Op. Dr. Esra Çelik Şenel Cerrahi ipliklerle yüz germe
HABERİ PAYLAŞ

Cerrahi ipliklerle yüz germe

Son zamanlarda iple yüz germe ve askılama işlemleri, büyük kesilere ihtiyaç duyulmaması ve pratik olması sebebiyle sık tercih ediliyor.

Askı işlemi yapılacak kişinin, diğer işlemlerde olduğu gibi iyi değerlendirilmesi gerek. Her hastaya askılama işlemi yapılabilir demek çok doğru değil. Askılama işlemlerinin yeterli olmayacağı hastalar da olabilir.

Piyasada kullanıma sunulmuş çeşitli askı iplikleri var. Ancak benim şahsi tercihim, çeşitli komplikasyonlardan tedirgin olduğum için cerrahi ipliklerle yapılan askı işlemi. Bu iplikler, her türlü cerrahi işlemde plastik cerrahların, beyin cerrahlarının, genel cerrahların, ortopedistlerin kullandıkları ipler. Vücut içerisinde kalsa bile büyük oranda alerjik reaksiyona veya enfeksiyona sebep olmazlar. Boyun askılama işleminde kullandığım ip ise, zaten zaman içerisinde eriyip kayboluyor. Kaşlar, yanaklar, şakaklar, boyun ve dudakta askılama işlemi yapılabiliyor.

Haberin Devamı

Kaş asma

Cerrahi ipliklerle yüz germe

İlerleyen yaşla beraber kaşlar üst göz kapağının üzerinde yığılır ve yorgun bir görünüme sebep olur. Askı işlemi ile kaşların dış kısmından açılan iki iğne deliği ile yukarıda saçlı deride açılan 2 iğne deliği arasına U şeklinde konan ip ile kaş bölgesi askılanır. İp derinin derininde, kafatası üzerinde yerleştiği için fark edilemez, dışarıdan görülemez. Kaş asmada asıl amaç, kaşın seviyesini yükseltmek değil, kaşın altında ağırlık yapan dokuyu kaldırmaktır. Böylece yorgun ifade kaybolur ve hasta çekici bir ifadeye kavuşur. Askılama işleminden sonra orta sıkılıkta bir bandaj yapılır. Bandaj şişlik ve morluk oluşmasını engellemek ve askının sabitlenmesine yardım etmek içindir. Ertesi gün bandaj açılır. Küçük bir bant takılır. Bu bantın en az 1 hafta sürekli takılması ve daha sonra geceleri kullanılması önerilir. Ne kadar çok kullanılırsa o kadar düzgün iyileşir ve askılama işleminin sonucu da o kadar iyi olur. 2 ay sonra bant kullanımı bırakılabilir. Kaş asmada bandaj açıldıktan sonra kaşların çevresi bir miktar şişebilir ve daha da önemlisi özellikle ilk 1 hafta doğal görünmeyebilir. Ancak bu görünüm ilk haftadan sonra düzelmeye başlar ve 1. ayda doğal bir görünüm alır. Bu dönemde hastaların önceden bu konuda uyarılması, işlem sonrasına kendini hazırlaması ve endişelenmemesi için önemlidir.

Haberin Devamı

Yanak asma

Yanak bölgesindeki sarkmalar da nazolabial bölgede derinleşme, marionette çizgilerinde belirginleşme ve çene yanlarında sarkmalar ile kendini gösterir. Yanak asma işleminde ise favori bölgesi ile saçlı deri arasına U şeklinde bir ip konularak, yanak bölgesi yukarıya çekilir. Eğer iki parmağımız ile yanağı favori bölgesinden tutup çektiğimizde bu manevra yanağı kaldırmaya yetmiyorsa, o zaman yüz germe işlemine ihtiyaç vardır. Yanak askılama işleminde de kaş asma da yapılan bandaj ve bant uygulamaları aynı sırayla yapılır. Ancak yanak asmanın kaş asmadan farkı, işlemin sonrasında kaş asmadaki kadar dikkat çekmemesi, gizlemenin daha kolay olması ve daha hızlı iyileşmesidir.

Şakak asma

Şakak bölgesinin asılması gözlerin daha badem görünmesini sağlar.

Boyun asma

Cerrahi ipliklerle yüz germe

Boyun bölgesindeki sarkmaların giderilmesi için yapılan pratik uygulama. Genellikle liposuction ile beraber uygulansa da bu bir zorunluluk değil. Boyun orta kısmı gene U şeklinde dikişlerle kulak arkasındaki sert ve sabit bölgeye asılır. Bu iplikler eriyen ipliklerdir. Ve 2-3 ay içerisinde tamamen erir. Dikişler erirken boyun bölgesi yavaş yavaş şekillenir.

Haberin Devamı

Dudak asma

Cerrahi ipliklerle yüz germe

Burun-dudak mesafesi uzun kişilerde, bu mesafeyi kısaltmak ve dudağın hafifçe dışarıya doğru dönerek kalınlaşmasını sağlamak için yapılır. Bu bölgede de eriyen dikişler kullanılır. Dudak üzerinde oluşan enine katlantılar 1-2 hafta içinde düzelir. Bazen 1 ayı bulabilir.

Askı işlemlerine sıklıkla eklenen işlem de yağ enjeksiyonudur. Askı ile yukarıya kalkan yüzde boşalan bölgeler hastanın kendi yağı ile doldurulur. Ayrıca kök hücrelerden faydalanıldığı için cilt de otomatik olarak gençleşir.

Askı işlemleri yüz germe ameliyatının izsiz bir alternatifi olarak halen çok tercih edilen uygulamaların başında gelir.

Yüz bölgesinde birden fazla bölgeye aynı anda askı uygulanabilir. Birden fazla bölge asıldığında yüz germe efekti oluşturur. Lokal anestezi ve sedasyon yeterli olmakla beraber, hasta uyumu ile ilgili şüphe varsa genel anestezi de tercih edilebilir. Uzman ellerde steril koşullarda uygulanması gereklidir. Uygun olmayan şartlarda yapılan askı işlemlerinde enfeksiyon gibi komplikasyonlar görülebilir. Cerrahi iplerle yapılan askı işlemleri, alanında deneyimli bir uzman tarafından yapılmalıdır.

Genç, dinamik bakışlara sahip olmak ve daha genç görünmek için askı yöntemlerini değerlendirebilirsiniz. Acaba size de uygun mu?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder