yıl 512 metrekare alandan oluşan 42 sera, üreticilere teslim edildi. Gübre desteği de alan çiftçiler, yeni seralarda sebze yetiştirmek için mesaiye başladı.
PİRAZİZ SAHİLİNE MODERN DOKUNUŞ
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Giresun’un en batısında yer alan Piraziz ilçesinde yaşayanların uzun yıllardır beklediği proje sonunda hayata geçirildi. Projeyle Karadeniz kıyısındaki ilçenin sahili çok farklı bir görünüme kavuşacak. Sahilde aydınlatma, bisiklet ve yürüyüş yolları yapılacak. Belediye Başkanı Mahmut Esat Ayyıldız, sahili sadece yaz aylarında değil, yılın dört mevsimi yaşayan bir sosyal alan haline getirecek çalışmaları başlattı. İlçenin çehresini değiştirecek projenin tamamlanmasıyla sahilde, vatandaşlara daha fazla spor ve sosyal yaşam olanağı sunulacak.