Opr. Dr. Hande Akbaş 1 ayda 2 kere ilaç içmeyi unutursanız...
HABERİ PAYLAŞ

1 ayda 2 kere ilaç içmeyi unutursanız...

Haberin Devamı

Doğum kontrol haplarını düzenli ve aynı saatte alın. Eğer 1 ay içinde 2 ya da daha fazla kere hapınızı içmeyi unuttuysanız mutlaka partneriniz korunsun. Çünkü o ay hapın koruyuculuğu azalır, yumurtlama ihtimaliniz artar.

Akıntım oluyor

26 yaşındayım, adetlerim düzenli. Hafif kanlı akıntım var. Ayda bir kez oluyor ve 3 gün kadar sürüyor. Ultrasonla bakıldı, bir şey çıkmadı. Akıntı olduğu zaman bel ağrım oluyor. Bu durumda ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kanlı akıntı olduğunda nedeni araştırılmalı. Bunun altında enfeksiyondan, rahim içi daha ciddi patolojilere kadar birçok şey yatabilir. Zaman kaybetmeden vajinal smear aldırın ve rahim ağzı kanser riskini ekarte ettirin. Bu normalse enfeksiyon olma ihtimali çok yüksek olduğundan basit bir antibiyotik tedavisiyle iyileşeceğini düşünmekteyim.

Hapı içmeyi unuttum

26 yaşındayım. Doğum kontrol ilacı kullanıyorum. Geçenlerde bir tane almayı unuttum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sadece 1 tane almayı unuttuysanız ertesi gün ilacınızı almanız gerektiği zamanda o günküyle beraber, 1 gün önce unuttuğunuzu da alın. Kutunun sonlarına doğru ilacı almayı unuttuysanız lekelenme olabilir. Bu durumda ilacı kesmeden bitene kadar kullanın. Bir dahaki sefere ilacı saatinde almaya özen gösterin. Olur da iki veya daha fazla günde ilacı almayı unutursanız o ayda ilacın koruyuculuğu azalır, yumurtlama riski artar. Bu nedenle partnerinizin de korunmasını öneririm. Doğum kontrol ilaçlarının koruyuculuğu düzenli kullanıldığında ve adetin 1’nci günü alınmaya başlandığında 7 gün içinde başlar. Bu dönemde eşinizin korunması gerekir. Sonrasında siz hapı almayı unutmadığınız sürece koruyuculuğu en yüksek metot doğum kontrol ilaçlarının kullanımıdır.

Kanser riskim var mı?

25 yaşında kızım ve bekarım. Bekar kızların rahim ağzı kanserine yakalanma riski var mı? Varsa bunu tetikleyen unsurlar nelerdir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bakire bir kadının rahim ağzı kanserine yakalanma riski bulunmamaktadır. HPV denilen ve özellikle rahim ağzı kanseri yapan tipler sadece cinsel ilişki yoluyla bulaşmakta ve sonrasında kansere yol açmaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder