Nedim Şener O tezler incelemede
HABERİ PAYLAŞ

O tezler incelemede

“Üniversitelerde FETÖ tezleri” başlıklı son yazım üzerine Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) aradılar. Çoğunluğu Fethullah Gülen hakkında propaganda metni dışında bir özelliği olmayan, bilimsel kriterlerden uzak doktora ve yüksek lisans tezlerinin tamamına internet sitesi üzerinden erişiminin kaldırıldığını bildirdiler. Ben yazımı yazarken, tezi yazan kişinin kimliğini ve hangi üniversitede verildiğini özellikle yazmadım. Çünkü YÖK’ün bu tezleri yazanlarla ilgili bir karar almasına sebep olmaktan kaçındım. Nitekim YÖK yetkilileri ile görüşmemizde, tezleri yazanlarla ilgili herhangi bir işlem yapılmayacağını söylediler. Ancak 15 Temmuz darbe girişiminden sonra bunun arkasındaki örgüt lideri hakkında övücü tezlere de erişimin engellendiğini bildirdiler. Bana yazım için teşekkür ederken, tez sayısının benim yazdığım 20 sayısından çok daha fazla olduğunu da söylediler.

Haberin Devamı

Çobanoğlu’nun tepkisi

Olayın bir yönü bu. Diğer yönü ise ben her ne kadar üniversite ve tezi yazan kişinin adını yazmasam da, tezlerin başlıkları bu konuda ipucu veriyor. Esasında okurlardan bu konuda tepki almasam da iki tez yazarı akademisyen, kendilerini propaganda metni gibi tez yazanlarla aynı kapsamda değerlendirmiş olmamdan rahatsız olduklarını bildirdiler. Haklılar. Bunlardan birisi “Fethullah Gülen’de sosyal ahlak tasavvuru” başlıklı tezin yazarı Yavuz Çobanoğlu. Beni, başlığından yola çıkarak tezi yargılamakla suçladı. Çobanoğlu, tezin, İletişim Yayınları’ndan “Altın Nesil’in peşinde” ismiyle kitap olarak da basıldığını hatırlatıyor. Çobanoğlu haklı, bilimsel bir bakış ile yazılan sorgulayıcı tez ile aleni propaganda metinleri arasında ayrım yapmalıydım.

İkinci açıklama

Bana haksızlık yaptığımı söyleyenlerden birisi de “Din, Modernlik ve Fethullah Gülen” isimli doktora tezinin yazarı oldu. Yazar, benim “Tezler FETÖ’nün bürokrasi içindeki örgütlenmesine odaklanmıyor” eleştirimi haklı bulmakla beraber, kendi tezi ile propaganda amaçlı yazılanların aynı başlık altında değerlendirmeme tepki gösterdi. İsmini yazmamı istemeyen bilim adamı bana, Fethullah Gülen’in kendisi için akademik bir çalışma nesnesinden öte bir anlam taşımadığını bildirdi. Dünya görüşünün bu yapıyla zıt olduğunu bildiren yazar, tezin Gülen’in çelişkilerine, Türk-İslamcı sentezci bakışının Kürtleri ve Alevileri dışladığını belirtti. Bu akademisyen de eleştirisinde haklı. Bu arada YÖK’ün incelemeden sonra bilimsel olduğu anlaşılan tezleri tekrar sitesinde yayınlayacağı bildirildi. YÖK’e açıklamaları için bu iki akademisyene verdikleri ders için teşekkür ediyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder