Nedim Şener Savcılıkların başvuru kaynağı; FETÖMETRE
HABERİ PAYLAŞ

Savcılıkların başvuru kaynağı; FETÖMETRE

15 Temmuz darbe girişiminden sonra Fetullahçı Terör Örgütü’nün daha önce pek bilinmeyen “mahrem yapılanması” ortaya çıktı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde, MİT ve Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki “mahrem yapılanma” üyelerinin tespitinde ByLock ve “ankesörlü hat” operasyonları yanında kamuoyunda FETÖMETRE olarak bilinen yöntem etkili oldu. Özellikle ankesörlü hat ve FETÖMETRE halen TSK içindeki FETÖ’cü kripto unsurların tespitinde en etkili yöntem olarak görülüyor. Özellikle 2017 yılı Aralık ayında Deniz Kuvvetleri Komutanı ile dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Güler’in korumalarının FETÖMETRE ile FETÖ üyesi olduğunun ortaya çıkarılması dönüm noktası oldu. O günden bu yana çoğunluğu Deniz Kuvvetleri’nde olmak üzere 5 binden fazla kripto FETÖ üyesi ortaya çıkarıldı. Bunlarla beraber örgüt adına onları yöneten yüzlerce mahrem imam da tutuklandı.

Haberin Devamı

Bir kişinin FETÖMETRE kriterlerine göre inceleme altına alınması için adının önce bir hukuki dosyada geçmesi gerekiyor; bir soruşturma, iddianame veya itirafçı ifadesinde yer alması gibi. Bu tür bilginin gelmesi üzerine FETÖMETRE kriterlerine göre incelenen personel, örgütle ilişkisi tespit edilmesi halinde idari olarak açığa alınıyor. FETÖMETRE bu zamana kadar TSK’nın kendi içindeki kripto unsurların belirlenmesinde kullanıldı.

Tüm kayıtlar isteniyor

Ancak FETÖMETRE’nin örgüt üyelerini tespitte sağladığı başarı savcılıkların da dikkatini çekti. Nitekim, bazı savcılıklar, kendi soruşturma dosyalarında adı geçen personelin FETÖ ile iltisaklı olup olmadığını FETÖMETRE’deki kritirlere göre belirlenmesi için TSK’ya başvurmaya başladılar.

Savcılıklar gönderdikleri yazılarda, hakkında FETÖ üyeliği ya da iltisaktan dolayı soruşturma açılan TSK personelinin askeri okullara giriş, mezuniyet ve göreve başlama ile birlikte, sınav, yabancı dil sınavı, yurtdışı görevleri ile tüm mesleki hayatı boyunca aldığı rütbe ve görevlerin dökümlerini talep ediliyor. Böylece olağandışı yükselme ve kritik noktalarda görev alma gibi gelişmeler tespit ediliyor. Hakkında soruşturma yapılan personel için daha önce FETÖ iltisakı nedeniyle ihraç edilmiş amirlerin verdiği ödüller ve taltiflerin dökümlerini de talep ediyor.

Haberin Devamı

Ayrıca FETÖ iltisakı konusunda hazırlanmış rapor, ihbar, beyan soruşturma tutanağının da gönderilmesi isteniyor. Böylece FETÖMETRE artık Türk yargısı tarafından da başvurulan güvenilir bir inceleme yöntemi olarak kabul edilmiş oldu.

Öte yandan, savcılık ve mahkemeler, bir ihbar, ifade ya da bir soruşturmada adı geçti diye bir TSK mensubu hakkında karar vermeden önce derinlemesine inceleme imkanına kavuştu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder