Namık Kemal Zeybek Mehmet Akif Arnavut mu?
HABERİ PAYLAŞ

Mehmet Akif Arnavut mu?

Başbakanımız, Mehmet Akif’i anma gününde dedi ki: “İstiklal Marşı’nı bir Türk mü yazdı? Bir Kürt mü yazdı? Bir Arnavut yazdı. Akif ırkçılığı reddetti...” Mehmet Akif’in babasının Arnavutluklu, anasının Buharalı olduğu bilinir. Akif’in, ayrıca Osmanlı’dan ayrılan ve ayrılmak isteyen Müslüman milletlere yaptıklarının yanlış olduğunu anlatan bir şiirinde “Ben ki evet Arnavut’um. Başka bir şey diyemem işte perişan yurdum” dediği de doğrudur. Ama bunlara bakıp Akif’in “Türk değil, Arnavut” olduğunu söylemek düpedüz ırkçılıktır. Çünkü Akif kökeni Arnavut olsa bile Türk’tür.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

İnsanların içinde yaşadıkları irfan iklimine ve mensubiyet duydukları millete göre nitelemek yerine, kökenlerine bakarak tanımlamaktır “ırkçılık” denilen düşünce biçimi... Nitekim İstiklal Marşı yazarını “İstiklal Marşı’mızı bizden olmayan birisi yazdı” diye dışlayan “ırkçılar” olmuş ve Akif buna üzülmüştür. Akif Başbakanımızın kendisi için “Türk değil, Arnavut” dediğini duysa ne kadar üzülürdü... Çünkü Akif Türk idi... Her milletin içinde atalarının soyu başka başka yerlerden gelenler vardır. Milleti oluşturan değerler o insanları “Tek Millet” haline getirirler. Milletleri kökenlerine göre ayrıştırmaya kalkarsanız, dünyada tam bir karmaşa doğar. İşte “ırkçılık” denilen görüşün tehlikesi de budur. Irkçılığa karşıyım deyip ırkçılık yapmak ne yaman bir çelişkidir. Türkiye’de “şu-şu etnik kümeler var” diye sayarken araya “Türkler var” diye eklemek sanıldığı gibi ülkeyi bütünleştirmez, bütünlüğe zarar verir. Çünkü uzun zamandan beri TÜRKLÜK bir “etnik kavram” olmaktan öte bir “çatı kavram” olmuştur. Bu yüzden de ülke ve devlet adı TÜRKİYE ve halkına da TÜRK denilmiştir. TÜRK’lüğü etnik kimliklerden birisi olarak kabul etmek, soyca ayrı olanların başka milliyetlere bağlılık duymaları tehlikesini doğuracaktır. Kendisini soyca da TÜRK sayanların öyle olmayanları TÜRK saymamalarının doğuracağı sonuçları ise herkesin iyi düşünmesi gerekir.

AKİF NE DEMİŞTİ?

Akif’in ırk sözünü millet anlamında kullandığını ve bugün bizim “ırkçılık” diyerek suçladığımız fikri ise “kavmiyetçilik” olarak dışladığını da hatırlatalım. Sonra da Akif’in “Ordunun Duası” adlı şiirine bir bakalım: TÜRK ERİYİZ, silsilemiz kahraman Müslüman’ız Hakk’a tapan Müslüman Putları Allah tanıyanlar, aman, Mescidimin boynuna çan asmasın. Yine hatırlatalım ki, Akif’in bu şiiri yazdığı tarih 4 Teşrinievvel 1328’dir. Miladi 1912...

Haberin Devamı

Akif, İstiklal Marşı’nda dizeleri Arnavut ırkı için mi söylüyordu? Yoksa Türk olmuş Arnavut’ları da içine alan TÜRK MİLLETİ için mi dersiniz: O, benim milletimin yıldızıdır, parlayacak. O, benimdir; o benim milletimindir ancak, Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet, Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin İstiklal.

AKİF TÜRKTÜR,Türkiye’de yaşayan ve kendisini TÜRK hisseden milyonlarca kökeni başka yurttaşımız gibi...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder