Opr. Dr. Hande Akbaş 1 Yıl içinde adet görülür
HABERİ PAYLAŞ

1 Yıl içinde adet görülür

Doğum yapan kadınların bebeğini emzirse bile en geç 1 yıl içinde adet görmesi gerekir. Adet görmezseniz doktora başvurun. Çünkü emzirmenin gebelikten koruduğunu düşünüp korunmayan ve bu sürede gebe kalan çok kadına rastlanıyor

Tüplerim bağlandığı için mi adet görmedim?

36 yaşındayım. Doğum yapalı 1 sene oldu ama adet görmedim. Doğumda tüplerim bağlandı, bunun etkisi olabilir mi?

CEVAP Sevgili okuyucum, tüplerinizin bağlanmış olmasıyla adet görmemeniz arasında bağlantı yok. 1 yıldır bebeğinizi emziriyorsanız buna bağlı olarak görememiş olabilirsiniz. Genellikle doğum sonrası kadın emzirse bile 1 yıl içinde adet görmesini bekleriz. Bu arada korundunuz mu? En büyük hata emzirmenin gebelikten koruyucu etkisi olduğu zannedilmesidir. Oysa emzirme kesinliklehamilelikten korumaz. Bu sebeple gebelik testi de yaptırmanızı öneririm. O da negatif çıkarsa o zaman bir doktora başvurarak hormonlarınıza baktırmanız gerekecektir.

Haberin Devamı

Düşük yaptım

28 yaşındayım, 3 yıldır evliyim. Bir türlü hamile kalamadım. Şubat’ta hamile kaldım, 4 haftalıkken kanamam oldu. Kan değerlerim düştüğü içim hamileliğimi sonlandırdılar. 3 aylık aradan sonra tekrar hamile kalmak istedim, olmadı. Her şeyim düzenli. Düşük yaptığım için gebe kalmama ihtimalim olabilir mi?

CEVAP Sevgili okuyucum, 4 haftalık gebelik sadece kanda tespit edilir. Kan değerlerinizin de düşmesi biyokimyasal gebelik yaşadığınızı gösteriyor. Yani gebelik oluşmuş ancak bir şekilde ultrasonda gebelik kesesi görülemeden düşük yapmışsınız. Bu hamileliğiniz yardımcı üreme tekniğiyle yapılmadıysa, bir süre daha bekleyebilirsiniz. Çünkü gebe kalabilmişsiniz. Ama doktor yardımıyla oluşmuş hamilelikse daha fazla beklemeden tüm tetkiklerinizi yaptırarak daha ileri yardımcı üreme teknikleri yöntemlerine geçilmesi kanaatindeyim.

Aynı ilaçları içsem olur mu?

28 yaşındayım. Vajina kenarlarında tahriş ve sivilce şeklinde oluşumlar var. 1 yıllık evliyim. Daha önce de balayı sistiti ve mantar geçirdim. Yeniden aynı ilaçlarımı kullansam olur mu?

CEVAP Sevgili okuyucum, mantar, vajina kenarında kızarıklık ve kaşıdıysanız tahrişe neden olabilir. Ama sivilce şeklinde oluşumlara neden olmaz. Dolayısıyla bu oluşumların ne olduğunun anlaşılması için mutlaka bir doktora başvurmanız gerekir. Balayı sistitinde genellikle antibiyotik verilir. Siz doktora başvurmaksızın eski ilaçlarınızı kullanırsanız mantarınız antibiyotik etkisiyle daha da şiddetlenecektir

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder