Nedim Şener 15 Temmuz gecesi Tarık Akan: Beni bırak vatan elden gidiyor
HABERİ PAYLAŞ

15 Temmuz gecesi Tarık Akan: Beni bırak vatan elden gidiyor

Haberin Devamı

Türkiye sevdalısı sanatçı Tarık Akan vefatının birinci yılında cumartesi günü Bakırköy’de mezarı başında anıldı. Ailesi adına oğlu Barış Üregül ve dostları duygu dolu konuşmalar yaptı.

Hepsi önemliydi ama beni etkileyen iki konuşma, askerlik arkadaşı İbrahim Öz ile çocukluk arkadaşı Zeki İrfanoğlu’nun yaptıkları oldu.

İbrahim Öz, Tarık Akan ile askerlik anılarından bahsederken sözü 12 Eylül 1980 darbesinin yapıldığı o geceye getirdi. Tarık Akan, Denizli’de yedek subay olduğu halde kaldıkları orduevinde, darbecilere küfür edince arkadaşları elleriyle onun ağzını kapatmış.

İbrahim Öz, “Nasıl yaptık bilmiyorum ama o dev gibi adamı ancak yere yıkarak susturabildik. Darbenin, darbecilerin Türkiye’yi nereye götüreceğini o daha 12 Eylül akşamı farketmişti. Maalesef biz onun ne demek istediğini tam 25 yıl sonra anlayabildik” dedi.

Mezarı başındaki konuşmalar, Tarık Akan’ın mücadeleci kişiliğine yönelikti. Ama son konuşmacılardan birisi olan tam 52 yıllık arkadaşı “Kozalak Zeki” lakaplı Zeki İrfanoğlu da sözü Fethullahçı Terör Örgütü’nün 15 Temmuz darbe girişimine getirdi. Tarık Akan hastanede kemoterapi tedavisi görüyordu.

Zeki İrfanoğlu, 15 Temmuz akşamı telefonda aralarında geçen konuşmayı şöyle anlattı: “15 Temmuz gecesi saat 10.00 gibi Tarık telefon açtı bana. ‘Ne yapıyorsun?’ dedi. ‘İyiyim sen ne yapıyorsun’ dedim. Kemoterapisi vardı o gün. Ben de onu sordum. ‘Beni bırak sen dedi ve küfür etti bana. Vatan elden gidiyor sen beni soruyorsun’ dedi.”

Tarık Akan’ın hayatını bilenler onun muhalif siyasi çizgisine şahittir.

Birçok konuda AKP’nin politikalarını eleştirmiştir.

Yaşasaydı aynı tutumu sürdürürdü.

12 Eylül 1980 darbesinde ise Başbakan, sağcı politikacı Süleyman Demirel olduğunu hatırlatmak isterim.

Ama Tarık Akan’ın gerek 12 Eylül darbesine, gerek FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimine verdiği bu tepkiler, hem iktidarın darbeyle de olsa değişmesini isteyen kesimlere hem de onu darbe yanlısı olmakla suçlayanlara önemli bir mesajdır.

15 Temmuz darbesine “Beni bırak vatan elden gidiyor” şeklinde hasta yatağından verdiği tepkiyi bugün FETÖ gerçeğine gözünü kapatmış kesimler dikkate almalı.

15 Temmuz gecesi arkadaşına Tarık Akan’ın “Beni bırak vatan elden gidiyor” sözüne kulaklarını tıkayanlar, askerlik arkadaşı İbrahim Öz’ün, “Onun ne demek istediğini biz ancak 25 yıl sonra anladık.” noktasına gelirler ki, onlar için iş işten çoktan geçmiş olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder