Nedim Şener ABD'nin müttefiki: PKK-PYD / YPG
HABERİ PAYLAŞ

ABD'nin müttefiki: PKK-PYD / YPG

Haberin Devamı

Askeri uzmanlara göre, her operasyonun bir siyasi hedefi vardır. Suriye’de ABD’nin, Rusya’nın, İran’ın olduğu gibi Türkiye’nin de bir siyasi hedefi var; o da Ortadoğu’nun haritaları paramparça edilen ülkelerinden birisi olmamak. Fırat Kalkanı Operasyonu o yüzden başından beri “beka” sorunu olarak görülüyor.

Bunun için öncelikle Suriye topraklarındaki DEAŞ varlığının sonlandırılması ve Türkiye’ye zarar verici boyutunun yok edilmesi önemli.

Suriye’den elinde kalan şey

Peki Türkiye ile “müttefik” ilişkisi olan ABD’nin amacı ne? Terör örgütü DEAŞ ile mücadele mi? Öyle olsa en son Özgür Suriye Ordusu ile El Bab operasyonunu gerçekleştiren Türkiye ile daha yakın çalışırdı. Ama ABD terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD /YPG ile çalışmayı tercih ediyor. Peki bu işbirliğinin asıl amacı terörle mücadele mi?

Söylenen o ama öncelikli amaç bu değil. Öncelikli amaç, parçalanmış Suriye topraklarında terör örgütü PKK’nın güdümündeki PYD’nin kontrolünde bir siyasi oluşum. Eğer ABD bunu gerçekleştiremezse Suriye’den elinde bir şey kalmayacak. Onun için PYD/YPG kozuna sıkı sıkı sarılıyor.

Asıl büyük siyasi amacı ise İsrail’in güvenliği. Bu durum Obama döneminden beri değişmedi. Dışişleri Bakanı olan Hilary Clinton’un sızdırılan 31 Aralık 2012 tarihli e-posta mesajında açıkça şöyle belirtilmişti: “…

Esad’ın devrilmesi yalnızca İsrail’in güvenliğini garanti altına almakla kalmayacak aynı zamanda İsrail’in bölgede nükleer silah gücüne sahip tek ülke olma özelliğinin de devam etmesini sağlayacak...” Hedef, İsrail’in güvenliği için İran ile savaş. Bu sözler Trump’un İran’a karşı çıkışlarının daha iyi anlaşılmasını sağlıyor sanırım.

CIA’in hedefi parçalanmış Suriye

Tüm bunları CIA Başkanı John Brennan’un 9 Eylül 2016’deki,“Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün yeniden sağlanabileceğinden kuşkuluyum, bu iki ülkenin de merkezi bir hükümet tarafından yönetilebileceğini tahmin etmiyorum" sözleriyle birleştirin şöyle bir fotoğraf elde edersiniz; parçalanmış Suriye’de İsrail’in güvenliği için gerektiğinde İran ile savaşta kullanacağı bir siyasi oluşum.

ABD o yüzden Rakka’ya da PYD/YPG ile yürümek istiyor. ABD o amaç için Türkiye’nin boşaltılmasını istediği Münbiç’te PYD/YPG’nin yanında duruyor. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM) attığı üç twitte, YPG’li genç kızların fotoğraflarını yayınlamasının nedeni de bu. Sözün özü; ABD siyasi amaçları farklı olan Türkiye ile değil terör örgütü uzantısıyla müttefik olmayı seçmiş durumda.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder