Nedim Şener FETÖ’nün Irak’taki 25 yıllık saltanatı da sallanıyor
HABERİ PAYLAŞ

FETÖ’nün Irak’taki 25 yıllık saltanatı da sallanıyor

Fetullahçı Terör Örgütü’nün 1990’lı yıllarda okul açtığı yerlerden birisi de Kuzey Irak. 1994’te Erbil’de ilk kolejini, 2008 yılında ise Işık Üniversitesi’ni eğitime açtı. Bugün itibarıyla FETÖ, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) 1 üniversite 19 okul ile yıllık 13 bin öğrenci kapasitesine sahip. FETÖ, IKBY yönetimi altında Türkiye’nin burnunun dibinde binlerce öğrenci okutup milyonlarca dolar kazanıyor. Ama bugünlerde FETÖ’nün bölgedeki saltanatı sarsılıyor.

FETÖ’nün Okulları devir taktiği

15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ, izini kaybettirmek için Erbil’deki okulların bağlı olduğu şirketlerin hisselerini de devretmiş. Ancak Türkiye işin peşini bırakmamış. IKBY yönetimi de Türkiye ile okulların devri konusunda işbirliği yapmayı tercih etmiş, Türkiye bölge yönetiminin izni ile bir koordinatör atamış. Bu adımın aradan geçen iki yıl içinde sonuç vermeye başladığı görülüyor. 2016 Aralık’tan itibaren Türkiye’nin talebiyle FETÖ’nün okullarının devri ile ilgili görüşmeler sürüyor. Aradan geçen iki yılda bazı gelişmeler yaşandı. FETÖ okullarının Türk Maarif Vakfı’na devri konusunda görüşmeler belli bir aşamaya geldi. İşte tam bu aşamada IKBY yönetimi ile varılan mutabakat çerçevesinde FETÖ okullarını devralmak için kurulan Türkiye Maarif Vakfı, Erbil’de İhsan Doğramacı Vakfı’na bağlı okulu devraldı. Böylece FETÖ okullarına rakip uluslararası standartta bir eğitim kurumu hayata geçmiş oldu.

Haberin Devamı

FETÖ’nün Irak’taki 25 yıllık saltanatı da sallanıyor

IKBY Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, FETÖ okullarının Türkiye Devleti’ne devredilmesinin bakanlar düzeyinde ele alındığını söyledi.

IKBY Eğitim Bakanı Sadık okulda veli

Aslen Erbilli olan eski YÖK Başkanı İhsan Doğramacı’nın vakfı 2010 yılında bölgede büyük bir eğitim kurumu açtı. Bu kurum Türkiye Maarif Vakfı tarafından 15 yıllığına kiralandı. Bin dolayında öğrenci kapasitesine sahip uluslararası standartlardaki okulda, 18 Türk ve 88 yerel personel var. 75 bin metrekare açık, 33 bin metrekare kapalı alanı olan okulun anaokul, ortaokul ve lise olmak üzere 70 sınıfı bulunuyor. İngilizce eğitim verecek okulda ayrıca Türkçe, Kürtçe ve Arapça dilleri öğretilecek. 24 Nisan’da Maarif Vakfı’na devredildiğinde okulda 237 öğrenci varken, bu yıl eğitim öğretim yılında rakam 499’a ulaştı. Özellikle Erbil Valisi Nevzad Hadi, hatta IKBY Eğitim Bakanı Piştivan Sadık dahil üst düzey yöneticiler çocuklarını FETÖ okulları yerine buraya kaydettirmiş. Ayrıca Erbil Belediye Başkanı, KDP İlişkiler Sorumlusu, Emniyet Müdürü, Parlamento üyeleri, müsteşar, Kerkül İl Meclisi Başkanı, Vergi Müdürü, Seçim Komisyonu Başkanı da bulunuyor.

Haberin Devamı

Dizayi: FETÖ konusunda biz çözüme hazırız

Okulun devri ile ilgili tören için Erbil’e geldiğimizde eski Tarım Bakanı ve AKP milletvekili Mehdi Eker ile akşam yemeğine katılan IKBY Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi’ye FETÖ ve okullarının Türkiye’ye devri hakkındaki görüşlerini sordum. Dizayi, “Biliyorsunuz 1990’lı yıllarda PKK’ya karşı Türkiye ile beraber mücadelemiz oldu. Biz Türkiye’ye tehdidin yanında olmayız. Okullara gelince biliyorsunuz Türkiye ile ilişkilerimiz 1991’de başladı ve hızla ilerledi. Okullar ise ilk 1994 yılında açıldı. Şu an itibarıyla bu okullarda bizim 13 bin öğrencimiz var.

Haberin Devamı

FETÖ'cüler terk etmiş

Bu okullardaki öğretmenlerin 650’si ülkeyi terk etti. 100-150 arası öğretmen kaldı ve zaman içinde bunların da pasaportları uzatma imkanları yok. Peyderpey bunlar da gidiyor. Şimdi süreç içinde 13 bin çocuğun eğitimiyle ilgili konuların çözümü peyderpey yapılmalı ve bu sorun çözülmeli. Biz her zaman çözümden yana olduk.” Çözümün eli kulağında görünüyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder