Nedim Şener Midyedeki gizem
HABERİ PAYLAŞ

Midyedeki gizem

Marmara Adası Gündoğdu Köyü’ne yakın iki koyda yapılmak istenen midye çiftlikleri konusunu eşeledikçe altından tuhaf ilişkiler çıkıyor.

Midye çiftlikleri için Engin Algan isimli şahıs Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izinleri alıyor ama henüz yetiştiricilik belgesine sahip olmadan çiftlikleri Ömer Görener’in ortağı olduğu Misya A.Ş’ye devretmek için devletten gizli bir anlaşma imzalıyor.

Misya ismini yeni duyuyorsunuz belki ama “Banvit” dersem bir çağrışım yapacaktır. Ömer Görener, iki yıl önce Banvit’i 279 milyon dolara yabancılara satan iş insanı olarak basına yansımıştı.

Haberin Devamı

Şimdi de, 15 Temmuz darbe girişiminden hemen sonra Hollanda’ya yerleşen Emel Yeşil Küçükçolak ile Misya A.Ş’de ortak. Emel Hanım “meşhur” bir iş insanı. Yeşil Kundura’nın sahibi 2008 yılında ölen Mustafa Yeşil’in kızı, kamuoyunun ismini yakından tanıdığı Engin Yeşil’in de kız kardeşi…

Neyse şimdi konumuz, Ömer Görener, Misya A.Ş ve midye çiftlikleri. Pazartesi günkü yazım üzerine, Ömer Görener’in ortağı olduğu Misya A.Ş.’den bir açıklama geldi. Misya A.Ş’den yapılmasına rağmen hiç bir hukuki bağı olmayan Engin Algan adına yapılmış bir açıklama.

Engin Algan’ın yazıda geçen 1.5 milyon TL teşvik almadığını vurguluyor. İyi de telefonda “Teşvik almam için benim çiftliği kurmam şart” diyen bizzat kendisi.

Tarım Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay da aradı, Bakanlık ya da Ziraat Bankası kanalından teşvik ödemesi yapılmadığını söyledi.

Ama bu konuda başka kurumların değişik teşvikleri var. Atalay, köye en yakın Maşatlık Koyu’na çiftliğe izin vermeyeceklerini, diğer koyları da inceleyeceklerini söyledi.

Bakanlıktan gizlendi

Neyse dönelim Misya A.Ş’nin gönderdiği açıklamadaki şu satırlara; “Engin Algan ile Misya arasında “yetiştirici” belgesi aldıktan sonra geçerli olacak bir devir anlaşması vardır.

Bunun da hiç bir şaibesi yoktur. Yasal bir anlaşmadır. Hiç bir şaibesi olmadığı için bizzat Misya tarafından bir bülten aracılığıyla geçen hafta basına bildirilmiştir. Basın bülteninden ayrı bir e-posta ile Sayın Ömer Görener tarafından bizzat Sayın Şener’e de bildirilmiştir.

Haberin Devamı

Taraflardan birinin basına bildirdiği şaibeli, gizli anlaşma mı olur?” Oysa yapılan, Gündoğdu Köyü Muhtarı’nın Kaymakamlığa şikayet dilekçesini verdiği saat 13.30’dan hemen sonra saat 15.54’te gönderdiği açıklama aslında ortaya çıkan gizli anlaşmayı örtme çabasıydı.

Peki, Ömer Görener ya da Engin Algan, benim öğrenmemden sonra bana bildirdiği bu gizli anlaşmayı yatırım iznini aldığı Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan neden gizledi?

Nitekim, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Atalay da bu anlaşmadan haberleri olmadığını söyledi.

Daha kestirme sorayım; ilk izin için neden Engin Algan’ın adı kullanılırken Misya ve Ömer Görener kendini gizledi. Misya neden doğrudan kendisi başvurmadı. Belki de sorunun cevabı Yeşil Ailesi ile ortaklıkta gizlidir. Onu da öğreniriz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder