Nedim Şener Emanet oy
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Yüzde 13.1 oy oranı ile barajı aşan HDP’ye oy veren bir kısım seçmen iki gündür şaşkınlık içinde. Onlar “emanet oy” verdiklerini söyleyenler.

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, seçim zaferi sonrası ilk açıklamasında “Emanet oy verenleri mahçup etmeyeceğiz” dedi.

Emanet oy verenler memnun oldu.

Önceki akşam HPD milletvekili Altan Tan, “HDP’nin barajı geçmesinde CHP’den emanet oy söylenenden daha az gelmiştir” diye konuşunca ortalık hafiften karıştı.

Sonra HDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü, “Emanet denilen oyların büyük bölümü öteki partilerde ‘emanet’ duran kendi oylarımız’ diye değerlendirmede bulundu.

TBMM’ye yeni giren HDP milletvekillerinden Ali Kenanoğlu, “HDP olarak diğer partilerdeki emanet oyları geri almaya başladık” diye yazdı.

KCK’nın seçim sonrası yaptığı ilk açıklamada değinilen konulardan birisi de bu emanet oylardı.

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu, “Şunu da söyleyelim emanet oylar falan yoktur. HDP’liler de bunu yanlış değerlendiriyor. Bu nereden çıktı anlayamadım. Bazıları HDP’nin barajı aşması için oy vermiş olabilir. Bu emanet değildir. Öyle emanet oylardan falan bahsetmemek gerekir. HDP seçime ilkeleriyle girdi ve HDP’nin ilkeleri oy kazandı.”

Öyle görünüyor ki, emanet oy artık emanet oy verenlerin sorunudur. Bunun muhasebesini kendi kendilerine yapsınlar. Peki “emanet oy” hakkında rakamlar ne diyor? Yani oyların yüzde kaçı emanet?

HDP oyu kimlerden aldı?

Onu da Adil Gür’ün yaptığı araştırmayla cevaplayalım. HDP seçimde yüzde 13.1 oranında oy aldı.

“Peki HDP bu oylarını nereden aldı?” sorusunun cevabı şu; Oyların yüzde 5.7’sini 2011 seçiminde BDP ve bağımsız adaylara oy verenlerden aldı.

Bu HDP’nin kendi seçmeni. HDP yüzde 13.1 oranındaki oyun yüzde 4.2’sini geçen seçimde AKP’ye, yüzde 1.9’unu da CHP’ye oy vermiş seçmenden aldı.

HDP’ye yüzde 1 oy da 2011’de sandığa gitmeyen ya da boş atanlardan geldi.

Bir de HDP’ye oy verenlerin kimler olduğuna bakalım.

HDP’ye oy verenlerin yüzde 75.8’ü Kürt, yüzde 6.1’i Zaza, yüzde 14.8’i Türk, yüzde 3’ü ise Arap ve diğer etnik kökenlerden.

Adil Gür’ün araştırmasına göre HDP’nin oy verenlerin yüzde 82’si Kürt ve Zaza.

Yani HDP’nin oylarının çok büyük bölümü doğal seçmenine dayanıyor.

Rakamlar, “emanet oy” almadan da HDP’nin barajı geçebileceğini gösteriyor.

Şimdi daha önce CHP’ye oy vermiş ama bu seçimde HDP’den yana tercih kullanmış yüzde 1.9’luk kesimden bazıları verdikleri “emanet oy” konusunda beklentisi var.

Hatta birileri hak iddia edebilir. Ama yapılan açıklamalar bu tartışmanın bittiğini gösteriyor.

Çok ileri giden olursa, “Emanet oy vermeseydin kardeşim” derler adama.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder