Nedim Şener Aleviler neden, CHP'li niçin Atatürk'ü çok seviyor?
HABERİ PAYLAŞ

Aleviler neden, CHP'li niçin Atatürk'ü çok seviyor?

Haberin Devamı

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dün basına yansıyan sözleri gerçekten ilginçti. Davutoğlu, “Bütün bu yaşananlardan sonra Alevilerin nasıl CHP’li olduklarını anlayabilmiş değilim” diyor. Kastettiği ise Atatürk döneminde yaşanan Dersim katliamı ile 1978’deki Kahramanmaraş ve 1993’teki Madımak katliamıydı.

Evet gerçek bu; Aleviler yalnız CHP’ye oy vermekle kalmıyor ayrıca Atatürk’ü çok seviyorlar. Bu sevgi o kadar büyük ki cemevlerinde Hz. Ali ve 12 İmamlar yanında mutlaka Atatürk resmini asıyorlar. Öyle ki bazı Aleviler Atatürk’ü “Mehdi” Hz. Ali’nin zuhur etmiş hali olarak görüyor. Peki neden?



Cumhuriyet’le vatandaş olduk

Bu konuyu doğrudan muhataplarına sordum. Bir dönem AK Parti’de milletvekilliği de yapan yazar Reha Çamuroğlu şunları söyledi: “Bunu söyleyenler Osmanlı İmparatorluğu’nu demokrasi harikası olarak görüyor, ‘Atatürk diktatördü’ falan diyorlar. Şunu bilmeleri gerekir; Aleviler Cumhuriyet ve Atatürk dönemiyle birlikte Türkiye coğrafyasından ilk kez insan yerine konmuşlardır.

O yüzden Cumhuriyet’e, laikliğe bağlılıkları vardır ve bu bir realitedir. Cumhuriyet sayesinde eşit yurttaş sayılmışlardır. CHP diğer partilerin aksine çok önemli olan laikliği savunur. Daha demokrat, daha laik ve ilerici bir seçenek önlerine konmadığı için CHP’ye oy verirler. Aleviler Atatürk’ü siyasetçi olarak değil kurucu lider olarak görür, saygı gösterirler.”

Osmanlı’dan çok çektik

Karacaahmet Sultan Dergahı Başkanı Muharrem Ercan şunları söyledi; “Aleviler, Sünniliği öne çıkaran Osmanlı anlayışından çok çekti. Bugünkü Osmanlıcılar da bize o çektiklerimizi hatırlatıyor, korkutuyor. Evet doğrudur Dersim katliamı bir gerçektir. Ama o topyekun Alevilere karşı yapılan bir harekat değildi.

Aleviler bunun farkındadır. Aleviler, Atatürk’ü bir kurtarıcı olarak görmüştür. Laiklik Aleviler için çok önemlidir. O yüzden bu değerlere sahip çıktığı için CHP’ye o verirler ve Atatürk’ü çok severler.”

AKP’ye neden oy vermiyoruz?

Alevi Bektaşi Federasyonu eski Başkanı Ali Balkız önemli bir soru soruyor; “Asıl soru bence şu olmalı; Aleviler, AK Parti’ye neden oy vermiyor? Çünkü Aleviler için en önemli olan şey laiklik, ilericilik ve demokrasidir. O yüzden bu değerlere sahip çıkmayan sağcı, dinci ve milliyetçi partilere oy vermezler.

Aleviler Cumhuriyet sayesinde Atatürk sayesinde vatandaş kabul edildiğini de unutmazlar. Alevilerin taleplerini sürekli olarak sosyal demokrat partiler sahiplendiği için de onlara oy verirler. Ali Balkız’ın sorusu çok önemli.

Aslında Davutoğlu’nun kafasının arkasındaki soru da bu; AK Parti iktidarı boyunca dernek statüsünde olsa da sayıları artan cemevleri ve Alevi açılımına rağmen Aleviler neden AKP’ye oy vermiyor? Evet iktidarın cevabını bulması gereken asıl soru bu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder