Opr. Dr. Hande Akbaş 1 ay sonra kontrole gidin
HABERİ PAYLAŞ

1 ay sonra kontrole gidin

Haberin Devamı

İstenmeyen gebelikleri engelleyen spiralin koruyuculuğu epey yüksek ve hemen korumaya başlıyor. Takıldıktan 1 ay sonra mutlaka doktorunuza başvurun. Spiral yerinde mi diye bakılsın ki içiniz rahat etsin

Ne zaman ilişkiye girebilirim?


İlk çocuğunu sezaryenle dünyaya getiren bir kadın ikinci kez çocuk isterse ne kadar süre beklemeli? Spirali taktıran kişi kaç gün sonra eşiyle ilişkiye girebilir? Ne zaman kontrole gitmek gerekir? CEVAP Sevgili okuyucum, ilk çocuğunu sezaryenla dünyaya getiren kadın için ikinci gebeliğin en ideal şartlarda 1 yıl sonra olması önerilir. Ama bazen sezaryenden 6 ay geçmiş ve kazayla gebelik oluşmuşsa o zaman çok yakın takip edilerek bu gebeliğe şans verilebilir. İlk 6 ay içinde hamile kalınmışsa rahmin sezaryen kesisi yerinden gebelik ilerledikçe yırtılma riski çok fazla olur. Genellikle annenin sağlığı açısından bu gebeliğin devam etmemesi uygun olur. Spiral takıldığı andan itibaren koruyuculuğu başlayan bir korunma yöntemidir. Genellikle takıldıktan 1 ay sonra bir kontrole gidilerek doğru yerde olduğundan emin olunduktan sonra yılda 1 aralarla düzenli kontrolünü yaptırmak yeterlidir.

Hemen tüp bebek yapmamı söylediler


30 yaşındayım, eşim ise 35 yaşında. 3.5 yıllık evliyiz. 7 ay önce tüp bebek tedavisi gördüm, olmadı. İki embriyo yerleştirdiler. Adetlerim hep 28 günde bir olur. Eşimin sperm sayısı fazla, sadece biraz hareketlilik düşük. Bana yumurta rezervi testi yapıldı, AMH 0,389 çıktı. Doktorum “Hiç beklemeden tekrar tüp bebek denemeliyiz. Erken menopoza girme ihtimalin yüksek” dedi. Moralim bozuluyor, tüp bebek sürecini biliyorsunuz, sıkıntılı oluyor. Ne önerirsiniz? Hemen tedaviye başlamalı mıyım? CEVAP Sevgili okuyucum, yaşınıza göre belirtmiş olduğunuz AMH değeri ne yazık ki düşük görünüyor. AMH’nın 0.5‘in altına indiği durumlarda genellikle azalmış yumurtalık rezervinden bahsederiz. Ama bunu bu işle uğraşan hekimler en iyi ultrasonda sizin yumurtalıklarınıza kendi bakarak değerlendirir. Böylece tüp bebekle bile ne kadar şansınız olabileceğini direkt söyleyebiliriz. Menopoz yaşınızı söylemek çok doğru değil ama bebek yönünden bakarsak daha fazla vakit kaybetmemenizi öneririm.

Tüpler açıkmış ama...


6 yıllık evliyim, hiç hamile kalamadım. 2 yıl hiç korunmadım ve düzenli ilişkim var ama yine gebelik elde edemedim. Eşimin ilk evliliğinden 5 yaşında bir kızı var. 2 gün önce HSG ve MR çektirdim. Tüpler açıkmıştı ama uterus bicornis unicolliss çıktı. Acaba bu nedir ve tedavi süreci nasıl olur? Ben normal yolla gebe kalabilir miyim? CEVAP Sevgili okuyucum, bikornuat uterus doğuştan gelen bir tür rahim deformitesidir. Metroplasti denilen bazı ameliyatlarla ayrı iki rahim kavitesi birleştirilebiliyor. Ama sonuçlar gebelik açısından çok parlak olmuyor. Siz bu halde gebe kalabilirsiniz. Yalnız gebelik yüksek riskli olacağından sıkı takip edilmeniz gerekir. Düşük, erken doğum gibi komplikasyonlar bu tür rahim deformitesi olan kadınlarda normale göre daha fazla rastlanmaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder