N. Kübra Akalın Edebiyat bizi iyileştirir...
HABERİ PAYLAŞ

Edebiyat bizi iyileştirir...

İnsan Kendine de İyi Gelir Ahmet Büke'nin on8kitap blog'unda her pazartesi yayınlanan öykülerinin yeniden var olmasıyla çıktı ortaya. Yani bir tefrika. Ahmet Büke'nin ikinci tefrika kitabı bu. Bir çocuğun gözünden bir mahalleyi, dayanışmayı, bir dönemi ve o dönemin insanlarını, ruh hallerini, gündelik yaşantılarını, dertlerini, hüzünlerini anlatıyor.

Kitabın başlığı başlı başına insanın yüreğine sızıyor: İnsan Kendine de İyi Gelir... Düşündürüyor; kendine ve başkasına iyi gelme halini... Öyle bir halle başlayınca öyküye, anlatılan her karakter sanki eşin dostun gibi geliyor.

Haberin Devamı

Arap Hatçem Teyze mesela; bi' koşu gidip evinin kapısını çalabilirmişim gibi... Sonra babaanne ve dede, Bakkal Nihat. Büke, içinde olup, çıkmayı çoğu zaman istemeyeceğiniz bir mahalleyi öykülerinde bir nakış iişler gibi titizlikle işliyor. Öyküleri okurken "bir derdi var bu öykülerin" dedirtiyor. Gerçekliği başucundan ayırmayan, gizemli bir dünyaya sokuyor okuyucusunu.

Karakterleriyle, içinde bulunduğu mekanlarıyla, hepimizin yaşanmışlıklarına değen öyküleriyle bu karamsar atmosferin ortasında bir pencere açan Büke'yle bi iki kelam ettik. Meselemiz öykü. Buyrunuz...

Tefrika candır diye başlayalım mı? Bu ikinci tefrika yanlış bilmiyorsam değil mi?

Evet bir önceki kitap, Mevzumuz Derin de On8 blog'da parça parça yayımlandı. Ardından kitap haline geldi. Benim çocukluğum gazetelerden tefrika romanları okumakla geçti biraz da. Mesela Yaşar Kemal'in Höyükteki Nar Ağacı'nı hatırlıyorum. Her gün gazete bayiine koşup Cumhuriyet Gazatesi için sıraya girerdim. Üstelik gazete öğleden sonra gelirdi Gördes'e. Kimi günler kar yolları keserdi. Ertesi günü gelmek bilmezdi çocuk halimle. Ben çok severdim tefrikaları. Yeni kuşaklar ne hissediyor bilmiyorum tabii. Öyküler bir yıl boyunca her pazartesi günü yayınlandı blog'da.

on8 blogunda her pazartesi yazmaya başladığında nasıl hissetin? Blog, sosyal medya vs bunlar bir öykücü için zor işler sanki?

Benim yazmaya başlamam da -2001 yılı falandı galiba- yine bloglar ve web dergileriyle olduğu için garipsemedim. Yazmak zor iş değil fark edilip okunmak zor asıl.

Haberin Devamı

'KARAMSARLIK BİRAZ AYIP BİZİM İÇİN'

Her hafta bir öykü yazmak zor değil miydi? Böyle gündemi bol ve kötü bir ülkede toparlamak zor olmuyor muydu?

Yani ben bu ülkenin normal bir halini hiç hatırlamıyorum. Yaşamım boyunca o kayayı o tepeye yuvarlamaya çalışan iyi insanları görmekle geçti. Karamsarlık biraz ayıp bizim için. Çünkü çocuklarımız, kardeşlerimiz var büyüyecek olan. İşimiz çok. Muhtemel ki iyi günleri göremeden de öleceğiz ama yolda olmaktan başka yolumuz da yok.

Öykülerinde kocaman bir mahalle var; bir dayanışma ruhu kelimelerin arasından narince sızıyor. sen böyle bir mahalleden mi geliyorsun? Aslında şunu sormak istiyorum o iyi insanların arasından çıkıp şehre baktığında ruhun sıkışmıyor mu?

Ben de mahalle çocuğuyum ama mahalleler öyle romantize edilecek yerlerde değildi aslında. Bir dönemin iyisiyle kötüsüyle vakıa idi. Dayanışma vardı evet ama şimdi çoğumuz kuralları başkalarınınbelirlediği yerlerde de yaşamayı pek istemeyiz.

Haberin Devamı

Öykülerinde -kendi adıma en sevdiğim şeylerden biri- kör gözüme parmağım yapmaman. Edebiyat ve politikayı ayırmadığın öykülerden anlaşılıyor zaten ancak; mesela ben Dev-Genç Suzi karakterinin nasıl ortaya çıktığını merak ediyorum?

O da ötekiler gibi: Aniden çıktı.

Kitabın sonunda 'öykücü öyküsünde ölür, anlattıkları kalır' diyorsun ya insanın içine inceden sızıyor bu cümle. Öykü dünyayı etkir mi?

Buna inanmak ama çok da abartmamak gerek bence. Edebiyat bizi iyileştirir ama sihirli değneği de yoktur.

Blogta öyküler devam edecek mi? Öykü severlere şu zorlu günlerde ne önerirsin?

Evet yazacağım ama ne olacak henüz bilmiyorum. Öneri sayılmaz ama biraz geçmişi ama eskimemişleri okumakta fayda var galiba. Mesela, Orhan Duru'yu, Muzaffer Buyrukçu'yu unutmamak, unutturmamak da bizim borcumuz.

Ahmet Büke, İnsan Kendine de İyi Gelir, On8Kitap, 2015

Not: Hiç duymamışlara, merak edenlere, nedir bu on8kitap diyenlere: http://www.on8kitap.com/kategori/blog

Sıradaki haber yükleniyor...
holder