Nedim Şener 'Fetömetre' ve 'ankesörlü' olmasaydı...
HABERİ PAYLAŞ

'Fetömetre' ve 'ankesörlü' olmasaydı...

FETÖ’ye yönelik ankesörlü telefon soruşturması ve FETÖMETEE uygulaması ile başarılı sonuçlar elde edildi. birbiri ile tutarlı sonuçlara ulaşan iki uygulama olmasaydı 25 bin FETÖ şüphelisi tespit edilemeyecekti.

HER HAFTA YÜZLERCE GÖZALTI

İstanbul ve Ankara Cumhuriyet Savcılıkları başta olmak üzere Türkiye’nin birçok kentinde her hafta, yüzlerce Fetullahçı Terör Örgütü ile iltisaklı Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu hakkında gözaltı kararları veriliyor. Dün İstanbul’da 53, İzmir’de 182, Ankara’da 52, Muğla’da 18, Kocaeli’nde 20, Malatya’da 3, Samsun’da 10 kişi hakkında gözaltına alındı.

Haberin Devamı

KOMUTAN VE EKİBİ GELİŞTİRDİ

Bu gözaltı kararlarının en önemli dayanağı kamuoyunun “Ankesörlü hat” olarak bildiği büfe, market gibi sabit hatlar üzerinden yürütülen soruşturmalar ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı ve ekibinin geliştirdiği FETÖMETRE adı verilen kriterlerdir. Peki, sabit hat operasyonları ile FETÖMETRE kriterleri uygulamaları olmasaydı ne olurdu hiç düşündünüz mü?

SAYI YAKLAŞIK 5 BİN 600'DÜ

Rakamlarla anlatayım; Fetullahçı Terör Örgütü’nün 15 Temmuz 2016 darbe girişimine katılan Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu sayısı 5 bin 600 civarındaydı. Darbeye hiç karışmamış olanlar dahil Olağanüstü Hal uygulamasının sürdüğü iki yılın sonunda 15 Temmuz 2018 itibarıyla TSK’dan 150 general/amiral, 7 bin 595 subay olmak üzere toplam 15 bin 154 personel ihraç edildi.

9 BİN 500 KİŞİ İHRAÇ EDİLDİ

Darbeye karışan 5 bin 600 kişi dışında, TSK’dan ihraç edilen yaklaşık 9 bin 500 kişi sabit hat operasyonları ve FETÖMETRE başta olmak üzere bu operasyonlar sonucu itirafçı olan FETÖ mensuplarının ifadeleriyle ortaya çıkarıldı. Aynı yöntemlerle ihraç edilmiş olanlar dışında 15 bin FETÖ iltisaklı TSK mensubu ismi de belirlendi.

76 İLDE OPERASYON YAPILDI

Özellikle, FETÖ’nün sivil mahrem imamlarının TSK içindeki örgüt üyeleri ile irtibat için kullandığı sabit hat soruşturmaları son derece etkili sonuçlar verdi. Yine rakamlarla anlatayım; 31 Mart 2017’de başlayan ve bu yılın başına kadar devam eden büfe/ankesörlü hat soruşturmaları tam 76 ilde gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

YÜZDE 46'SI İTİRAFÇI OLDU

677 operasyon yapıldı, 9 bin 352 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. 553 kişi ilk sorusunun ardından serbest bırakıldı. 735 kişi firar etti. Gözaltı kararı alınan 9 bin 352 kişiden 3 bin 631 kişi tutuklandı, 5 bin 10 kişi denetimli serbestlikten yararlanıp serbest kaldı. Bunların arasından yüzde 46’sı etkin pişmanlıktan yararlanıp FETÖ ile irtibat ve iltisakını itiraf ederek serbest kaldı.

YÜZDE 96.9 UYUMLU SONUÇ

Zaman içinde FETÖ üyelerinin tespitinde, ankesörlü hat operasyonları ile FETÖMETRE’nin birbirini teyit ettiği gözlendi. Örneğin FETÖMETRE’nin en etkili uygulandığı Deniz Kuvvetleri’nde ankesörlü hat operasyonlarında gözaltına alınların yüzde 96.9’unun daha önce FETÖMETRE ile tespit edilmiş isimler olduğu ortaya çıktı. Başta sorduğum sorunun cevabını ben vereyim; FETÖMETRE ve ankesörlü hat soruşturmaları olmasaydı, darbeye karışmış 5 bin 600 kişi dışındaki yaklaşık 25 bin kişi tespit edilmemiş olacaktı.

Haberin Devamı

42 İLDE OPERASYON

253 GÖZALTI KARARI

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü FETÖ soruşturması kapsamında 252 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Şüphelilere yönelik dün İzmir merkezli olmak üzere 42 ilde operasyon düzenlendi. Şüpheliler arasında halen aktif görevde olan 2 yüzbaşı, 10 üsteğmen, 36 astsubay olduğu öğrenildi.

22 ŞÜPHELİ ÖĞRETMEN

Zanlılardan 16’sı ihraç edilen eski askerler 22’sinin ise ilişiği kesilmiş eski askeri okul öğrencileri oldukları belirtildi. Şüpheliler arasında ayrıca özel eğitim kurumlarında çalışan 22 öğretmen ile 5 doktor ve halen görevde olan 3 polis de bulunuyor.

ÇALIŞMALARA DEVAM

Operasyon kapsamında, İstanbul’da 53, Ankara’da 52, Muğla’da 18, Kocaeli’de 20, Malatya’da 3, Samsun’da 10 asker ve sivil şüpheli gözaltına alındı. Tespit edilen adreslerde bulunamayan şüphelilerin yakalanması için çalışmaların devam ettiği öğrenildi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder