Nedim Şener Gladyo’nun parçası FETÖ
HABERİ PAYLAŞ

Gladyo’nun parçası FETÖ

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmekte olan Ergenekon davasında savcılık mütalaasında “Ergenekon isimli bir terör örgütü gerçekte hiç olmamıştır” denirken, FETÖ’nün Ergenekon komplosunun temellerini 1990’lı yılların ikinci yarısında attığı, 2007’de operasyona çevirdiği anlatıldı.

Peki FETÖ, Ergenekon komplosunu neden ve nasıl yaptı?

Tarih 3 Kasım 1996: Susurluk’ta meydana gelen bir kaza ile siyaset, mafya bürokrasi bağlamında büyük bir “derin devlet” tartışması başladı. Bu tüm Avrupa’da NATO uzantılı Gladyo yapılanmasının tasfiyesi tartışmalarına neden oldu. Başbakanlık, MİT ve TBMM konuyla ilgili araştırma raporları hazırladı. Tarih 17 Aralık 1996: MİT Müsteşarı Sönmez Köksal, Cumhurbaşkanı Demirel’e Susurluk Raporu’nu sundu. Raporda, Fetullah Gülen dahil siyaset, mafya, iş dünyası, polis, MİT’çilerden oluşan 59 isim yer aldı. Raporda, Gülen’in, siyasetçiler, derin devlet tetikçileri ile ilişkisi anlatılırken “Doğrulanan iddialar” kısmında, “Fetullah hocacıların CIA’nın bölgemizdeki en önemli sivil toplum kuruluşu olduğu iddiaları Maliye, İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda çözülebilecektir” deniliyordu.

Haberin Devamı

Gladyo’nun parçası FETÖ açısından her şey berbat olmak üzereydi…

DERİN DEVLET İKEN DEVLET OLDU

Oldu Tarih 5 Ocak 1997: Devreye bir anda, 1995 yılında emekli olan, ardından Avustralya’ya gidip, dönüşte FETÖ’nün STV kanalında bir programda çalışmaya başlayan emekli Binbaşı Erol Mütercimler girdi. Aydınlık dergisine verdiği mülakatta “Ergenekon” isimli örgütten söz etti. 7 Ocak 1997’de Can Dündar’ın “40 dakika” programında bu örgütü 1991’de öldürülmüş emekli Orgeneral Memduh Ünlütürk’ten ve 1992’da öldürülmüş Kemal Kayacan’dan duyduğunu söyledi. Mütercimlerin “iki tanığı vardı, ikisi de” 6 yıl önce öldürülmüştü. Nedense “kulak tanığı” olduğu “Ergenekon” örgütünün varlığını yıllar sonra açıklıyordu. Sonrasında Can Dündar ve Celal Kazdağlı’nın “Ergenekon” kitabında boy gösterdi.

1 Mayıs 2001: Ergenekon’u bu kez Fehmi Koru gündeme getirdi. FETÖ’cüler 2001’de operasyon amacıyla dönemin Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun’a “Ergenekon” şemasıyla çıktılar. 1990’ların sonunda FETÖ’nün de içinde bulunduğu derin devlet temizliği yerine hedef şaşırtıyorlardı. Parçası oldukları NATO’cu Gladyo yerine hedef aldıkları Atatürkçü, ulusalcı kesimlere operasyon yapacaklardı. Amaçlarına ise arkasında oldukları 5 Şubat 2006 Rahip Santaro cinayeti, 17 Mayıs 2006 Danıştay saldırısı sonrası ulaşacaklardı. Erol Mütercimler “Ergenekon”u 26 Mayıs 2006’da bir kez de FETÖ’cü Türk Solu Dergisi’ne anlattı. Operasyonun zemini hazırdı.

Haberin Devamı

12 Haziran 2007: FETÖ amacına 19 Ocak 2007 Hrant Dink suikastı, 18 Nisan 2007 Zirve katliamı sonrası ulaştı. 12 Haziran 2007’de başlayan “Ergenekon” komplosu sonrası süreçte “derin devlet” iken “devlet” oldu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder