Nedim Şener Good Morning America
HABERİ PAYLAŞ

Good Morning America

Haberin Devamı

Amerika’nın Ortadoğu’ya demokrasi götürmek gibi bir rüyası (!) var. Bunu kendine has bir güvenlik anlayışına dayandırıyor. Medya aracılığıyla “El Kaide ile işbirliği yapan Saddam’ın elinde kimyasal silahlar var” yalanını ortaya atıp güvenlik gerekçesiyle ve demokrasi getirmek için Irak’ı işgal etmişti.

Ebu Gureyp Hapishanesi’ndeki işkenceler de hep bu güvenlik ve demokrasi (!) tutkusundandı. “Arap Baharı” ile Ortadoğu’da demokrasi rüzgarı estirirken (!) yüz binlerce insan öldü, milyonlarcası mülteci oldu.

Ortadoğu’daki gücünü işgaller, işkenceler ve amacına uygun hizmet eden terör örgütleriyle işbirliği yaparak pekiştirirken, Amerikan halkı ise olan biteni seyretti.

Trump’ın kararları

Donald Trump da öncekiler gibi “Güvenlik ve demokrasi” diyor. Meksika sınırına duvar örmek için gerekli imzayı attıktan sonra, Suriye, Irak, İran, Libya, Somali, Sudan ve Yemen gibi ülkelere vize uygulamasına sınırlama getirdi.

Dün de terörle mücadele için CIA’nın (Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı) 2002-2009 yılları arasında Irak’ta uyguladığı suda boğulma hissi yaratan “waterboarding” adı verilen işkence yöntemini desteklediğini açıkladı. Trump seçim kampanyası sırasında kendini hiç gizlemedi.

O dönem “Yapacağım” dediği şeyleri yapıyor. Amerikan toplumunun bir kısmı şaşkın ve tepkili. Oysa Trump Amerikalılara Amerika’yı gösteren bir ayna. Trump’ı Amerikalılar seçti. Bazı Amerikalıların kızgınlığı ve şaşkınlığı aynada kendi gerçekliği ile yüzleşmesinden kaynaklanıyor olmalı.

İşkenceyi savunuyor

Amerikan kamuoyu kendi güvenlikleri ve başka ülkelere “demokrasi götürmek” adına yapılan haksızlıklara, Trump’un desteklediği “waterbording” dahil CIA’in işkence yöntemlerinin anlatıldığı 2014 tarihli Amerikan Senatosu’nun 6 bin sayfalık raporuna tepki gösterdiğini duydunuz mu?

Peki ne yapmıştı CIA? Bazı tutuklular makatından humus, soslu makarna, çerez ve kurum üzüm sokularak “beslendi”. Tutukluları böceklerle saatlerce tabut benzeri kutuya kapattı.

Onları eşleri ve annelerine tecavüz ile tehdit etti, dayak attı. Günlerce uykusuz bıraktı ve tabii bol bol suda boğulma işkencesi yaptı. CIA bunları yaparken gazetecileri de kullandı. İşkence yöntemlerinin başarılı sonuçlar verdiğine dair yalan haberler yayınlattı. Amerikalı siyasetçiler tüm bunları demokrat maskesiyle yaptı. Trump’ın yaptığı sadece o maskeyi kaldırmak. O yüzden; Günaydın Amerika.


(Good morning America: Günaydın Amerika)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder