Mustafa Kemal Topçu Corona virüs günlerinde gazetecilik
HABERİ PAYLAŞ

Corona virüs günlerinde gazetecilik

Hepimizin malumu çoğu insan corona virüs salgını yüzünden işyerlerine gidemiyor. Mesleklerini evlerinden icra edebilenler homeoffice tarzı çalışmalara geçti. Bizler, gazeteciler, olduğumuz yerlerden gündemi takip etmeye ve siz değerli okurlarımızla paylaşmaya çalışıyoruz. 'Elimizden gelen başka bir şey olsaydı' diyor insan ama nafile. Hal böyleyken elimizden geldiğince sizlere kaliteli içerikler oluşturmaya çalışıyoruz.

Böylesine hassas bir dönemde tüm meslektaşlarımızın yazdıklarına, söylediklerine, çizdiklerine daha fazla önem göstermesi elzem. Çünkü bizler elimize geçen haberleri özenle düzenleyip okuyucunun bilgisine sunuyoruz. Lakin okuyucuların kaygılarını, korkularını, düşüncelerini de hesaba katarak hareket etmek gazetecilik esasları gereği önemli bir yer teşkil ediyor.

Haberin Devamı

Sade ve tüm okuyucuların anlayacağı bir üslup edinmek, yapılacak haberlerin kaynağını iki kere kontrol etmek ve bilgiyi doğrulamak, kullanılacak terimlerin hepsine tam manasıyla hakim olmak, resmi kurum ve kuruluşların açıklamalarına göre hareket etmek bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi için gerçekten çok önemli. Biliyorsunuz WhatsApp gruplarında dolaşılan haberlere adeta ülke çapında oynanan kulaktan kulağa oyunu gibi bin bir takla attırılarak şekil değiştiriliyor. Asılsız haberler, videolar, ses kayıtları çoğu insan tarafından doğru zannedilip daha fazla grupta paylaşılarak yanlış bilgi doğru bilginin önüne geçirilmiş oluyor. Daha bugün 'devlet evde kalanlara 400 TL para ödeyecekmiş' mesajıyla uyandım.

Her şeye inanmayın, araştırma yapın ve teyit edin

Biz gazetecilerin sorumluluğu bu bilgi karmaşasının önüne geçerek çevremizde şahit olduğumuz bu durumları açıklığa kavuşturmak. ‘Bana ne insanlar neye inanıyorsa inansın’ bakış açısı hiçbir gazeteciye uygun düşünce tarzı değil. Herkesin doğru haber alma hakkı olduğunu gözeterek üstümüze düşen bu sorumluluğa gazeteci olmasa bile toplum bilincine sahip her birey sahip çıkmalı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi en büyük savaş, cahilliğe karşı yapılan savaştır. Rica ederim internette gördüğünüz her şeye inanmayın, araştırma yapın ve teyit edin.

Haberin Devamı

Corona virüs günlerinde gazetecilik

Son olarak eklemek istediğim gazetecilikle alakasız birkaç şey var. Fark ettiğim kadarıyla biz gençler corona virüs dolasıyla evlerimize kendimizi hapsetmişken risk grubunda olan yaşlılar umursamazca hala sokaklarda dolaşıyor. Onlara buradan seslenmek istiyorum. Lütfen kendinizi, çocuklarınızı ve çevrenizi düşünün. Corona virüs basit ve küçümsenecek bir hastalık değil. Sadece yüzünüze elinize kolonya sürmek sizleri kurtarmaz. Ama önlem alırsanız hasta olma olasılığınız azalır. Ellerinizi 20 saniye sabunla birlikte ovarak yıkamayı ihmal etmeyin. Tokalaşmaktan ve sarılmaktan uzak durun. Ortak kullanım alanlarından uzaklaşın. Hala meydanlarda oturuyorsunuz gözünüzü seveyim. Siz tedbirinizi alın ve takdiri Allah’a bırakın. Bana bir şey olmaz mantığı hiçbir zaman işe yaramamış bir mantıktır. Lütfen duyarlı ve dikkatli olalım. Sadece yaşlılarımız değil, hepimiz bu konu da dikkatli olalım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder