Nevzat Akdere Ötekilerin dünyası
HABERİ PAYLAŞ

Ötekilerin dünyası

STATELESS

Drama /2020

Netflix/ 1 Sezon-6 Bölüm

SÜRESİ: 50-55 dk

OYUNCULAR

Yvonne Strahovski, Jai Courtney, Asher Keddie, Fayssal Bazzi

Kendimi bildim bileli yaşamın en kutsal hak olarak görülmesi gerektiği dünyada ülke sınırlarını bir türlü anlayamadım. Evet toplumsal yaşam, siyasal otoriteler, etnik ve ırk farklılıkları sonucunda sınırlar ortaya çıkmış olabilir ama hepimiz dünya insanıyız. Herkesin mutlu olduğu yerde yaşamaya hakkı olduğunu düşünüyorum. Sınırlar bir bakıma dünyanın en büyük sorunlarından birine de yol açıyor: Mülteciler.

Haberin Devamı

BM Mülteci Örgütü rakamlarına göre 2019 yılı sonu itibarıyla dünyada 79.5 milyon zorla yerinden edilmiş insan, 26 milyon mülteci, 45.7 milyon kendi ülkeleri içinde yerinden edilmiş kişi ve 4.2 milyon sığınmacı bulunuyor. Bu insanlar savaştan kaçmak, inanç ve dünya görüşlerini özgürce yaşamak hepsinden önemlisi daha iyi bir hayat için ülkelerinden kopmak zorunda kaldılar.

Fakat özgürlüklerini kazanmak bir bota binip sınırları geçmekle bitmiyor. Asıl savaş ondan sonra başlıyor. Netflix’in Avustralya yapımı dizisi Stateless odağına dünyadaki mülteci sorununu alan bir yapım. Bu küresel sıkıntıyı dört farklı karakterin yaşamlarının kesişmesiyle izliyoruz. Kendisine tecavüz eden adamdan kaçmaya çalışan Avustralya vatandaşı Sofie (Yvonne Strahovski), Taliban terörünü ardında bırakmak isteyen Afganistanlı mülteci bir ailenin babası Ameer (Fayssal Bazzi), mali sıkıntılarından kurtulmak için gönülsüz bir şekilde gardiyanlığı seçen Cam (Jai Courtney) ve Göç İdaresi tarafından görevlendirilen Clare (Asher Keddie) gerçek olaylardan esinlenilen Stateless’in baş karakterleri.

Dizide Cate Blanchett ve Dominic West’i de görüyoruz. Göçmenler konusunda farkındalık yaratabilmek için Birleşmiş Milletler ile çalışan usta oyuncu Blanchett aynı zamanda dizinin yaratıcısı. Stateless, özellikle kurgusuyla ilgi çeken bir dizi olmuş. Romantizm vadetmiyor aksine dünyanın acımasızlığını insanın yüzüne vuruyor. Sistemdeki yozlaşmayı, insanların kod numaralarıyla çağırıldıkları bir mülteci kampını özetle ötekilerin dünyasını en ufak bir umuda pay bırakmayacak şekilde anlatıyor. 6 bölümlük mini dizi Stateless’ı izlerken belki çok az mutlu olacaksınız ama coğrafyanın neden kader olmaması gerektiğini anlayacaksınız.

Haberin Devamı

ARKADAŞLAR VEYA EŞİNİZLE

Cobra Kai (Netflix)

‘Karate Kid’ filmlerinin devamı niteliğindeki dizinin 2 sezonu platformda sizleri bekliyor.

EL AYAK ÇEKİLİNCE

Aynen Aynen (Blu TV)

Kerem Bürsin ve Nilperi Şahinkaya’nın oynadığı mini dizi kadın-erkek ilişkisini konu alan eğlenceli bir yapım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder