Op. Dr. Esra Çelik Şenel Ciltte oluşan kahverengi lekeler nasıl giderilir?
HABERİ PAYLAŞ

Ciltte oluşan kahverengi lekeler nasıl giderilir?

Kırışıklıklarınız veya sarkmış cildiniz olmasa bile, yaşa bağlı kahverengi lekeler olduğunuzdan daha yaşlı görünmenize neden olabilir. Estetik cerrahide lazerle cilt yenileme, darbeli ışık prosedürleri, lazerle tonlama ve kimyasal peeling dahil olmak üzere çok çeşitli kahverengi leke tedavileri mevcut.

Kahverengi lekelerin sebepleri nelerdir?

Güneşe maruz kalma, çoğu yaşlanma belirtisine neden olur. Güneşe maruz kalmak melanin üretimini artırarak düzensiz pigmentasyonu teşvik eder. Güneşin UV ışığı veya bronzlaşma işlemleri kahverengi lekelere neden olabilir.

Haberin Devamı

Kahverengi lekelere; doğum kontrol haplarından veya hamilelik döneminde hormonal değişikliklerden kaynaklanan düzensiz pigmentasyona melazma veya “hamilelik maskesi” denir. Düzensiz pigmentasyon, iltihaplı bir döküntü, orta ila şiddetli akne, ağda, yüz bakımı veya peelingden kaynaklanan kimyasal yanık veya ciltte travmatik bir yaralanma sonrasında da ortaya çıkabilir. Buna postinflamatuar hiperpigmentasyon denir.

Tedavi seçenekleri

Yaşlılık lekeleri veya güneş lekeleri olarak da adlandırılan kahverengi lekeler, yüzeysel lekelerdir. Cildin üst katmanlarını kaldırmak, en etkili tedavi yoludur ve çeşitli prosedürlerle gerçekleştirilebilir. Daha derin cilt pigmentasyonu, hücrelerdeki melanini nazikçe hedef alan ve vücut tarafından doğal olarak uzaklaştırılmak üzere parçalayan özel lazer sistemleri gerektirir. Bu tedaviler şunları içerir:

Yoğun atımlı ışık tedavisi

Kahverengi lekelerin tedavisi için etkili bir seçenektir. Teknik olarak lazer tedavisi değildir, ancak kahverengi lekelere neden olan pigmentli hücreler tedavi etmek için ışık enerjisi atımları kullanılır. Işık tedavisinin faydalarından biri de cildin sıkılaşmasına ve pürüzsüzleşmesine yardımcı olan yeni kollajen üretimini tetiklemesidir.

Karbon lazer peeling

Yenilikçi, ablatif olmayan prosedür sadece kahverengi lekeleri en aza indirmekle kalmaz, aynı zamanda cilt tonunu, dokusunu ve elastikiyetini de iyileştirir. Prosedür, tedavi alanına sıvı karbon tabakası uygulanmasıyla başlar. Lazer enerjisi ile karbon cilde nüfuz edilir. Karbon tabakasının üzerine lazer ışını uygulandığında ölü deri hücreleri, kirletici maddeler ve yağ temizlenir. Lazer ayrıca hücrelerdeki melanin pigmentini de hedef alarak parçalar ve doğal yollarla vücuttan atılmasını sağlar.

Haberin Devamı

Kimyasal peeling

Bu yöntem, kahverengi lekeleri olan açık tenli hastalar için daha uygun bir seçenektir. Kahverengi lekeleri gidermek için farklı kimyasal peeling türleri uygulanır. Kimyasal karışım değişen derinliklere nüfuz eder, etkilenen cilt katmanlarını kaldırır ve cildin yenilenmesini sağlar.

İyileşme süreci ve sonuçlar

Kahverengi lekelerin tedavisini takiben iyileşme süreci uygulanan işlemin türüne göre değişir. Her durumda, en az bir hafta boyunca doğrudan güneş ışığından kaçınmanız ve gelecekteki cilt hasarını sınırlamak için her gün güneş kremi kullanmanız önerilir. Lazer peeling ve ışık tedavileri genellikle en belirgin sonuçları verir, ancak kimyasal peeling de bazı hastalar için faydalı olabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder