Nevzat Akdere Dizi savaşları kızışıyor
HABERİ PAYLAŞ

Dizi savaşları kızışıyor

Ekranların en popüler yayın platformlarından Netflix, son dönemde Hulu ve Amazon Prime ile pastayı paylaşmaya başlamıştı. İki rakibi de kaliteli yapımlarla Netflix’i ciddi şekilde tehdit ediyordu.

Yeni sezonla birlikte cephe sayısı arttı. Kasım ayında yayın hayatına başlayan Apple TV+ ve Disney+ birbirinden iddialı dizilerle tahta göz diktiler.

Özellikle Disney+, The Mandalorian ile adından söz ettirdi ve devamı gelecek müjdesini vermiş oldu. Apple TV+ ise Jennifer Aniston ve Reese Witherspoon’lu kadrosuyla The Morning Show, Jason Momoa’lı See ve Dickinson, For All Mankind ile başlangıç yaptı. Kasım ayı sonunda yayınlanacak Servant’la ekran çıkarmasına devam edecek.

Haberin Devamı

Bunların yanında NBC’nin Peacock’u ve Warner Bros.’un 2020 yılında büyük resme girecek aktörü HBO Max’te yarışı kızıştıracak.

Amazon Prime bunlara karşı Yüzüklerin Efendisi (The Lord Of The Rings) projesine henüz yayın hayatına başlamadan 2. sezon onayı verdi.

Platformun hala ağır topu olan Netflix’te boş durmuyor tabii. Aralıkta çok konuşulan dizisi The Witcher’la rakiplerine karşılık vermeye çalışacak.

Bize yansıması nasıl olur bilinmez ama Fortune dergisinin ABD’de yaptığı anket, savaşın ayak seslerini duyurmaya başlamış aslında.

Rakamlarla rekabetin ilk etkileri

Dizi savaşları kızışıyor

ABD vatandaşlarının %28’i Disney+ ya da Disney+/Hulu paketine abone olabileceklerini belirtiyor.

Yüzde14’ü Apple TV+’a, yüzde 8’i ise NBC’nin Peacock servisine abone olacaklarını söylüyor.

Her 5 Netflix, Hulu ve Amazon Prime kullanıcısından 2’si yeni platformlardan bir tanesine abone olacaklarını belirtiyor.

Ankete katılanlardan yüzde 11’i Apple TV+, Disney+ ya da Peacock servislerine abone olmak için mevcut yayın servislerini iptal edeceklerinden bahsederken; yüzde 14’lük kesim, kablo TV ya da uydu aboneliklerini iptal edecek.

Ankette belirtilen rakamlar arasında en çok ligimi çekenler ise baş aktörlerin kan kaybını işaret edenlerdendi.

Dizi savaşları kızışıyor

Netflix kullanıcılarının yüzde 34’ü, Hulu kullanıcılarının yüzde 37’si, Amazon Prime kullanıcılarının ise yüzde 32’si Disney+’a geçebileceklerini belirtiyor ki bunlar oldukça ciddi rakamlar.

Haberin Devamı

Ayrıca Netflix kullanıcılarının yüzde 11’i, Hulu kullanıcılarının yüzde 12’si, Amazon Prime kullanıcılarının yüzde 9’u yeni servisler için aboneliklerini iptal edebileceklerini söylüyor.

Tüm bu gelişmeler başta Netflix olmak üzere mevcut platformlar için ciddi tehlike oluştursa da, rekabet dizi severlere yarayacak gibi duruyor. Önümüzdeki yıl birbirinden kaliteli diziler bizleri beklerken bu savaşta kimler ayakta kalacak görmüş olacağız. Çünkü Maryland Üniversitesi pazarlama profesörü P.K. Kannan’ın dediği gibi, “Bu oyuncuların hepsi hayatta kalamayacak.” Kannan’a göre bunun en büyük sebebi içerik maliyetinin, rekabetin ve sınırlı sayıdaki abonelerin alanı daraltacak olması.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder