Nedim Şener Çürümüşüz
HABERİ PAYLAŞ

Çürümüşüz

Haberin Devamı

“Oy verdiğiniz parti hakkındaki yolsuzluk iddiaları gelecek seçimlerde oy verirken tercihinizi ne yönde etkiler?” 7 Haziran’da seçim var. Seçmenler sandığa gidecek. Girişteki soruyu tekrar edeyim; eğer oy verdiğiniz parti hakkında yolsuzluk iddiası olsa ve yolsuzluğa karışsa yine de desteklediğiniz partiye oy verir misiniz?

“Elbette hayırrrr…” dediğinizi duyar gibiyim.

Ama gerçek bu değil.

Uluslararası Şeffaflık Derneği Konsensüs isimli araştırma şirketine Şubat-Mart aylarında bir anket yaptırdı. 2 bin kişiyle yapılan ankette şöyle bir sonuç ortaya çıktı; Türkiye halkının yüzde 48’i, hakkında yolsuzluk iddiası olsa bile yine de desteklediği partiye oy vereceğini söylüyor.

Neredeyse halkın yüzde 50’si. Yarı yarıya çürümüşlük.

Kimse “Benim desteklediğim partinin seçmeni böyle davranmaz” demesin. Çünkü bu yüzde 48’in içinde AKP ve CHP seçmeni de var, MHP ve HDP seçmeni de var.

Bir teselli

Küçük bir teselliden söz edeyim; seçmenin yüzde 52’si hâlâ “Oy verdiğim partinin adı yolsuzluğa karışırsa gelecek seçimde oy vermem” diyebiliyor.

“Yolsuzluk da yapsa oyumu desteklediğim partiye veririm” diyenlerin yüzde 20’sinin durumu ise iyice korkunç. Bu yüzde 20 “Eğer ekonomik durumumu etkilemiyorsa desteklediğim parti yolsuzluk yapsa da gelecek seçimlerde yine oyumu ona veririm” diyor.

Bu cevabı verenlere göre ülke soyulmuş önemi yok. Adam cebine bakıyor.

Diğer yüzde 28’lik kesim “Yolsuzluk da yapsa gelecek seçimlerde kayıtsız şartsız oyumu desteklediğim partiye veririm” cevabı veriyor. Bunlar parti adamı.

Yurttaş mı partili mi?


Şimdi partilere göre bakalım. CHP seçmenin yüzde 64’ü, MHP seçmenin yüzde 69’u, HDP seçmenin yüzde 74’ü oy verdiği partinin adı yolsuzluğa karışırsa gelecek seçimde o partiye oy vermeyeceğini söylüyor. AKP seçmenin ise yalnızca yüzde 23’ü yolsuzluğun oyunu olumsuz etkileyeceği cevabını veriyor.

CHP seçmenin yüzde 36’sı, MHP seçmenin yüzde 31’i, HDP seçmenin yüzde 25’i AKP seçmenin ise yüzde 77’si desteklediği partinin adının yolsuzluğa karışmasının gelecek seçimde oy tercihini etkilemeyeceğini söylüyor. Neden sürekli yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelen AKP’nin oyları düşmedi anladınız mı? Bunu anladıysanız, yolsuzluk iddialarının gelecek seçimde etkisi olup olmayacağının cevabını da bulabilirsiniz. Yalnız AKP seçmeni değil tüm partilerin seçmenlerinin yarısı söz konusu kendi partisi olunca yolsuzluğu umursamıyor.

Bu durum tek kelimeyle anlatılır; ÇÜRÜMÜŞLÜK

Sıradaki haber yükleniyor...
holder