Nazlı Erdol Keder, hiç bu kadar zarafetle işlenmemişti
HABERİ PAYLAŞ

Keder, hiç bu kadar zarafetle işlenmemişti

Haberin Devamı

Acı, keder ve özlem, yaşanması kadar anlatılması da zor duygular. Çok kişisel, öznel ve herkeste farklılık gösteren hisler. Beyazperdeye aktarılması da gerçekten güç; iyi bir yönetmenin, güvendiği oyuncularla yapması gereken bir hadise bence.

ONUN ACISI ARTIK SİZİN ACINIZ, KOLAY GELSİN


Keder, hiç bu kadar zarafetle işlenmemişti

Bu keder ve özlem, filme başarı ve özenle yansıtılması halinde sizi yakalar, filmin içine çekiverir. BAM! İşte bu, en ürkünç korku filminden bile daha korkutucudur aslında: Filmdeki karakterin acısı, artık sizin de acınızdır.

"MERHABA MASSACHUSETTS; BEN GELDİM!"


Yarın gösterime girecek olan 'Yaşamın Kıyısında' yani orijinal adıyla 'Manchester by the Sea', bana tam da bunu yaptı işte. Önce kendi acılarımı hatırlattı bana, empati kurdurdu. Sonra beni yakamdan çekip filmin içine sokuverdi. "Merhaba Massachusetts; ben geldim!" dedim...

BİR TELEFONLA TEPETAKLAK

Keder, hiç bu kadar zarafetle işlenmemişti

Filmde hikayesini izlediğimiz Lee Chandler'la tanıştım bir güzel. Kendisi bir apartman görevlisi. Ama bol vasıflısından! Tesisat, elektrik, kar küremek, şu, bu derken, elinden her iş geliyor ve apartmanı çekip çeviriyor gerçekten. Çok yalnız. Öyle yalnız ki canınız yanıyor. Onun için üzülüyorsunuz. Ve belli ki onun da canı yanıyor ama bu acıyı dindirmek için hiçbir şey yapmıyor. Derken bir telefonla, zaten çok da yolunda gitmeyen hayat altüst oluveriyor. Zaten bizi tepetaklak eden "bir telefon" değil midir çoğu zaman?

LEE CHANDLER'LA TANIŞMALISINIZ


Filmin konusunu daha fazla detaylandırmak istemiyorum çünkü sizin de benim gibi yavaş yavaş tanışmanızı istiyorum Lee Chandler'la. Adım adım. Gerçek bir insanla tanışır gibi... Lee Chandler bir sinema filmindeki kurmaca bir karakter değilmiş gibi... Çünkü bu adam o kadar gerçek ki kederi, özlemi, korkuları, mutlulukları, anıları, endişeleri, umutları ve umutsuzluklarıyla; "Merhaba Massachusetts; ben geldim!" demeli ve onunla tanışmalısınız.

ELİ ÖPÜLESİ YÖNETMEN: KENNETH LONERGAN


Altı dalda Oscar adaylığı bulunuyor 'Yaşamın Kıyısında'nın En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Yönetmen ve En İyi Orijinal Senaryo dallarında adaylık kazandı.

Bu adaylıklar, anlatmaya çalıştığım "gerçek"liği destekler nitelikte. Filmin yönetmeni ve senaristi Kenneth Lonergan, sağ olsun öyle bir senaryo yazmış, öyle karakterler yaratmış ve oyuncularına öyle bir yön vermiş ki, ortaya sizi içine alan kusursuz bir film çıkmış. Hissiyatların böylesine samimi anlatılışını en son Broken Social Breakdown (Kırık Çember) filminde görmüştüm.

CASEY AFFLECK'TEN OSCAR'LIK PERFORMANS

Keder, hiç bu kadar zarafetle işlenmemişti

Filmin herhalde yüzde 90'ında başrol oyuncusu Casey Affleck'in yüzünü göreceğiz. Affleck'in performansı hakikaten ayakta alkışlanmayı hak ediyor. Hayat dolu, komik, sıcak bir insan olarak da görüyoruz onu; bitik, hissiz ve yapayalnız bir insan olarak da. İkisini de izleyiciye hissettirerek verebilmek o kadar zor ki! Evet, benim Oscar'ım Casey Affleck'e gitti bile!

HER SİNEMASEVERİN HAKKI


Diyeceğim o ki, 'Yaşamın Kıyısında'yı gidin ve görün, acılı basit bir hikayeden çok daha fazlası olduğunu anlayacaksınız. Kederin bu denli zarafetle işlendiğine tanıklık etmek, her sinemaseverin hakkı.

KÜNYE

Manchester by the Sea
Yönetmen:
Kenneth Lonergan
Senaryo: Kenneth Lonergan
Oyuncular: Casey Affleck, Michelle Williams, Lucas Hedges, Kyle Chandler
Süre: 138 dk.
Yapım yılı: 2016

Sıradaki haber yükleniyor...
holder