Op. Dr. Esra Çelik Şenel Meme estetiği hakkında merak edilenler
HABERİ PAYLAŞ

Meme estetiği hakkında merak edilenler

Meme estetiğiyle kişilerin ihtiyacına göre büyütme, dikleştirme ve küçültme işlemleri yapılır.

Güzel göğüslere sahip olmak her kadın için önemlidir, meme büyümesi sorunu olan erkekler için de önemlidir. Günümüzde ilerleyen tıp sayesinde göğüsler ideal görünümüne çeşitli yöntemler ile kavuşturulabiliyor.

MEME BÜYÜTME

Meme büyütmede günümüzde en çok kullanılan yöntem, silikon protez ile büyütmedir. Son derece güvenle uygulanabilen meme protezleri; meme altından, meme başından veya koltuk altından yapılan 3-4 cm.lik kesiler ile yerleştirilebilir. Meme protezleri; meme dokusu altına, göğüs kası zarının altına veya göğüs kası altına konabilir. Hangi plana, hangi büyüklükte ve hangi tip protezin konacağına hastanın muayenesine göre karar verilir. Hastaya göre doğru protez seçimi yapmak ve iyi planlamak ameliyat sonucunu direkt etkileyen en önemli faktördür.

Haberin Devamı

MEME DİKLEŞTİRME

Sık kilo alıp verme, kilo kaybı, yerçekimi, doğum ve emzirme gibi sebeplerle memeler sarkabilir. Genellikle meme hacim olarak yeterlidir ancak cilt elastikiyetini kaybetmiştir. Bu durumda meme dikleştirme ameliyatı uygulanır. Meme başı olması gereken seviyeye getirilir, deri fazlalığı çıkarılarak meme dokusu şekillendirilir. Her iki memeye içeride kanın birikmesini önlemek için dren yerleştirilir. Bandaj yapılır. Ameliyat sonrası takiplerde, drenaj azalınca drenler çekilir. 4-6 hafta süreyle hasta özel bir sutyen kullanır. Sadece meme başı çevresinde (circumareolar) veya buna ek olarak, meme başından meme altına doğru dik olarak uzanan (vertikal) bir iz kalır. Hasta muayenesinden sonra, hangi tekniğin kullanılması gerektiğine karar verilir. Ameliyattan sonra çeşitli ilaç krem ve laser teknolojilerinin kullanımı ile izlerin görünürlüğünü çok azaltmak mümkün olabilmektedir.

Bazen de meme hem sarkmış hem de içi boşalmıştır. Bu durumda silikon protez ile meme dikleştirme işlemi uygulanır.

KADINLARDA MEME KÜÇÜLTME

Meme küçültme operasyonu büyük memelerden şikâyet eden ve sağlık problemi yaşayan kadınlar tarafından tercih edilir. Meme başı ve çevresinde yapılan operasyonlarda daha az iz kalmaktadır. Ameliyatta süt bezleri ve bunları besleyen kanalların etkilenmemesi için dikkat edilmelidir. Göğüsler bu ameliyatla daha çok simetrik hale getirilir. Meme dikleştirme ameliyatı diğer bir estetik türüdür. Bu ameliyatta göğüslerin dik bir yapıya kavuşması sağlanır. Göğüslerde ölçü olarak kadının kilosu, kalça ve omuzları birlikte ele alınmaktadır. Göğüslerin vücut hatlarıyla uyumlu olması dış görünüş açısından önemli bir faktördür. Bu nedenle sadece mükemmel memelere sahip olmak yeterli değildir. Bu ameliyatlar için kişinin 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.

Haberin Devamı

ERKEKLERDE MEME KÜÇÜLTME

Erkeklerde meme büyümesi yani jinekomasti, sebebi çeşitli sebeplerle östrojen ve testosteron dengesinin bozulması veya var olan testosteron hormonunun vücut tarafından algılanamamasından kaynaklanabilir. Meme büyümesinin kişiyi rahatsız etmesi durumunda bu bir sorundur. Eğer hastamız henüz ergenlik döneminde ise ve yapılan hormon testleri normal ise, bu dönemin sonlanması beklenmelidir. Ergenlik dönemi bitiminde kendiliğinden jinekomasti de düzelebilmektedir. Jinekomastide çoğunlukla genel anestezi tercih edilmekle beraber, küçük memelerde bölgesel anestezi de kullanılabilir. Meme başı etrafından yarım ay şeklinde yapılan kesi ile meme dokusunun fazlalığı çıkarılabilir, liposuction ile kesi yapmadan içerideki yağ dokusu eritilerek çekilir. Bu iş için meme dokusunu eritebilme özelliğinden dolayı özellikle vaser tercih edilir. Bazen de bu iki teknik beraber kullanılır. Standart bir ameliyat yaklaşık 1-1.5 saat sürer. Sadece ultrasonik veya klasik liposuction yapılan hastalarda her bir memede biri meme başında, diğeri meme altında olmak üzere 2 adet yarım cm.lik izler kalır. İyileştikçe belirginliği azalır.

Haberin Devamı

MEME REKONSTRÜKSİYONU

Meme rekonstrüksiyonunu, meme kanseri nedeniyle tedavi edilen kadınlar için uygulanmaktadır. Doku genişletici ve protez ile rekonstrüksiyon, memeyi eski haline getirmek için sık kullanılan bir tekniktir. Bu yöntemde, onkolojik cerrah mastektomiyi tamamladıktan sonra, bir doku genişletici ve şişirilebilir bir balon, pektoralis kasının (memenin altındaki geniş kas) altına yerleştirilir. Mastektomi meme cildinin dolaşımını azalttığı, meme cildinden ve meme başından önemli bir miktarı uzaklaştırdığı için, mastektomi sırasında kalıcı bir protez yerleştirmek mümkün olmaz. Bu yüzden, kayıp deriyi yerine koymak için doku ekspansiyonu ve cilt genişletilmesi yapılır, daha sonra bunun oluşturduğu boşluğa kalıcı bir protez yerleştirilir. Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 1 saat sürer. Doku ekspanderinin şişirilmesine muayenehane şartlarında ameliyattan 2 hafta sonra (iyileşmeye zaman vermek için) başlanır ve memenin boyutlarına ve cildin genişleme oranına bağlı olarak 6-10 hafta sürer. Genellikle, doku ekspanderi, uygun boyuttaki kalıcı protez yerleştirildikten sonra ciltte görülen normal büzülmeyi dengelemek amacıyla %30 daha fazla hacimde şişirilir. Kalıcı silikon protezin yerleştirilmesi ise genellikle kemoterapi ve radyoterapinin tamamlanmasından sonra yapılır. Eğer ek bir tedavi verilmeyecekse, son şişirmeden 2-3 ay sonra kalıcı protez yerleştirilir. Diğer memeye de eşitleme amaçlı operasyonlar (örneğin, meme kaldırma veya meme küçültme) bu evrede yapılabilir. Son olarak, süreci tamamlamak amacıyla lokal anestezi altında, meme başı ve areola rekonstrüksiyonu yapılır. Yani, doku genişletici ve protezle rekonstrüksiyon toplam 3 ayrı ameliyat gerektirir.

İYİLEŞME SÜRECİ

Ameliyattan en az 2-3 hafta önce sigaranın bırakılmış olması, en az 1 hafta önce aspirin gibi pıhtılaşmayı yavaşlatan ilaçların kullanımının kesilmesi önemlidir. Ameliyattan sonra, büyük kol hareketlerinden kaçınılır. Protez kas altına konulmuş ise içeride birikebilecek kanı dışarı almak için drenler (ince silikon borucuklar) kullanılır, bunlarda ağrı da biraz daha fazla olmakla beraber ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir. 3-7 gün arası işe dönülebilir. 15. günden sonra masaja başlanır. 4-6 hafta süre ile özel bir korse kullanılır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder