Nedim Şener Midyeciler değil halk kazandı
HABERİ PAYLAŞ

Midyeciler değil halk kazandı

“Buralar bize dedelerimizden böyle kaldı, şimdi biz çocuklarımıza midye çiftlikleriyle işgal edilmiş halde mi bırakacağız. Çocuklarımız, torunlarımız bize neler diyecek, öldüğümüzde arkamızdan neler söyleyecekler” demişti Macit Kumral.

Eliyle gösterdiği yerler Marmara Adası’nın Gündoğdu Köyü’nün hemen yanındaki Kablo ve Üçüncü adı verilen iki cennet koyu idi. İki cennet koy aynı zamanda Gündoğdu’nun hayat damarları gibiydi.

Çünkü o koylardan teknelerle geçerek geçimlerini sağladıkları zeytinliklerine gidiyorlardı. Av yasağı varsa olta ile yasak kalkınca da tekne ile balıkçılık yapıyorlardı.

Haberin Devamı

Kalan zamanlarında ise yaşlı teyzeler, amcalar gözden uzak serinlemek için mavi koylarda zaman geçiriyorlardı.

Macit Abinin o sözleri hepimize bir görev çıkartıyordu; o koylar ne olursa olsun korunmalı, dedelerinden teslim alındığı gibi gelecek nesillere bırakılmalıydı.

Marmara Adası’nda yaşayan ve çiftlik izni alan şirketin sahibi ile temas kuruldu, sorun çözülmeyince İdare Mahkemesi’ne iptal davası açıldı.

Tam bu sırada şirketin sahibi, arkasına aldığı ve sonradan gizli bir anlaşma imzaladığını öğrendiğimiz Misya isimli şirketin desteğiyle deneme üretimi için şamandıra ve diğer ekipmanları koylara yerleştirmeye başladı. Tehlike somutlaşmıştı.

Bakan Pakdemirli’den müjde

Konu ulusal basında da haber olmaya başladı. Uzun soluklu bir yolculuk bizi bekliyordu. Bütün yaz bu konu Gündoğdu’nun gündeminden düşmedi. Ben de birkaç yazıyla köylünün derdini anlatmaya çalıştım.

Tarım ve Orman Bakanlığı yaşananlara sessiz kalmadı ve Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü hem şirket hem Gündoğdu Köyü halkıyla temas içinde oldu. Köye ekipler geldi gitti, raporlar yazıldı.

Salı günü Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay önce iki koydan birisi olan Maşatlık Mevkii’ndeki (Kablo koyu) çiftlik izninin iptal edildiğini bildirdi. İmzalarının tamamlanması aşamasındayken de Üçüncü adı verilen koya yapılacak yatırımın ise durdurulduğunu söyledi.

Konuyu başından beri yakından takip eden Atalay’dan sonra çarşamba günü de Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, müjdeli haberi bizzat telefonda verdi. Her iki koyda yapılacak midye çiftliklerinin yerinin değiştirileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Yaz mevsimine sıkıntılı başladık ama sonu güzel bitti. Doğrusu da buydu, köylü haklıydı. Bakan Pakdemirli, deniz ürünleri ihracatının 2023 hedefi olan 1 milyar dolarlık rakamın bu yıl yakalandığını ve bu alanda yatırımın önemli olduğunu söyledi.

İhracat hedefinin yenilendiğini ve midye üretiminin de önemli olduğunu anlatırken de şunu söyledi: “Yalnız çiftliklerin kurulmasında dikkat ettiğimiz şey insanların yaşam alanlarına yakın olmaması, onların hayatlarını olumsuz etkilememesi önemli.

Nitekim burada da böyle bir durum olduğu için bu yatırım için relokasyon kararı aldık” dedi. İki kez tekrar ettirdikten sonra burada bu müjdeli haberi yazabiliyorum. Bu kararla Gündoğdu köyü koyları midyecilerin değil halkın elinde kaldı. Doğrusu da buydu, emeği geçen herkese teşekkürler.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder