Nedim Şener Söyleyene değil söyletene bak!
HABERİ PAYLAŞ

Söyleyene değil söyletene bak!

Haberin Devamı

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman, “Laiklik yeni Anayasa’da olmamalıdır, dinden bahsetmelidir” dedi. İsmail Kahraman kendisini hâlâ Birlik Vakfı Başkanı sanıyor galiba.

TBMM Başkanı Kahraman, Birlik Vakfı Başkanı olarak 2012’de hazırladıkları anayasa taslağında laikliği çıkarmış,“Laiklik gibi muğlâk ve tartışmalı bir kavramın anayasalarda yer almaması gerekir”diyerek görüşünü ifade etmişti.

O günkü görevi bu öneriyi yapmaya müsaitti. Demokrasi ve ifade özgürlüğü her öneriyi tartışmaya imkan verir. Nitekim çok değişik öneriler de oldu o tarihte.

Anayasaya bağlılık yemini

İsmail Kahraman bugün TBMM Başkanı. AKP’liler “Böyle bir çalışmamız yok” dese de Kahraman’ın sözleri iktidarın kendi dünya görüşünü bütün topluma giydirme çabası olarak görülüyor. Hatta şeriat endişesinden söz eden bile var. Bu açıklama zaten “Başkanlık” tartışması nedeniyle kilitlenen yeni anayasa çalışmalarını tamamen durduracaktır. Kahraman, Birlik Vakfı Başkanı olsa sözlerini bir öneri olarak yorumlayabilirsiniz. Nitekim 2012’de bu öneriyi yaptığında kimse üzerinde bile durmadı. Ama şu anda anayasaya bağlılık yemini etmiş birisi. “Kim yeminine sadık ki…” diyebilirsiniz. Onu da geçin yeni anayasa çalışmalarına başkanlık ediyor.

Başkan ne yapamaz?


TBMM İçtüzüğü İsmail Kahraman’ın TBMM Başkanı olarak görevlerini şöyle sıralıyor: Başkan TBMM’yi Meclis dışında temsil eder, Genel Kurul görüşmelerini yönetir, Tutanak dergisi ile tutanak özetinin düzenlenmesini denetler, Başkanlık Divanı’na başkanlık eder, Danışma Kuruluna başkanlık eder, komisyonları denetler, idarî ve malî işleri ile kolluk işlerini yürütür.

Ama Başkan TBMM’de konular görüşülürken ve oylanırken hiçbir surette görüşünü açıklayamaz. Başkan görevlerinin yerine getirilmesinin gerektirdiği haller dışında tartışmalara katılamaz. İç tüzüğe göre TBMM’de herkes oy kullanır ama Başkan yeni Anayasa dahil hiçbir oylamaya katılamaz.

AKP: Parti adına konuşmuyor


Elbette bu siyasi konularda konuşmayacağı, görüşünü ifade etmeyeceği anlamına gelmez. Konuşur da aklına geleni söylemez. Peki Kahraman bu sözü şimdi niye etti? AKP’li Mustafa Şentop,”AK Parti’nin anayasa teklifinde Laiklik maddesi var. Meclis Başkanı İsmail Kahraman parti adına konuşmuyor” diyor. Kahraman kimin adına konuşuyor? Laikliğin anayasadan çıkarılması kendisine ulaşan bir toplum talebi mi? Öyleyse bu durumlar için bizde bir söz vardır: Söyleyene değil söyletene bak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder