Op. Dr. Esra Çelik Şenel Vücut şekillendirme için estetik uygulamalar
HABERİ PAYLAŞ

Vücut şekillendirme için estetik uygulamalar

Estetik cerrahide vücut şekillendirmede uygulanan birçok yöntem var. Karın, bel, basen, bacak, kol ve genital bölge olmak üzere vücuttaki şekil bozuklukları çeşitli yöntemlerle düzeltilebilir.

Karın ve Bel Bölgesinin Şekillendirilmesi: Kadın ve erkekte, karın ve bel şekli gerginliği, konturları vücut güzelliği için önemli kriterlerden birisidir. Yağlanma, aşırı kilo alıp verme ve doğum yapma gibi nedenlerle konturları bozulmuş karınları güzelleştirmek için çeşitli ameliyat prosedürleri uygulanır. Bunlar arasında tam ya da mini karın germe ve liposuction uygulamaları yer alır. Bu işlemlerin ikisi aynı seansta hastaya uygulanabilir. Liposuctionda 2-3 mm.lik küçük deliklerden girilerek içerideki yağ eritilir ve vakumlu bir aspiratör veya enjektör yardımıyla çekilir.

Haberin Devamı

Karın germe ise karnın gevşeklik derecesine bağlı olarak tam veya mini karın germe şeklinde uygulanır. Tam karın germede alt kısımda açılan kesilerin içinden karın kasları sıkıştırılarak onarılır. Ameliyat izi ilk başlarda kızarıktır. Zamanla solar ve çoğu belirsiz hale gelir. Ayrıca iyileştirici lazerler sayesinde bu izlerin görünümünü düzeltmek de mümkündür. Mini karın germe ise daha az deforme olmuş, sarkması az olan hastalarda uygulanır. Hangi tekniğin uygulanacağına kişinin ihtiyacına göre belirlenir. Karın germe ve liposuction ameliyatından sonra hastaya bir korse uygulanır ve bunu en az 6 hafta kullanması önerilir. Ameliyattan sonra karın bölgesinde uyuşukluk olur ve bu 2 hafta-2 ay arasında düzelir.

Uyluk ve Kalça Germe: Cildin yapısına, kilo kaybına ve yaşa bağlı olarak, iç uyluk ve kalça bölgelerinde gevşemeler ve ciddi sarmalar oluşabilir. Bu durumda uyluk germe ve/veya kalça germe ameliyatı yapılır. Uyluk germede iz kasıkta, kalça germede ise kalçanın yan kısmında, bikini içerisinde kalacak şekilde oluşur. Giysi içerisinde saklandığı için günlük hayatta iz çok fazla sıkıntı yaratmaz. Ameliyattan en az 2-3 hafta önce sigaranın bırakılmış olması, en az 1 hafta önce aspirin gibi pıhtılaşmayı yavaşlatan ilaçların kullanımının kesilmesi önemlidir. Ameliyat genel anestezi ile yapılır. İçeride kan ve sıvı birikmesini önlemek için ince silikon borucuklar (dren) ile drenaj sağlanır. Bacaklara elastik bandaj hastanede 1 veya 2 gece kalınır. Drenler alındıktan sonra elastik bandaj uygulanır. 4-6 hafta zorlayıcı egzersizlerden kaçınılır.

Haberin Devamı

Kalça Şekillendirme: Kadın vücudu kıvrımlı ve yuvarlak hatlar içerirken, erkek vücudu düz ve köşeli hatlara sahiptir. Belirgin hacme sahip meme ve kalçalar, kadın vücudunun belirleyici özelliklerindendir. Basenlerde, kalçanın bel ile birleştiği yerde (sakral bölge), belde aşırı yağ birikmeleri ve kilo alıp verme sonucu deride meydana gelen gevşemeler kalçanın estetik görünümünün bozulmasına sebep olur. Kalça şekillendirmede kullanılan teknikler arasında yağ enjeksiyonu ile kalça hacmi ve konturunun sağlanması, silikon protezler ile kalça şekillendirme, liposucion, kalça germe, kalçadaki çöküntülerin giderilmesi için yapılan cerrahi müdahaleler yer alır. Hastanın ihtiyacına ve tercihine göre en uygun yöntem tercih edilir.

Haberin Devamı

Bacak Şekillendirme: Bacaklardaki eğrilikler, çukur olan bölgelere yağ veya doku kokteyli enjeksiyonu, çıkıntılı olan bölgelere ise liposuction uygulanarak düzeltilebilir. Ayak bilekleri de inceltilebilir. Bacağa silikon protez de uygulanabilecek yöntemlerden biri olmakla beraber, ilk tercih hastanın kendi dokusu olan yağ dokusunun kullanılması olmalıdır. Ameliyat genel anestezi ile yapılır. Şişlik ve morluklar 2-3 hafta da oldukça azalır ve hatta bazen kaybolur. Ayrıca kaslı bacakların inceltilmesinde botokstan da faydalanılır. Botoks fazla gelişmiş iç bacak kasını zayıflatarak, daha ince görünmesini sağlar. Kolay uygulanan, etkili bir yöntemdir.

Genital Bölge Estetiği: Kadınlarda en sık yapılan genital bölge estetik ameliyatları, labia minor redüksiyonu (vajen küçük dudaklarının küçültülmesi), labia major redüksiyonu (vajen büyük dudaklarının küçültülmesi), labia ve pubik bölgelere yağ enjeksiyonudur. Özellikle labia minorlerin büyük ve sarkık olması, genç-orta yaş kadınlarını oldukça rahatsız eden bir durumdur. Bu durum spor yaparken veya yürürken özellikle pantolon giyildiğinde hastayı mutsuz eder, ağrı yapabilir, zaman zaman da o bölgenin sürekli nemli kalmasına sebep olduğu için kokulu enfeksiyonlara yol açabilir. Kişilerin cinsel hayatlarını da olumsuz etkileyen bir durumdur ki kadınların bize başlıca başvuru sebepleri arasındadır. Ameliyat sedasyon altında, lokal anestezi ile yapılır. Dikişler kendiliğinden erir ve kaybolur. 1 – 1,5 ay cinsel ilişkide bulunmaması önerilir.

Yağ Alma Ameliyatı (Liposuction): Bölgesel yağ depolanması olan kişilerde kontur sağlamak amacıyla yapılan bir ameliyattır. Amacı kişiyi zayıflatmak değildir. Liposuction yağ alınacak bölgelerin yakınından yapılan 4-5 mm’lik kesiler yardımıyla, vakumlu ince borucuklarla vücut içerisindeki yağın dışarı alınması işlemidir. Tarafımdan tümesan veya ultrasonik teknik (vaser) kullanılmakta olup, hastanın muayenesinden sonra hangi tekniğe uygun olduğuna karar verilir. Ameliyattan sonra 4-6 hafta korse kullanılır. Ameliyat sonrası ağrı, ağrı kesicilerle kolaylıkla kontrol edilir. Alınan yağın miktarına bağlı olarak hasta 3-7 gün içinde işine dönebilir. Yüz, gıdık, kollar, karın, bel, basen, bacak, uyluk memeler gibi birçok bölgeye uygulanabilir. En iyi sonuç cildin esnekliğini kaybetmediği durumlarda elde edilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder