Nedim Şener Kılıçdaroğlu kimi tahrik etti?
HABERİ PAYLAŞ

Kılıçdaroğlu kimi tahrik etti?

Ülkenin ana muhalefet partisi CHP’nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu kürsüye çıkıyor ve siyasi bir eleştiri olarak şunları söylüyor; “Bir kişi konuşacak, Türkiye susacak. Bir kişi konuşacak, hakim ona göre karar verecek. Bir kişi konuşacak, ona göre milletvekili listeleri hazırlanacak. Bir kişi konuşacak, istediği adam hapse girecek. Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz.”

Anlam aramaya gerek yok

Kelimelerin arasında anlam aramaya gerek yok. Yalnızca okuduğunuzu anlıyorsanız konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve hükümetin hayata geçirmek istediği ‘Başkanlık’ sistemini eleştirdiğini görürsünüz. Hükümete yakın isimlerin ve gazetelerin iddia ettiği gibi; “Kan dökeriz” gibi ifade yer almıyor ve bu tür bir anlam içermiyor. Bazıları bu sözleri Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın 1994 yılındaki “Refah Partisi iktidara gelecek. Adil düzen kurulacak. Sorun ne? Geçiş dönemi sert mi olacak, yumuşak mı olacak? Kanlı mı olacak, kansız mı olacak?” sözleri ile karşılaştırıyor. Kesinlikle aynı anlamı taşımıyor. Çünkü Erbakan o tarihte iktidara gelmeleri halinde kafasındaki Adil Düzen’e geçilmesinin önünde engel olacaklara karşı tavrını ortaya koyuyor.

O sözler siyasi eleştiridir

Kılıçdaroğlu ise AKP’nin getirmek istediği başkanlık sistemine karşı kendi duruşunu ifade etmeye çalışıyor. Katılmayabilirsiniz ama bu sözlerde bir anlam aranıyorsa o da “Başkanlık sistemini kabul ettirseniz de buna direniriz ve uygulamak için bizim kanımızı dökmeniz gerekir” olur. Doğrudan siyasi eleştiri ve tutum sergiliyor. Ana muhalefet partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevi de bu zaten. Katılırsınız ya da katılmazsınız, seçmenleri bunu destekler ya da karşı çıkar; bu sözlere karşı cevabı da siyasetçiler verir. Zaten verdiler. Normal koşullarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da ana muhalefet partisi genel başkanına bu şekilde tavır almaması gerekir. Ama o “Kızılay’dan başkasına kan vermeyiz” diyerek o da sözü anlamından kaydırdı.

Savcılık soruşturma açtı

Hepsi gergin bir siyasi bir tartışma ortamının koşulları sayılabilir. Yapılan konuşma da siyasi, eleştiriler de. Demokrasi tam da budur. Ama konuşması nedeniyle Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nın Kemal Kılıçdaroğlu hakkında açtığı soruşturmaya ne denir? Savcılık Kılıçdaroğlu hakkında şikayete bağlı olmadan, kendiliğinden Türk Ceza Kanunu’nun “Suç işlemeye tahrik” başlıklı 214. maddesi kapsamında soruşturma açmış. “Başkanlık sistemine karşı direnirim” diyen herkes hakkında soruşturma mı açacak? Allah aşkına Kılıçdaroğlu’nun sözleri kimi tahrik etti, onu söyleyin siz…

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder