Nedim Şener 27 Mayıs’ın izinde 16 Temmuz darbesi
HABERİ PAYLAŞ

27 Mayıs’ın izinde 16 Temmuz darbesi

Biliyorum, başlığını okuyanlar FETÖ’nün darbe girişiminin 15 Temmuz 2016’da gerçekleştiğini dolayısıyla yanlış yazdığımı düşünecekler.

Türk milleti 15 Temmuz gecesi, FETÖ’cülerin planlarının sızdığını düşünmesi nedeniyle 6 saat erkene çekmek zorunda kaldıkları ve aslında 16 Temmuz 2016 Saat 03.00’te başlayacak darbeyi önledi. Darbe 03.00’te başlasaydı kesinlikle başarılı olur, FETÖ’cüler 250 değil Mısır’daki gibi 6 bin ya da daha fazla sayıda insanı öldürme pahasına amaçlarına ulaşırdı. Bunu hatırlatmamın nedeni Başbakan Adnan Menderes, Bakanlar Fatih Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ın idamıyla sonuçlanan 27 Mayıs 1960 darbesinin 59’uncu yıldönümü olması. 16 Temmuz darbesini planlayan FETÖ’cüler de askeri hiyerarşi dışında hareket eden 27 Mayıs darbecilerini örnek almıştı.

Haberin Devamı

Bu durum, 15 Temmuz darbe çatı davası iddianemesinde şöyle anlatılmıştı; "TSK personeli FETÖ mensuplarının başında, orgeneral seviyesinde bir komutanın bulunmaması, sevk ve idaresinde genellikle kurmay yarbay, kurmay albay ve tuğgeneral rütbesindeki personelin görev alması, her iki darbenin başlangıç saatinin normal koşullarda saat 03.00 olması, 27 Mayıs darbe bildirisindeki 'Yurtta Sulh' vurgusu, Yurtta Sulh Konseyi'nin üye sayısının da Milli Birlik Komitesi'ndeki gibi 38 olması gibi hususlar dikkate alındığında, FETÖ'nün yine askeri hiyerarşiye uyulmadan yapılan ancak başarıya ulaşan 27 Mayıs darbesinin planlama ve icra safhalarından örnekler aldığı anlaşılmaktadır."

Türk halkı maskeyi indirdi

FETÖ’cüler ayrıca Genelkurmay Başkanı olmadan darbe girişimi nasıl yapılır konusunda 27 Mayıs darbesi hakkında yazılan kitaplara başvurmuşlar. Darbe iddianamesinde 27 Mayıs ile 15 Temmuz darbe girişimi arasındaki farka atıf yapılırken şunlar yazılmış; “15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren, asker elbisesi giymiş ve örgütsel bağı olan terörist robotların amacı, …devleti, toplumu ve fertleri, FETÖ'nün ideolojisi doğrultusunda yeniden dizayn ederek oligarşik (aristokratik) özellikler taşıyan bir zümre eliyle ekonomik, toplumsal ve siyasal gücü yönetmek iken, 27 Mayıs darbesini yapan ve herhangi bir örgütsel bağı bulunmayan cuntacı askerlerin amacı ise kısmen rejim içinde kalarak, uygulamalarından memnun olmadıkları demokratik yöntemlerle ve milli iradeyle seçilmiş meşru hükümeti devirmektir.”

Haberin Devamı

Bence yanlış bir değerlendirme, darbe girişimi 16 Temmuz 2016 günü Saat 03.00’te başlayıp başarılı olsaydı, arkasındaki FETÖ bağlantısı hiç bir zaman ispatlanamayacaktı. Sonuçta herkes “Atatürkçü subayların” darbe yaptığını düşünecekti. Oysa karşımızda Atatürkçü maskesi takmış FETÖ’cülerin giriştiği ABD destekli bir darbe girişimi vardı, tıpkı 27 Mayıs tıpkı 12 Eylül gibi. Farkı şu; ne 27 Mayıs’ta ne 12 Eylül 1980’de olmadığı gibi Türk halkı o maskeyi indirdi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder